Els veïns del carrer Llevant perdran part de la seva propietat actual i recorren el PDU

Diversos veïns han presentat un recurs contenciós-administratiu contra el Pla Director Urbanístic del Delta. El projecte contempla que algunes cases antigues del carrer perdin més de la meitat del pati posterior per construir habitatges. Els afectats es queixen que l’Ajuntament els ha informat «tard, malament i amb mala fe».

Reinaldo Guerra i Manuel García Pedrosa, dos dels veïns afectats pel PDU // Marc Pidelaserra

Reinaldo Guerra i Manuel García Pedrosa, dos dels veïns afectats pel PDU // Marc Pidelaserra

En Reinaldo Guerra viu al número 38 del carrer Llevant des de fa 64 anys. «Ara faig vida de jubilat, em passo el dia al pati de casa«, explica. Una rutina similar la fa el seu veí, en Manuel García Pedrosa, que viu al número 36 des de fa 22 anys. Ambdós veïns tenen un hort al pati posterior, que en aquesta època de l’any es troba del tot exuberant. Expliquen que a mitjans de gener es van assabentar que hi havia un pla urbanístic que afectava a la zona on ells viuen. «Vaig demanar una reunió amb l’Ajuntament, i ens van dir que el projecte encara s’estava negociant«, explica Pedrosa. Asseguren que no van tornar a saber res més fins a finals de març.

El consistori es va reunir amb els veïns el dimarts 5 d’abril, i els va informar del projecte d’urbanització que contempla el PDU al costat de casa. Les seves propietats queden afectades de tal manera que perden la meitat del pati perquè està prevista la construcció d’una de les promocions d’habitatges planificades a la zona. «Però per què ens toquen les nostres parcel·les i no construeixen una mica més enllà?», es pregunta la Dúnia Guerra, filla d’en Reinaldo. «No ens han sabut respondre aquesta pregunta«, explica. Segons el document del PDU es faran blocs de tres pisos d’alçada excepte en dues parcel·les on seran de sis plantes d’alçada.

A més, la normativa preveu que la compensació als veïns per cedir els seus terrenys per urbanitzar la zona sigui proporcional a la quantitat de terreny que aportin, i de la mateixa manera els veïns han de contribuir econòmicament a la urbanització de la zona. “Sí que estem a favor que urbanitzin la zona, ja sabíem que s’havia de fer, però no que ens entrin a casa nostra”, explica Manuel García Pedrosa.

L'illa d'habitatges que es construirà entre el carrer Llevant i Bonaventura Calopa secciona la propietat actual dels veïns // Ajuntament de Sant Boi

L’illa d’habitatges que es construirà entre el carrer Llevant i Bonaventura Calopa secciona la propietat actual dels veïns // Ajuntament de Sant Boi

La indignació dels veïns arriba quan van saber que el període d’al·legacions al projecte urbanístic finalitza el diumenge 17 d’abril. “S’han venut uns terrenys en nom meu, és insòlit, i no sabíem res”, lamenta Reinaldo Guerra. «Ens han informat tard, malament i amb mala fe”, conclou. Per això, s’han posat en contacte amb una advocada i ja han presentat un recurs contenciós-administratiu al PDU. “Ens informen tard, sense temps per poder negociar i ens encaixonen. Ens volen fora de casa”, afirma la Dúnia Guerra. “I com ens compensen el cost emocional?”, afegeix.

El tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Urbanisme, José Ángel Carcelén, admet a Sant Boi Diari que s’ha informat tard als veïns. «Comprenc perfectament el seu malestar«, entona Carcelén després d’explicar que aquesta zona de l’Oasis estava afectada per un planejament urbanístic des de l’any 1976 però que les necessitats d’infraestructures de comunicació han deixat aquest pla antic completament obsolet. La Generalitat, la impulsora del PDU del Delta del Llobregat, va presentar una proposta que no va agradar gens a l’Ajuntament i es va iniciar un procés de negociació. «Ens ha mancat diàleg amb els veïns, però és que no hem tingut la proposta definitiva fins després de Setmana Santa«, explica Carcelén.

Tot i això, l’Ajuntament es congratula del projecte final i assegura que serà molt positiu pel conjunt de la ciutadania. «Tota la ciutat s’ha construït en terrenys que tenien valor emocional per algú, però a nosaltres ens mou l’interès general«, afirma el tinent d’alcalde. «La ciutat guanyarà zona verda i la gent podrà anar tranquil·lament des de Vinyets i el centre històric fins el parc fluvial i el Parc Agrari«, explica.

Els veïns, però, es mostren molt escèptics amb les explicacions del consistori. Viuen expectants a les notícies de la seva advocada i tenen coll avall que pot ser molt difícil aturar el projecte.

Recomanacions personalitzades