Sant Boi crea un model d’acció per reactivar l’economia local

L’Ajuntament presenta el programa ‘Reactivem Sant Boi’, una estratègia innovadora per recuperar i estimular les connexions entre el comerç de proximitat, les empreses locals i l’economia de les famílies.

L’alcaldessa Lluïsa Moret, el representant de Sant Boi Comerç, Joan Ros i la regidora de desenvolupament econòmic, Elisabet Latorre // María Samblás

El consistori ha presentat aquest dimarts el model ‘Reactivem Sant Boi’, que pretén rellançar el sector productiu i comercial de la ciutat mitjançant diferents actuacions econòmiques i socials. Aquest programa, tal i com ha expressat l’alcaldessa Lluïsa Moret en roda de premsa, «no és una campanya«, es tracta d’una «estratègia de ciutat, un model d’acció, que vol recuperar el to social i econòmic de Sant Boi dins les circumstàncies que estem vivint

El programa està emmarcat dins d’un Pla de Xoc dotat amb un milió d’euros que es va aprovar al Ple Municipal del passat mes d’abril, i inclou diferents actuacions. Una de les més importants, i a la que es destinen 300.000 euros, és la creació d’una targeta moneder, de la que es podran beneficiar totes aquelles famílies santboianes amb fills menors de 16 anys que s’hagin vist afectades econòmicament per la Covid-19. La targeta és electrònica i ve carregada amb 200 euros que es poden fer servir només per consumir productes i serveis dels aproximadament 240 comerços locals que s’han adherit a la campanya. D’aquesta manera, el consum que realitzin les famílies beneficiàries de la targeta revertirà directament al teixit comercial local. Unes 1.500 famílies de Sant Boi podran optar a aquesta ajuda, tot i que de moment només l’han sol·licitat 332. Actualment s’estan tramitant i s’espera que en un parell de setmanes les targetes estiguin actives.

Una altra de les actuacions de la campanya ‘Reactivem Sant Boi’ és el ‘Programa Futur’, dotat amb 200.000 euros, que pretén ajudar a microempreses i autònoms a adaptar els seus negocis a les noves necessitats sorgides per la crisi del coronavirus. Les ajudes van dels 500 als 3.000 euros, i segons l’Ajuntament són subvencionables els projectes de transició ecològica que proposin millores de sostenibilitat ambiental; així com les actuacions que facilitin el pas de l’activitat presencial a l’univers digital. Actualment, 73 empreses locals ja han sol·licitat aquest ajut a la primera convocatòria.

El programa ha sorgit del treball conjunt entre els agents econòmics locals i el govern municipal

Per últim, ‘Reactivem Sant Boi’ també vol recolzar el sector cultural del municipi, que s’ha vist afectat negativament durant la crisi del Covid-19. El consistori donarà suport a projectes de la comunitat cultural local amb impacte econòmic i social a la ciutat, realitzarà un pla de contractació de béns i serveis a agents culturals de Sant Boi, donarà suport a escoles de formació artística i assessorarà a professionals del sector cultural en la recerca d’ajuts d’altres administracions. Aquesta actuació està dotada de 115.000 euros.

L’alcaldessa també ha aprofitat l’acte per recordar que totes les taxes i preus públics, especialment els que afecten al comerç local, han estat suspeses. I que es manté la pròrroga del pagament del IBI i del IAE. El projecte ‘Reactivem Sant Boi’, amb aquestes actuacions, pretén no només impulsar mesures pal·liatives arran de la crisi del coronavirus, sinó també proactives i estratègiques. «Es busca que l’impacte del Covid-19 sigui una oportunitat de canviar i actualitzar tot el teixit comercial i econòmic» sentenciava Lluïsa Moret.

És per aquest motiu també que es va crear la oficina ‘Reactivem Sant Boi’, composta per personal dels serveis municipals d’ocupació, comerç i empresa, serveis socials i l’oficina municipal d’atenció al públic. El seu objectiu és assessorar i gestionar els ajuts del programa i d’altres ajudes que formin part del Pla de Xoc i que s’han atorgat durant tota la pandèmia. Aquesta oficina seguirà oberta més enllà de la durada d’aquesta situació actual excepcional.

Recomanacions personalitzades