Sant Boi captarà turistes que visitin Barcelona promocionant-se com a ciutat de salut

El Pla de Turisme de Sant Boi de Llobregat aprofita que l’Ajuntament de Barcelona limita el turisme per atreure aquests visitants. Incentivaran petits hotels en edificis històrics i la marca de ‘ciutat saludable’ amb qualitat de vida, espais verds i productes del Parc Agrari.

Presentació del Pla de Turisme // Jordi Julià

L’escepticisme és una de les primeres reaccions de molts quan se’ls diu que hi pot haver turistes interessats en Sant Boi, però és així i, fent feina, n’hi pot haver molts més. Ho creu José Antonio Donaire, que no és de Sant Boi i, a més, és expert en turisme: és professor d’aquest àmbit a la Universitat de Girona. Ell s’ha passat un any treballant amb agents de diversos àmbits de la ciutat: empresaris, comerciants i entitats de tot tipus, amb els quals han estat fent diferents sessions de treball per redactat el Pla de Turisme de Sant Boi.

Una de les primeres conclusions com a observador extern: “A Sant Boi li falta autoestima. Té el potencial per ser una ciutat turística, però molta gent no s’ho creu”, va dir Donaire a l’acte de presentació del pla, aquest dimarts a Cal Ninyo. Aquest potencial passa pel centre històric, però també per una marca que l’Ajuntament ja fa temps que intenta posicionar i que, segons l’expert, cal reforçar encara més perquè quan algú pensi en Sant Boi li vingui al cap: ciutat de salut.

La base d’aquesta idea són tots els centres sanitaris que té Sant Boi, que ara han quedat ampliats amb l’obertura de la seu de la Gasol Foundation. Però aniria més enllà. “Hem de fer que quan la gent pensi Sant Boi ho associï amb una ciutat on s’hi viu bé”.  Els espais naturals, des de Sant Ramon fins al Llobregat,  hi juguen un paper destacat, juntament amb ser “la porta del Delta” i la riquesa del Parc Agrari del Baix Llobregat. Això, diu l’expert, són molts punts a favor en uns temps en què la contaminació fa estralls a les grans ciutats. Recorda, a més, que la immensa majoria de persones que visiten Barcelona viuen també en grans ciutats i els agradaria trobar espais més saludables.

Prendre turistes a Barcelona

Si hi ha un moment per buscar turistes és ara. El pla aprofita que “Barcelona ha decidit que ja no pot assumir més turisme”, diu Donaire. Les regulacions al turisme que està impulsant el govern d’Ada Colau pretén expulsar turistes –i, sobretot, allotjaments turístics- del centre i enviar-los cap a la perifèria. Per això, Sant Boi intentarà aprofitar aquesta situació posant facilitats a l’obertura de nous hotels. Altres ciutats, com l’Hospitalet, Sant Cugat o Badalona, ja han fet plans similars.

Ara bé, la idea és que no siguin grans hotels situats a les afores, sinó al contrari: hotels ‘boutique’, petits establiments de tres o quatre estrelles que estaran situats al centre de la ciutat rehabilitant edificis històrics de Sant Boi. D’aquesta manera, es buscarà un visitant als quals gairebé tots els governants apel·len: el ‘turisme de qualitat’.

Fer aquests hotels haurà d’atreure, per tant, visitants amb més poder adquisitiu, i alhora la seva ubicació al centre farà més fàcil que els turistes també es quedin a Sant Boi i no sigui una “ciutat turística dormitori”, on qui ve només ho fa per dormir –sovint, buscant preus més barats- però després no es queda a visitar la ciutat.

L’objectiu és aprofitar que un 80% dels turistes es desplacen en transport públic, ja que venen en avió, i treure rèdit de la línia de FGC: no només perquè connecta amb Barcelona, sinó que forma part d’un eix freqüentat per turistes: molts l’agafen per anar a Montserrat.

Experiències turístiques saludables

Un altre aspecte del qual es volen beneficiar és que hi ha molts turistes que visiten Barcelona més de 5 vegades. “Els que venen per primer cop no vindran a Sant Boi, no ens enganyem. Però els que ja l’han visitat cinc cops comencen a demanar més , un producte diferent”, diu Donaire.

Per això, l’oferta turística de Sant Boi passarà per elaborar paquets d’experiències, que aniran en la línia de la ciutat de salut. Un bon exemple d’aquests paquets seria l’activitat ‘Dormir a l’hort’. Entre els productes turístics que els participants als tallers han valorat millor hi ha la cuina de proximitat, rutes en bicicleta, competicions esportives, una fira de la salut, un programa de salut integral, caminar entre camps i boscos terapèutics. L’acció que més es va valorar en els tallers va ser atreure turistes als esdeveniments de Sant Boi que ja estan consolidats.

Millorar l’espai urbà

A banda d’aquests productes turístics, es proposa fer una sèrie de millores en diferents punts de l’espai urbà de Sant Boi per fer-lo més atractiu, fer una recuperació comercial del centre i reforçar l’eix que dibuixen el Museu i les Termes.

Totes aquestes accions estan definides al pla que han consensuat els agents en els tallers, però ara caldrà concretar-les. Per fer-ho, el redactor proposa elaborar un pacte de ciutat per al turisme on hi hagi representats els mateixos agents i que acabi definint com es desplega.

Proposa fer una oficina que es dediqui a captar hotels i una finestreta única per agilitzar els tràmits per qui vulgui obrir-ne un. No planteja, en canvi, fer una oficina de turisme: “Ara no té sentit, més endavant potser sí”.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, considera que aquest pla va encara més enllà en la «projecció d’una marca de ciutat» que ja està fent Sant Boi. Destaca que és una «creació col·lectiva», ja que s’ha creat parlant amb tots els agents implicats, i que a partir d’ara seguirà sent «un instrument viu» que s’anirà adaptant amb el temps.

Recomanacions personalitzades