Lluïsa Moret: «Foment té la ciutat tallada i impedeix la construcció de nous equipaments»

Superat el primer any de mandat i tot just a punt de començar el curs polític, Sant Boi Diari entrevista a l’alcaldessa Lluïsa Moret per repassar els temes d’actualitat del municipi i els projectes de futur. Assegura que Foment «impedeix» la construcció de nous equipaments, reivindica la remodelació de Lluís Pascual Roca i el Metro del Delta i assegura que Sant Boi ha de lluitar per ser una de les ciutats «més atractives» de l’àrea metropolitana. 

Lluïsa Moret en un moment de l'entrevista concedida a Sant Boi Diari // Marc Pidelaserra

Lluïsa Moret en un moment de l’entrevista concedida a Sant Boi Diari // Marc Pidelaserra

Com qualificaria, amb un adjectiu, el primer any de l’actual mandat?

Coherent, perquè estem complint amb el previst. Ens vam dotar d’un full de ruta fruit del pacte de govern i de l’aprovació del Pla d’Acció Municipal (PAM). L’estem seguint i complint els compromisos. Tenim un govern estable i cohesionat. Aquest any hem posat el focus en el desenvolupament econòmic i la creació d’ocupació. Objectivament hi ha hagut una davallada important de les persones en situació de desocupació, però el més important és el foment de l’activitat econòmica i la creació de llocs de feina de qualitat. En aquest sentit apostem per la reforma dels polígons industrials i pel compliment del Pla 2020 de foment del comerç local. Per això fem la reforma del carrer Lluís Pascual Roca i posem en funcionament un renovat Mercat de la Muntanyeta.

Esperem que el Mercat de la Muntanyeta estigui a ple rendiment a finals d’any.

Quan està prevista l’entrada en funcionament del nou mercat de la Muntanyeta?

Les obres ja estan finalitzades i ara queda que els paradistes que han aconseguit una adjudicació s’acabin d’instal·lar al nou mercat. Esperem que estigui a ple funcionament cap el Nadal.

Pel que fa a les obres de Lluís Pascual Roca, preocupa els resultats que pot tenir sobre la mobilitat del barri i el conjunt de la ciutat. 

Cada dia hi passen per allà 6.000 vehicles. És una ruta tradicional i molta gent hi passa per inèrcia, tot i que hi ha vies més ràpides com Pau Claris. Volem aconseguir que Lluís Pascual Roca sigui un eix cívic i comercial per tal que la gent pugui passejar i comprar, amb poc trànsit i mantenint la presència del transport públic. Per aconseguir-ho necessitem la complicitat dels veïns i veïnes i per això encara ho estem treballant amb ells.

En matèria de mobilitat, tant l’Ajuntament de Sant Boi com les ciutats veïnes han recuperat de manera clara la reivindicació del Metro del Delta. Veu viable aconseguir aquest projecte a curt termini?

No serà fàcil, però no defugirem en la nostra reivindicació ni cessarem la pressió. Creiem que és just i que ens toca. Hem vist com en els nostres entorns es fan apostes per infraestructures de transport públic i nosaltres considerem que som una de les zones amb més necessitat de transport públic. L’Àrea Metropolitana ha respost i ha posat el projecte de carril segregat de bici i d’autobús de la C-245, però igualment necessitem la via de transport soterrada amb diverses parades que cohesioni la ciutat i ens connecti amb les del voltant.

Moret va repassar l'any de mandat i els projecte de futur a Sant Boi // Marc Pidelaserra

Moret ha repassat l’any de mandat i els projecte de futur a Sant Boi // Marc Pidelaserra

El projecte depèn del Ministeri de Foment, que encara té aturades les obres de la variant de la C-245. Quina novetat hi ha al respecte?

Al mes de novembre de l’any passat ens vam reunir amb Foment, conjuntament amb altres administracions implicades, com la Generalitat i els ajuntaments dels municipis afectats per aquestes obres. Ens van explicar les actuacions que es realitzarien i un calendari d’obres i d’afectacions viàries que patiríem a conseqüència d’aquestes. Però a partir del mes de gener veiem que tot està aturat i ningú ens diu res. Ens posem en contacte amb el Ministeri i ens expliquen que s’ha de fer una modificació del projecte i del pressupost però que tot es resoldria aviat. I així fins ara. Tenim el compromís que es farà, però ens diuen que no saben quan. Ara mateix tenim la ciutat tallada i sense obres, i això provoca molt malestar a la ciutadania.

Intentarem prioritzar el desenvolupament d’equipaments a la zona de la Parellada, concretament la construcció de la piscina descoberta.

Un dels temes més controvertits d’aquest any ha estat el Pla Director Urbanístic (PDU) i la urbanització de la zona de l’Oasis i la Parellada. En quin punt ens trobem ara mateix?

En aquests moments l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament està treballant el desenvolupament de la zona d’equipaments i de zones verdes. Mentrestant la Generalitat treballa en el projecte de reparcel·lació. Com que tenim les obres aturades de la variant, no sabem quan es podran realitzar les primeres actuacions en aquesta zona. La nostra prioritat són els equipaments de la zona de la Parellada, i concretament fer una piscina descoberta. A l’espera de poder començar, anem comunicant el projecte a tots els consells de districte i escoltant el que ens diuen els veïns. I pel que fa als veïns afectats pel PDU, entenc les seves reivindicacions, són legítimes, però ni el planejament l’hem fet nosaltres ni podem prioritzar l’interès privat per sobre del general. Procurarem que pateixin el mínim impacte possible.

Hi ha un tema important aviat que és el canvi del sistema de recollida d’escombraries. En què es concreta?

Durant tot el mes de setembre explicarem als veïns i veïnes, barri a barri, tots els canvis en el sistema de recollida d’escombraries, i a l’octubre començarem a canviar de forma progressiva els 1.700 contenidors. A través de l’apartat “T’escoltem” de recollida de queixes ciutadanes, hem agrupat les 3.000 que fan referència a aquest tema, i hem treballat tot un projecte de reubicació dels contenidors, com per exemple evitar que n’hi hagi davant dels comerços, que no sempre estiguin a la mateixa vorera, la millora de la recollida els trastos que la gent deixa pel carrer… En aquest sentit és bàsica la coresponsabilitat amb els veïns i veïnes.

Quin és el principal repte de cara als propers anys?

Fer de Sant Boi una de les ciutats més competitives de l’Àrea Metropolitana, a nivell d’atracció d’activitat econòmica però també a nivell de referent dels nostres actius: l’entorn natural, el patrimoni històric i els àmbits de la salut i sociosanitari.

Recomanacions personalitzades