Josep Puigdengolas, cinquè tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Entorn Natural i Salut Pública, és el cap de llista d’ICV-EUiA-MES a l’alcaldia. El candidat ecosocialista reivindica la feina feta els darrers quatre anys dins el govern i es postula com l’alternativa per a l’electorat que vulgui un gir a l’esquerra. Entre les seves propostes, Puigdengolas destaca un pla de rescat social i inversions als polígons industrials per generar ocupació.
Edat: 33 anys
Estat civil: Solter
Viu a Sant Boi des de tota la vida
Barri on viu: Centre
Treballa a l’àrea de fiances de l’Institut Català del Sòl, en excedència per ser tinent d’alcalde de l’Ajuntament
Va a treballar a peu o en bicicleta
Va estudiar Gestió i Administració Pública i Ciències Polítiques i de l’Administració
Quan era petit, què volia ser de gran? No tenia cap desig en especial
Fa política des de l’època universitària, militant a ICV des de 2009
Va entrar en política per inquietuds en l’àmbit estudiantil, laboral i polític
Es considera creient? No
Un defecte: De vegades sóc una mica impuntual
Una virtut: Difícilment perdo la calma
Racó favorit de Sant Boi: Els senders de les muntanyes de l’entorn
Si ha de quedar amb algú a Sant Boi ho fa a la Rambla
Pertany a alguna entitat local? A Born to run, a Unitat contra el Feixisme i el Racisme, i al Club Excursionista de Sant Boi
Un lloc per escapar-se fora de Sant Boi: L’Alta Garrotxa
Aficions: Viatjar, el running i el senderisme
Un llibre: “La mujer habitada”, de Gioconda Belli
Una pel·lícula: “Sophie Scholl”, sobre una lluitadora estudiantil que els nazis van assassinar
Un programa o sèrie de televisió: “Vikingos”
Una cançó: “Yamore”, de Salif Keita
Un esport: Córrer per la muntanya
Un menjar: Migas
Un país: Colòmbia
Un viatge que recordi especialment: Un viatge que vaig fer a Mali, Burkina Faso i Senegal
Una foto que tindries al despatx d’alcaldia: El cartell “Mis manos: mi capital. PSUC mi partido”
Quina nota posaria a la feina del seu grup al govern municipal?
Jo li posaria un 8. Evidentment, sempre hi ha coses a millorar, però hem fet una molt bona feina tenint en compte el context en què ens trobàvem el 2011, amb unes dificultats econòmiques per tal de gestionar l’Ajuntament i amb una ciutadania amb molta desconfiança envers la classe política.
Estan satisfets de com ha funcionat el pacte amb el PSC?
De manera global podem fer-ne una molt bona valoració. És veritat que hem tingut capítols de discrepàncies, com per exemple amb el tema Eurovegas, però les hem sabut gestionar bé i en general hem governat conjuntament de manera positiva. El full de ruta que ens vam marcar el primer any de legislatura l’hem seguit correctament.
Després de tants anys de pactes amb el PSC, creu que el votant els veu més aviat com una crossa dels socialistes que no pas com una alternativa?
A Sant Boi tenim una situació complicada perquè, a banda del PSC i d’ICV-EUiA, al Ple municipal només hi ha partits de dretes. Nosaltres el que volem és liderar la ciutat. Quan no ha estat així, com ha passat fins ara, la nostra prioritat és governar amb aquells amb qui podem desenvolupar millor el nostre programa polític, i fins ara només hem tingut la possibilitat de fer-ho amb el PSC. Si la ciutadania vol un gir a l’esquerra, els convidem a donar més força a la coalició ICV-EUiA i ara també Moviment d’Esquerres.
Tenen por de la competència de Gent de Sant Boi, que també es postula com a alternativa d’esquerres?
El camp d’esquerres a la ciutat està pràcticament cobert per nosaltres. És veritat que Gent de Sant Boi pot ser una candidatura atractiva per a aquelles persones que vulguin veure representada una alternativa al govern actual, però nosaltres considerem que a la nostra esquerra no hi ha cap altra candidatura.
Hi ha hagut contactes amb algun dels grups que formen Gent de Sant Boi per fer una candidatura de confluència a semblança del que ha passat en d’altres municipis?
Nosaltres des de l’inici hem estat oberts a parlar amb tothom. Sempre hi ha hagut un pont obert per facilitar qualsevol tipus de confluència, però ha estat difícil. Aquí a Sant Boi no hi ha cap candidatura que respongui a aquest clima de confluència per tal de sumar diferents sensibilitats polítiques.
I per què no ha estat possible?
Probablement hi ha hagut desconfiança o falta de voluntat entre els actors. I en aquest cas nosaltres no ens hi comptem, perquè sempre hem tingut ponts oberts.
Dins d’ICV hi ha hagut discrepàncies. L’anterior cap de llista, Luis Pérez, va abandonar el partit. Això els pot afectar electoralment?
