Lluís Pascual Roca es reformarà per esdevenir un eix comercial

El 2017 s’iniciarà una de les actuacions urbanístiques més importants al centre de la ciutat: la reforma del carrer Lluís Pascual Roca. La via, per on cada dia hi circulen 6.000 vehicles, es transformarà en un carrer més accessible pels vianants i enfocada al foment del comerç local.

Recreació de com quedarà el carrer Lluís Pascual Roca després de la reforma // Ajuntament de Sant Boi

Recreació de com quedarà el carrer Lluís Pascual Roca després de la reforma // Ajuntament de Sant Boi

L’Ajuntament de Sant Boi està enllestint un dels projectes més rellevants del mandat i que tindrà un impacte evident en el dia a dia dels ciutadans: la reforma del carrer Lluís Pascual Roca. A principis del 2017 i fins l’estiu, la via serà objecte d’una remodelació que anirà en detriment del trànsit rodat i que busca que esdevingui una artèria comercial de primer nivell.

«Lluís Pascual Roca és el tronc central de tot un eix cívic i comercial que volem realitzar entre Torre de la Vila i Ciutat Cooperativa», explica a Sant Boi Diari la regidora de Comerç, Elena Amat. L’equip de govern format per PSC i ICV té l’objectiu de transformar urbanísticament els carrers que uneixen aquests barris pel centre del nucli urbà per donar un impuls al comerç local, que dóna feina a 4.000 persones.

En aquest avantprojecte es preveu la reforma de Lluís Pascual Roca entre el carrer Jaume I i el mercat de la Muntanyeta, i en una segona fase s’abordarà la reforma de la intersecció entre Pascual Roca i Riera Basté, per convertir-la en una plaça. La transformació d’aquesta via inclourà l’ampliació de les voreres. Una d’elles passarà a tenir uns quatre metres d’amplada i l’altra prop de tres. També es millorarà l’enllumenat, el paviment i es cobriran els cables elèctrics. L’ampliació de les voreres i la instal·lació de nou mobiliari urbà suposarà la retirada de 33 places d’aparcament que hi ha en el tram on s’actuarà així com els contenidors d’escombraries.

La reforma s’ha planejat amb els comerciants i els veïns de la zona, que s’han reunit amb la regidora periòdicament durant els darrers mesos. «Volem millorar les condicions dels carrers per tal que tant les persones com els comerços els sigui més fàcil i atractiu trobar-s’hi», comenta Amat. Facilitar els tràmits administratius per tal d’emprendre i fomentar l’associacionisme comercial, són dos objectius més amb els que està treballant el departament de Comerç.

L’interrogant de la reforma: la mobilitat

Més enllà dels cinc o sis mesos que el carrer estarà tallat per obres, la mobilitat serà un dels reptes d’aquesta transformació urbanística. El consistori té estudiat que pel carrer Lluís Pascual Roca hi circulen cada dia 6.000 vehicles. «Amb la reforma del carrer tenim l’objectiu de reduïr a la meitat aquesta xifra», explica la regidora, que admet que actualment encara s’estan estudiant mesures per fomentar que el trànsit es desviï d’aquesta via progressivament. Segons Amat, moltes persones circulen per Pascual Roca «per inèrcia, com un recorregut après», però en realitat només la fan servir per travessar la ciutat i no són veïns del barri. Així, l’objectiu és que altres vies, com podria ser Pau Claris, absorbeixin el trànsit que anteriorment circulava per Pascual Roca.

L’altre tema és l’aparcament. Es retiren totes les places per aparcar del carrer, i es preveu posar els contenidors d’escombraries i zones de càrrega i descàrrega en els carrers perpendiculars. A més, a petició dels comerciants s’està estudiant que aquests mateixos carrers perpendiculars siguin d’estacionament de zona blava. L’Ajuntament preveu que un cop estigui construït l’aparcament soterrat del mercat de la Muntanyeta, aquest absorbeixi la demanda.

Amb tot, Lluís Pascual Roca és un dels carrers més importants de la ciutat, per la seva centralitat i per la quantitat de trànsit que té. La reforma de la via és tot un repte i constitueix un dels canvis més rellevants que viurà Sant Boi en aquests quatre anys de legislatura.

Recomanacions personalitzades