Pau Gasol és distingit amb la Creu de Sant Jordi

L’exjugador de bàsquet santboià és una de les persones guardonades amb un dels màxims reconeixements del Govern de la Generalitat de Catalunya. Ha rebut el premi per ser «un referent del bàsquet i de l’esport català, i per la contribució a la seva internacionalització».

Pau Gasol, en una imatge d’arxiu, amb el títol de la Lliga ACB // acb Photo – D. Grau

Pau Gasol ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements de la Generalitat de Catalunya. L’exjugador de bàsquet santboià ha anunciat la seva retirada en un acte al Gran Teatre del Liceu de Barcelona el passat octubre després d’un gran palmarès amb els clubs i la selecció espanyola.

Segons explica la Generalitat en un comunicat, Gasol ha estat guardonat «per ser un referent del bàsquet i de l’esport català, i per la contribució a la seva internacionalització». Alexia Putellas, capitana del Barça femení de futbol i guanyadora de la Pilota d’Or, i la Federació Catalana de Natació han rebut els altres reconeixements a l’àmbit esportiu.

El pivot de Sant Boi de Llobregat ha participat en la consecució de la Lliga ACB 2020/2021, guanyada pel FC Barcelona. L’equip blaugrana ha finalitzat segon de la fase regular amb 32 victòries i 4 derrotes, i s’ha imposat al Club Joventut de Badalona als quarts de final i al CB Canarias de Tenerife a les semifinals. A la gran final, victòria contra el Reial Madrid. També subcampió de l’Eurolliga. El santboià havia aconseguit dues lligues i una Copa del Rei en la seva primera etapa.

NBA, Jocs Olímpics i un Mundial

Les últimes 18 temporades abans de tornar al Barça havia jugat a l’NBA, on havia conquerit dos anells amb Los Angeles Lakers (2009 i 2010). Els altres equips on ha participat el de Sant Boi són els Memphis Grizzlies, els Milwaukee Bucks, els Chicago Bulls i els San Antonio Spurs. Amb els Portland Trail Blazers no va disputar cap partit per culpa d’una lesió. Als Estats Units ha estat escollit 6 vegades All-Star i Rookie de l’Any 2002.

Gasol ha disputat cinc Jocs Olímpics amb un palmarès de dues medalles de plata, a Pequín 2008 i Londres 2012, i un bronze, a Rio 2016. Aquest any, a Tòquio, la selecció espanyola ha perdut als quarts de final contra els Estats Units. L’altra participació ha estat a Atenes 2004. Amb Espanya, el santboià també ha guanyat un Mundial absolut i un altre júnior, i tres Europeus absoluts i un júnior. Cal sumar dues plates i tres bronzes europeus (un júnior). 14 medalles totals.

L’exjugador ha rebut altres guardons com el Premi Príncep d’Astúries 2006 sent membre de la selecció espanyola de bàsquet, el Premi Princesa d’Astúries 2015 amb Marc Gasol i el Premi Ciutat de Sant Boi 2008. Durant els Jocs Olímpics de Tòquio ha estat nomenat nou membre de la Comissió d’Atletes del Comitè Olímpic Internacional.

Recomanacions personalitzades