L’AMB construeix refugis de biodiversitat al Parc de la Muntanyeta

Aquests refugis, creats a partir d’arbres caiguts pels temporals, s’estan instal·lant a 30 parcs diferents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i esdevindran hàbitats idonis per a la proliferació de diferents espècies de fauna i flora.

Els refugis es creen amb troncs d’arbres caiguts durant els darrers temporals // AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, ha construït diferents refugis de biodiversitat al Parc de la Mariona. Aquests refugis consisteixen en grans troncs d’arbres que es col·loquen a terra i tenen la funció d’atraure i albergar éssers vius com animals, fongs i molses.

Els troncs provenen d’arbres caiguts durant els darrers temporals, especialment durant el Glòria. Així, “continuen sent presents als parcs metropolitans i tenen una segona oportunitat per acollir vida, alhora que esdevenen un recurs pedagògic i educatiu”, segons informen des d’AMB.

La superfície d’aquests refugis de biodiversitat s’omple d’encoixinat o mulching: un compost obtingut a partir del triturat de restes vegetals (troncs i branques), que potencia la biodiversitat i afavoreix la presència de diferents tipus d’insectes. A més, tenen altres beneficis importants per als espais verds, com la naturalització del paisatge, la retenció d’humitat o la regulació de temperatura.

La combinació de materials (troncs d’arbres morts, fullaraca, pinassa i brancatge triturat) crea llocs càlids que faciliten l’estada d’insectes i aràcnids. Alguns insectes, com les abelles o les vespes solitàries, aprofiten les zones foradades que s’han fet intencionadament als troncs per pondre-hi ous, dins de la fusta morta. També afavoreixen els rèptils, els ocells, els invertebrats, els fongs i les molses.

Alguns insectes aprofiten les zones foradades que s’han fet intencionadament als troncs per pondre-hi ous // AMB

Els refugis potencien la presència d’animals i plantes al parc

A banda de potenciar la presència de més espècies de flora i fauna, el reaprofitament de l’arbrat forma part d’un procés d’economia circular que implica una reducció d’emissions de CO2 i un recurs educatiu més del parc.

La reducció d’emissions de CO2 es produeix perquè els arbres es queden dins del mateix parc o en espais verds propers, pel que s’evita el transport del residu des dels parcs fins a la planta de tractament. 

D’altra banda, és important destacar la vessant pedagògica d’aquests refugis de biodiversitat, perquè són un recurs educatiu integrat dins del programa ‘Aprenem a la Xarxa’, en què famílies i escoles tenen l’oportunitat de veure i experimentar la presència de fauna en aquests indrets dels parcs.

Els refugis també permeten explicar i visualitzar la gestió sostenible d’aquests espais públics, faciliten l’observació de diferents tipus d’espècies que es poden introduir dins del ‘Visor de fauna de l’AMB’ i afavoreixen el seguiment de la biodiversitat del parc. La construcció de refugis de biodiversitat, a més, s’emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat que l’AMB està implantant als parcs i platges metropolitans.

Recomanacions personalitzades