Pau Gasol entra al Saló de la Fama de l’NBA

El santboià fa història i és el primer jugador espanyol en formar part del club selecte de personalitats amb seu a Massachussets.

Imatge d’arxiu de Pau Gasol // Gasol Foundation

Pau Gasol ja estava entre els grans del bàsquet mundial, però ara queda formalitzat de per vida amb la seva entrada al Saló de la Fama de l’NBA, amb seu a Springfield (Massachussets). El de Sant Boi de Llobregat fa història una vegada més i es converteix en el primer jugador espanyol en formar part d’aquest club selecte de personalitats.

La cerimònia d’ingrés al Hall of Fame s’ha celebrat al Symphony Hall d’Springfield, on Gasol ha estat acompanyat de la seva família i d’altres estrelles del món del bàsquet com Tony Parker, Dwyane Wade o Dirk Nowitzki.

«Es un testament del suport, la guia i la inspiració que molts m’han donat durant el meu viatge al basket», ha assegurat Gasol en rebre el reconeixement, que ha definit visiblement emocionat com «un veritable honor». També s’ha enrecordat dels seus orígens i ha agraït als seus pares que el portessin als primers entrenaments a Sant Boi quan encara era un nen.

Un any de reconeixements

Pau Gasol va anunciar la seva retirada el 2021 als 41 anys en un acte al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. El santboià va deixar l’esport en actiu amb un extens palmarès i aquest 2023 s’ha convertit en un autèntic homenatge i reconeixement a la seva exitosa carrera esportiva. El passat mes de març, en coincidència amb la retirada de la seva samarreta dels Lakers a Los Angeles, es va desplegar a la façana de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat l’equipació que va vestir en l’etapa a l’equip de Califòrnia. I, com a homenatge a un dels jugadors de bàsquet més importants de la història, un mural gegant dissenyat per l’artista urbà Bublegum llueix al complex esportiu que porta el seu nom.

El respecte i reconeixement obtingut es deu a les 18 temporades que va jugar a l’NBA, on va conquerir dos anells amb Los Angeles Lakers (2009 i 2010). Els altres equips on va jugar són els Memphis Grizzlies, els Milwaukee Bucks, els Chicago Bulls i els San Antonio Spurs. Als Estats Units va ser escollit sis vegades All-Star després de començar la seva carrera sent ja el Rookie de l’Any el 2002.

Pau Gasol amb el títol de la Lliga ACB 2020-2021 // acb Photo – D. Grau

Abans de retirar-se, Gasol va tornar a casa i va ser clau en el títol de la Lliga ACB 2020-2021 del Barça, l’equip amb el qual havia aconseguit dues lligues i una Copa del Rei en la seva primera etapa. També va ser subcampió de l’Eurolliga.

A més, Gasol va disputar cinc Jocs Olímpics amb un palmarès de dues medalles de plata, a Pequín 2008 i Londres 2012, i un bronze, a Rio 2016. A Tòquio, Espanya va perdre als quarts de final contra Estats Units i l’altra participació va ser a Atenes 2004. Amb la selecció espanyola, el de Sant Boi també va guanyar un Mundial absolut (2006) i un altre júnior, i tres Europeus absoluts i un júnior. Cal afegir, a més, dues plates i tres bronzes europeus (un júnior). En total, 14 medalles conquerides en les competicions de seleccions.

Recomanacions personalitzades