Sant Boi reclama de nou el protagonisme de l’11-S

L’11 de setembre de 2016 passarà un altre cop a la història per la importància de Sant Boi en els actes de commemoració de la Diada. Ajuntament, representants institucionals i partits polítics es reuniran a la ciutat en diferents actes 40 anys després de la històrica concentració.

Una imatge de la Diada de 1976 // Ajuntament de Sant Boi

Una imatge de la Diada de 1976 // Ajuntament de Sant Boi

La complexitat de la situació política catalana actual, amb una moció de censura al President de la Generalitat a finals de mes, diverses lleis del Parlament recorregudes al Tribunal Constitucional i unes possibles terceres eleccions generals a l’horitzó, fan que la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya el proper 11 de setembre estigui plena de simbologia i partidisme.

A més, enguany fa 40 anys de la multitudinària celebració de la Diada que va congregar prop de 100.000 persones de tot arreu a la plaça Catalunya de Sant Boi. Aquella va ser la primera gran manifestació reivindicativa tolerada des del final de la Guerra Civil. Per tot plegat, fins a quatre actes diferents es realitzaran el mateix diumenge i dies anteriors a la ciutat.

El matí de l’11 de setembre tindrà lloc a la tradicional ofrena floral que se celebra cada any davant la tomba de Rafael Casanova a l’església parroquial de Sant Baldiri. Entitats locals i representants polítics de tota la comarca i de diverses administracions públiques participen en aquest tradicional acte, que culminarà enguany amb una ballada de sardanes a la plaça de l’Ajuntament.

Aquest any també al migdia diverses formacions polítiques com Iniciativa per Catalunya, Podem, Barcelona En Comú i Esquerra Unida i Alternativa, organitzaran un acte al parc de la Muntanyeta. Amb el lema 11 de Setembre: per un Catalanisme popular, aquestes formacions recordaran la històrica Diada del 1976 a Sant Boi, i de passada marcaran distància amb l’acte central que organitza l’Assemblea Nacional Catalana de marcat perfil independentista. Segons un comunicat de Barcelona En Comú, l’acte de Sant Boi vol «recuperar el millor esperit de les classes populars del nostre país per tal d’articular la base de la nova Catalunya a construir, amb plena sobirania i justícia social».

L’Ajuntament també ha preparat un acte de record d’aquesta efemèride. Serà a les 19.30h a la mateixa plaça de Catalunya, i segons el consistori la jornada «tindrà un accent commemoratiu per reivindicar l’esperit plural i integrador que aquella massiva concentració va suposar per a Catalunya en aquella cojuntura històrica». Hi ha convidats representants de totes les institucions del país, i hi acturà la Coral Sant Jordi, que amb Oriol Martorell també van ser presents l’11S del 1976.

I d’aquest tercer acte se’n deriva el quart que s’ha anunciat fa poques hores. I és la secció local d’Esquerra Republicana havia demanat en diversos plens municipals que l’Ajuntament preprarés algun acte especial per aquest 11 de setembre, tenint en compte l’efemèride. Segons paraules del portaveu republicà, Miquel Salip, «no vam veure que el govern tingués ganes de preparar cap acte gran ni especial», i en paral·lel van començar a organitzar-ne un de propi. Finalment ERC, CUP i Podem, i amb la participació dels sindicats UGT, CCOO, COS i CSC, realitzaran un acte polític el divendres 9 a les 19h a la plaça Catalunya. Hi participaran dirigents destacats dels partits, i comptaran amb la presència de l’organitzador de la diada del 1976 a Sant Boi, Miquel Sellarès.

D’aquesta manera, Sant Boi torna a prendre molt de protagonisme en la Diada, quaranta anys després de la històrica concentració.

Recomanacions personalitzades