Albert Mendiola rep la Carxofa d’Or de Sant Boi per la seva defensa del Parc Agrari

El cuiner del restaurant Marimorena ha vist reconeguda la difusió que fa del producte de proximitat. L’entrega del premi enceta el Mes de la Carxofa de Sant Boi, que aquest any duplica les rutes en bicicleta.

Albert Mendiola lluint la insígnia de la Carxofa d’Or // Ajuntament de Sant Boi

Després d’haver guanyat el premi a Cuiner de l’Any 2017, la ciutat d’Albert Mendiola amplia encara més el reconeixement atorgant-li la Carxofa d’Or de Sant Boi. Es tracta d’una insígnia feta d’or que la ciutat entrega a les persones que hagin contribuït a divulgar les qualitats de la carxofa santboiana. El premi, que es dona sense una periodicitat establerta, també l’han rebut el comentarista esportiu Andrés Montes (2008), el periodista Espartac Peran (2012) i el director de la revista ‘Cuina’, Josep Sucarrats (2016).

«Al rebre el premi Cuiner de l’Any, cada cop que li preguntaven parlava del producte de proximitat i del Parc Agrari, on la carxofa hi té un paper estrella», ha elogiat l’alcaldessa, Lluïsa Moret, en entregar-li el premi. De fet, el producte de proximitat és la base de la seva cuina. La batllessa ha donat les gràcies al cuiner per «la passió que posa en les coses, i que podent estar a qualsevol altre lloc del món ha triat Sant Boi».

Albert Mendiola, com no podia ser d’una altra manera, quan ha rebut la Carxofa d’Or ha defensat un cop més el producte de proximitat: «A Sant Boi tenim un territori verd extraordinari que hem de posar en valor i hem d’ensenyar». Tot i que la carxofa dona nom al premi, ha recordat que no és bo centrar-se en un sol producte: «tenim la carxofa, que és un producte excepcional, però també en tenim molts altres, no ens hem de quedar en un sol cultiu». També s’ha compromès a «seguir treballant per portar Sant Boi a tot arreu».

Albert Mendiola durant el seu discurs s’ha compromès a «seguir treballant per portar Sant Boi a tot arreu» // Ajuntament de Sant Boi

El Mes de la Carxofa duplica les rutes en bici

L’entrega de la insígnia s’ha fet aquest dilluns 5 de març en un acte que ha inaugurat el Mes de la Carxofa. Els actes van començar el mateix dia 1, amb una exposició a la biblioteca Maria Aurèlia Capmany sobre les característiques de la carxofa del Parc Agrari.

També s’han començat a fer, ja aquest cap de setmana, les rutes en bicicleta de SomBici pel Parc Agrari, que aquesta edició es dupliquen i passen a fer-se també en dissabte. Les rutes del dissabte incorporen un dinar al nou restaurant SomBò, mentre que les del diumenge mantenen l’estructura anterior de tast amb productes de carxofa a les basses de Can Dimoni. Tindran la col·laboració del nou col·lectiu Menja Salut, que agrupa diversos establiments i restauradors, entre ells precisament Mendiola.

19a Carxofada amb calçot convidat

Però el plat fort serà el diumenge 18 de març, amb la 19a Carxofada. A la rambla Rafael Casanova es podran degustar sis plats elaborats amb carxofa pels 18 restauradors de l’associació Degusta Sant Boi. Aquest any -per falta de temps, segons han confessat els restauradors- en comptes d’haver-hi una població convidada hi haurà un producte convidat: el calçot del Parc Agrari, que faran confitat i amb romesco acompanyat de carxofa a la brasa.

El menú de la Carxofada inclourà hummus de carxofa amb oli d’espècies i farcellet de carxofa i verduretes amb salsa Kimchi // Ajuntament de Sant Boi

La carxofa es podrà en formes tant diferents com hummus, farcellet, acompanyat de mandonguilles amb sípia o bé a la brasa, en plats on es barregen amb altres productes. El tast anirà acompanyat de venda de carxofes de la Cooperativa Agrària Santboiana, balls i concert del grup santboià Camí de l’Est. A més, durant tot el mes 18 bars i restaurants serviran menús i tapes amb carxofa als seus establiments.

Un 45% de participants de fora

La Carxofada i el Mes de la Carxofa estan enfocats especialment al turisme –en la línia del Pla de Turisme«Volem que vingui gent de fora i vegi una ciutat efervescent, un pulmó verd metropolità», ha afirmat l’alcaldessa. Com és habitual, ha lligat l’activitat a la marca de ciutat saludable i sostenible: «la carxofada és el símbol de la nostra aposta de ciutat, perquè lliga l’entorn natural, el desenvolupament econòmic i el turisme».

Dels 3.000 participants a la Carxofada de l’any passat, el 45% eren de fora de Sant Boi, segons fonts municipals. Van servir 1.800 menús que contenien 1.050 quilos de carxofes. A més, l’estand de la Cooperativa Agrària Santboiana va vendre 1.000 quilos de carxofa fresca.

Els restauradors de Degusta Sant Boi elaboren conjuntament el tast de la Carxofada // Ajuntament de Sant Boi

Objectiu: produir 1 milió de quilos

La cooperativa està augmentant la producció aquest any, amb l’objectiu d’arribar al milió de quilos en els propers anys. Mentre que durant el 2017 en van fer 550.000 quilos, en el que portem d’any ja en porten 250.000 quilos. Preveuen tancar l’any amb 800.000 quilos de carxofes i acostant-se al seu objectiu del milió.

A les 60 hectàrees de producció regular, s’hi han sumat aquest any 2 hectàrees de carxofes de la varietat Symphony que s’han produït per exportar a França. Però la que es podrà tastar a la Carxofada serà la blanca de Tudela, la que es cultiva al Parc Agrari i dona nom a la Carxofa del Prat. El president de la cooperativa, Lluís Solanas, ha avançat que estan creant una nova marca pròpia de carxofa desmarcant-se de la del Prat: Flor d’Hivern Agrària Santboiana. Solanas recorda que el 55% de carxofes del Prat s’han cultivat a Sant Boi.

Recomanacions personalitzades