Les obres de la C-245 segueixen aturades i no s’espera solució a curt termini

Sant Boi pateix les conseqüències de les obres aturades de la variant de la C-245 i la connexió entre autopistes des del 1992 i no hi ha perspectiva que hi hagi cap tipus de solució a curt termini. El projecte està a l’espera d’una actualització per complir la nova normativa que manté els treballs aturats i a la ciutadania indignada.

Imatge aèria del Sector Llevant amb les obres de construcció de l'enllaç entre autopistes // Generalitat de Catalunya

Imatge aèria del Sector Llevant amb les obres de construcció de l’enllaç entre autopistes // Generalitat de Catalunya

El 14 d’agost del 2014 va quedar tallat el ramal d’accés al centre de la ciutat i a la carretera BV-2002 desde la carretera C-245, dins de les obres previstes per construir la nova variant i la connexió entre les autopistes A-2 i C-32. El que s’esperava que fos el pas definitiu per enllestir les obres, s’ha convertit en l’enèsim entrebanc pels ciutadans per entrar i sortir de Sant Boi, que veuen amb estupefacció com els treballs estan completament aturats sine die.

Els treballs no poden continuar perquè el projecte està desfasat. Quan fa dos anys el ministeri de Foment va destinar una partida del pressupost per tirar endavant les obres, els responsables constructors es van adonar que el projecte havia quedat antic. Concretament, la normativa de seguretat vial s’havia actualitzat i, per tant, no podien construir tal i com estava redactat i dibuixat al projecte. Per tant, cal tornar a redactar-lo actualitzat, un tràmit que ara mateix està aturant indefinidament les obres. La falta de govern central no permet encarregar la redacció d’un projecte d’aquesta magnitud.

«Les obres no estan aturades, el que està congelat és tot el projecte fins que no s’adapti a la normativa de seguretat vial», explica el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, José Ángel Carcelén, que afirma que des de l’Ajuntament s’han demanat explicacions diverses vegades aquest mateix any però que des Foment ningú els dóna cap tipus d’informació més. «Tenir un govern en funcions implica que ningú pren decisions, i mentrestant nosaltres tenim tot això empantanegat», lamenta el regidor. Carcelén explica que un canvi del projecte implica que hi haurà un nou cost de les obres, i en un context de retallades i «la manca de sensibilitat política del PP» fa que dubti que les obres es reprenguin a curt termini.

Un projecte fonamental per Sant Boi

El projecte per completar la pota sud dels accessos viaris de Barcelona (l’accés pel litoral del Baix Llobregat cap al Barcelonès), comportava la construcció d’una connexió entre l’autopista A-2 i la C-32 al terme municipal de Sant Boi. A la vegada, s’aprofitava per millorar els accessos des de la C-245 cap a la carretera BV-2002 que comença al municipi. Aquest projecte dissenyat el 1992 comportava un perjudici per Sant Boi: que el trànsit de les autopistes es desviés pel seu nucli urbà, i es va construir així la famosa rotonda de la Parellada, on cada dia milers de conductors i usuaris del transport públic hi queden atrapats.

«Sant Boi viu en situació de provisionalitat des de fa 25 anys», lamenta Carcelén, ja que aquesta rotonda es plantejava com una cosa provisional fins la finalització de les obres. El que passa és que aquestes obres encara no han acabat 25 anys després. El 2005 el Ministeri de Foment es va comprometre a finalitzar els treballs, però l’arribada de la crisi les va fer aturar de nou.

El ple municipal exigeix que finalitzin les obres

El ple municipal en bloc ha demanat al ministeri de Foment que faci un pas endavant i finalitzi les obres de la variant. Tots els grups han votat a favor d’una moció presentada per Convergència i ERC, on es qualifica de «vergonya» tot l’històric sobre aquestes obres. L’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret, ha agraït que el ple votés unànimement i s’ha compromès a continuar exigint que es finalitzin els treballs.

Recomanacions personalitzades