Espero que no. De totes maneres, el que s’ha traslladat en els mitjans de comunicació no es ben bé el que ha passat. És veritat que hi ha hagut certes discrepàncies, que no responien a un fet concret, com la possible celebració de les primàries obertes. Responien a discrepàncies potser del procés dels últims mesos, però no creiem que això s’hagi traslladat a la ciutadania. Nosaltres hem viscut aquest procés de manera tranquil·la. Ha estat la militància qui ha avalat aquest nou lideratge àmpliament.
Li sap greu que Luis Pérez es donés de baixa del partit?
El fet d’abandonar la militància respon a plantejaments personals, però el treball que estem fent dins el grup municipal tant el Luis Pérez com el Miguel Ángel Merino, l’Alba Martínez i jo continua sent normal. A nivell personal i de treball diari la relació és correcta.
Vostè és el cap de llista d’ICV-EUiA-MES, però la seva imatge de campanya és basa en la cocandidatura amb la número 2, Alba Martínez. Què volen expressar?
Volem expressar que no estem parlant d’un lideratge únic sinó col·lectiu. Tant l’Alba com jo som semblants en el sentit que els dos som joves, els dos tenim experiència i hem format part de l’equip de govern. Crèiem que era quelcom de nou per a la ciutadania dir que poden existir els lideratges compartits.
Quin resultat esperen en aquestes eleccions?
Nosaltres aspirem a guanyar. Històricament sempre hem estat el segon partit amb més força a l’Ajuntament, tot i que en les darreres eleccions no ho vam ser. I si realment la ciutadania vol un canvi en el lideratge de l’Ajuntament, qui n’està més a prop som nosaltres.
Si es torna a donar la situació de 2011, estarien disposats a reeditar el pacte amb els socialistes?
Estem oberts a qualsevol govern que avanci en les polítiques que hem posat en marxa aquests últims quatre anys, que son polítiques de progrés i d’esquerres. I per tant estem oberts a qualsevol pacte que vagi en aquesta direcció. En el ple actual, no hi ha gaire alternatives.
Quines són les principals propostes d’ICV-EUiA-MES per a Sant Boi?
Continuarem fent polítiques adreçades a les persones, seguint l’esforç dels darrers quatre anys. Per això portem com a proposta numero u desenvolupar un pla de rescat social. En segon lloc, fomentar la generació d’ocupació, amb una inversió valenta en els nostres polígons industrials. D’altres punts són desenvolupar Sant Boi com un referent turístic, millorar i incrementar la contractació pública o renovar el sistema de recollida de residus.
Com pensen posicionar Sant Boi dins del mapa turístic?
En els darrers quatre anys s’han posat en funcionament equipaments molt potents com el Centre d’interpretació de Sant Ramon, la masia de Can Palós, el Centre d’interpretació del riu de Can Julià, l’Anell verd o el pont del riu. Tot plegat, juntament amb el patrimoni històric i amb la proximitat a la Colònia Güell i a Barcelona, pot fer que Sant Boi sigui un referent turístic important a l’Àrea Metropolitana.
En el seu programa proposen celebrar consultes ciutadanes vinculants. Sobre quins temes?
Sotmetríem a consulta qüestions que siguin d’abast de ciutat. No només per arribar a una decisió sinó també per implicar la ciutadania en les decisions de ciutat.
Un dels seus compromisos és eliminar els llocs de treball d’assessor. En el darrer mandat, el grup municipal o les regidories d’ICV-EUiA han tingut assessors?
Cap.
Què cal fer amb l’Ateneu?
Els diferents espais que hi ha a l’Ateneu s’han d’anar recuperant gradualment, perquè requereixen d’una inversió prou important. Tot plegat ha de ser fruit de la participació ciutadana i del consens. Ara ja hi ha en marxa un procés de participació i això és positiu. Entenem també que tot l’Ateneu ha de ser íntegrament destinat a qüestions culturals.
La Generalitat ha fet públic el Pla Urbanístic del Delta del Llobregat, que ordena la zona on es va projectar Eurovegas. Què li sembla el pla pel que fa a Sant Boi?
Un cop presentat el pla, el que ara hem de fer és plantejar al·legacions en el sentit que volem un creixement sostenible de la ciutat. No volem una zona amb un desenvolupament urbanístic com el que s’ha produït en d’altres zones o en moments anteriors. El que volem és un creixement sostenible que respecti la façana actual de la ciutat.
O sigui, que no s’oposen a la construcció d’habitatges a la zona de la Parellada, però depenent del nombre?
La Parellada és molt gran i s’ha de diferenciar la zona pròxima al carrer de Bonaventura Calopa de la resta. El que tenim clar és que rebutgem la possibilitat que hi hagi una construcció d’edificis com hi ha hagut en d’altres zones de la ciutat. La gent ha d’estar tranquil·la, tothom sap quin va ser el nostre posicionament en relació a Eurovegas i quin pot ser el plantejament d’un partit ecologista com el nostre.