Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels fan front comú per reclamar infraestructures de transport públic

Els municipis de la cornisa del Delta del Llobregat alcen la veu per reclamar a la Generalitat i a l’Estat les inversions pendents en infraestructures de transport públic. L’anomenat «metro del Delta» i el carril bus segregat a la C-245, projectes aturats des de fa anys, són les dues obres més importants de totes les que es reivindiquen.

Moret durant la seva intervenció a l'estació Molí Nou - Ciutat Cooperativa // Jose Polo

Moret durant la seva intervenció a l’estació Molí Nou – Ciutat Cooperativa // Jose Polo

En un calaix oblidat de la conselleria de Territori i del ministeri de Foment. És aquí on s’han quedat durant anys després de ser aprovats dos projectes que millorarien amb escreix la oferta de transport públic dels municipis de la cornisa del Delta del Llobregat: Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels. La inauguració de la línia 9 del metro fins a la veïna ciutat del Prat ha estat el detonant per fer veure als ajuntaments que ara és el moment de reivindicar allò que se’ls va prometre en el seu moment: l’anomenat «metro del Delta», una nova línia de ferrocarril soterrat que uniria les quatre poblacions, i un carril bus segregat a la C-245, que escurçaria la connexió entre Cornellà i Castelldefels en gairebé 25 minuts.

«Parlem de reivindicacions vitals per les nostres ciutats», ha assegurat l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret des de la parada dels FGC de Molí Nou-Ciutat Cooperativa, on ha exercit d’amfitriona en la presentació d’una declaració institucional conjunta. «Ara ha arribat l’hora del Delta, és legítim que reclamem ja, en el moment en què el debat de les infraestructures s’està posant sobre la taula», ha reivindicat Moret acompanyada de Carles Ruiz, alcalde de Viladecans; Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà; i Candela López, alcaldessa de Castelldefels.

L’estratègia és fer un front comú entre poblacions i ja s’han posat en marxa. En primer terme es presentarà una moció a tots els plens municipals –a Sant Boi ja s’ha aprovat per unanimitat entre formacions polítiques en la sessió del mes de febrer-, després es crearà una plataforma conjunta que faci d’altaveu de la necessitat social dels projectes i, per últim, es vol concertar una reunió amb el conseller de Territori de la Generalitat, Josep Rull, i amb el ministeri de Foment del nopu govern espanyol quan aquest finalment es constitueixi.

«El metro ha arribat a l’aeroport però no ha creuat el riu i això és precisament el que demanem», ha definit Ruiz durant la seva intervenció. «La comarca no està comunicada», ha afirmat l’alcalde de Viladecans conscient de l’odissea que s’ha de superar per arribar, per exemple, fins a la capital comarcal, Sant Feliu de Llobregat, des d’aquestes poblacions. Una desconnexió que dificulta les relacions entre els municipis baixllobregatins. «Són qüestions absolutament imprescindibles i projectes ja reconeguts», ha recordat Raquel Sánchez per la seva banda. «Són eixos clau», ha sentenciat Candela López.

D'esquerra a dreta: Ruiz, Sánchez, Moret i López // Jose Polo

D’esquerra a dreta: Ruiz, Sánchez, Moret i López // Jose Polo

Projectes amb història

Aquestes reivindicacions no s’han tret de la màniga ara, sinó que són projectes «ideats i a l’espera d’executar» que ja es van aprovar fa anys i que la crisi econòmica va apartar de l’agenda de prioritats de la Generalitat i del govern central. En el cas del metro del Delta, la idea es remunta a l’any 2000, quan l’Autoritat Metropolitana del Transport va donar llum verda a un «sistema de transport soterrat» que connectés les poblacions amb naixement a Cornellà i final a Castelldefels. Era la línia 12 del Metro. Dos anys després un estudi tècnic proposava allargar el traçat per Sant Joan Despí, Esplugues i Zona Universitària fins a Reina Elisenda. L’operador llavors havia de ser Ferrocarrils de la Generalitat. Però el 2006 es va donar un altre tomb al que estava ja planificat. El ministeri de Foment agafava la responsabilitat per passar a fer un ferrocarril soterrat integrat en la xarxa de Rodalies Renfe. L’estudi tècnic i mediambiental establia 22,4 km de vies i 11 estacions entre Castelldefels i Zona Universitària. El projecte es va aprovar inicialment però mai s’han arribat a licitar les obres.

La mateixa sort han tingut els 13 kilòmetres de carril bus segregat per la carretera C-245. L’actuació, que consistia en la construcció d’una plataforma reservada amb inici a l’estació de Cornellà i final a Castelldefels passant per Sant Boi, Viladecans i Gavà, tenia l’inici d’obres previst per a finals de 2010 però tot ha quedat en l’oblit. Ambdos projectes estaven inclosos en el pla director d’infraestructures 2001-2010.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Impuls estratègic

Els mitjans de comunicació immortalitzen el moment de la reivindicació comú // Jose Polo

Els mitjans de comunicació immortalitzen el moment de la reivindicació comú // Jose Polo

Les ciutats s’han unit per tenir veu pròpia i posar el tema sobre l’agenda política de les administracions supramunicipals però, més enllà dels beneficis comuns com la vertebració social i econòmica d’una zona on viuen 250.000 persones, les inversions significarien millores específiques per cada ciutat.

A Sant Boi, on hi hauria dues estacions d’aquest ferrocarril (plaça de Catalunya i Molí Nou), es potenciaria un servei clau com el Clúster de Salut Mental de Catalunya. «Som una de les ciutats més mancades de transport públic», ha lamentat Moret, qui considera que ara per ara les infraestructures fan que la població «opti pel vehicle privat».

A Viladecans, a més de l’outlet que obrirà les seves portes aquest mateix any, es vol urbanitzar el polígon industrial del Centre, que es veuria molt beneficiat. Gavà està planificant un projecte similar. Castelldefels també milloraria el servei de transport fins el campus de la UPC que alberga. Amb tot, es considera que els projectes són «molt importants i estratègics» no només per aquestes poblacions sinó també per al conjunt de l’economia catalana. És per això que es demana, tant a Madrid com a Barcelona, que es recuperin del calaix de l’oblit per passar a ser «prioritats» dels executius.

En el llistat de demandes també s’inclou una línia d’autobús per als parcs industrials, que s’aturin tots els trens de Rodalies a l’estació de Viladecans, l’ampliació de l’aparcament de Gavà i una major freqüència d’aturada dels trens al baixador de Castelldefels-platja.

Recomanacions personalitzades