Lluïsa Moret: «L’alcaldia ha d’estar a peu de carrer»

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha superat els primers 100 dies en el càrrec. En una entrevista amb dSantBoi, assegura que s’ha situat ràpid en el nou paper gràcies al bagatge que portava com a tinenta d’alcalde de Benestar i posa l’èmfasis en l’esforç per fer una alcaldia més «propera i útil a la ciutadania».

Lluïsa Moret durant l'entrevista amb dSantBoi al despatx de l'alcaldessa // David Guerrero

Lluïsa Moret durant l’entrevista amb dSantBoi al despatx de l’alcaldessa // David Guerrero

Moret explica el seguit de decisions estratègiques posades en marxa destacant els recursos destinats a «la contenció de l’emergència social» i accions que van en la línia de potenciar l’imatge de proximitat amb l’eliminació del cotxe oficial i el gabinet d’alcaldia. «Sóc una ciutadana més que en un moment determinat assumeix una responsabilitat extraordinària», resumeix Moret. L’alcaldessa també repassa el panorama polític en clau supramunicipal, mostrant satisfacció davant els canvis fets pel PSC i el PSOE i preocupació per la irrupció del discurs de partits com Podemos. «Fa més falta que mai la política», exclama Moret, que en clau local es mostra disposada a mantenir el pacte de govern amb ICV a les eleccions del 2015.

Com han estat els primers 100 dies al capdavant de l’Ajuntament?

Molt intensos, plens d’emoció. S’han succeït tota una sèrie de fets i la quotidianitat del dia a dia té una multiplicitat de matisos que abans no tenia. Han estat uns dies molt intensos per la continua interacció amb la ciutadania, una feina molt relacional, com ens vam comprometre, al carrer, a la Festa Major, les festes de barri, la graduació dels alumnes als instituts… és un canvi de rol i de percepció positiu per la intensitat i la relació amb la ciutadania.

Portava des del 2007 com a tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania, una àrea molt concreta. Li ha costat molt ficar-se en el paper d’alcaldessa?

Costar no, és sorprenentment ràpid com et situes, però sí que hi ha un sobreesforç per induir-se de tot el coneixement possible ràpidament. Quan estava de tinenta d’alcalde de l’àrea de Benestar tenia relació gairebé amb el 90% del teixit associatiu de la ciutat perquè el gran gruix de la població està vinculat al Benestar i es treballa conjuntament amb altres àrees com Joventut, Gent Gran, Cultura, Esports… El que és veritat és que la responsabilitat és nova, infinitament més important i sí que tens la necessitat imperiosa de controlar-ho tot molt ràpidament i tenir una visió global.

 Com influiran els set anys que ha estat de regidora i al capdavant de l’àrea de Benestar?

Com equip de govern sempre hem posat l’èmfasi en les necessitats socials, però sí que és veritat que per les meves responsabilitats fins ara tinc un coneixement més profund sobre les necessitats i la contenció de l’emergència social que hem fet a la nostra ciutat. A més, com a professional de l’àmbit social, porto molts anys treballant en aquest camp. Aquest coneixement més exhaustiu em fa tenir molt present el tema en la meva acció de govern com alcaldessa, però no és només una prioritat meva, és una voluntat de l’equip de govern. Serà una prioritat pel que queda de mandat, té a veure amb les demandes dels ciutadans.

Parla d’emergència social. Els serveis socials s’han arribat a veure en algun moment desbordats?

Hi ha hagut moments molt complexes a la nostra ciutat. El volum de persones que s’han acostat als serveis socials en aquests últims anys ha estat espectacular, s’ha triplicat el volum habitual d’usuaris. Hem tingut canvis en la quantitat de persones ateses però també en quant a la gravetat i la diversitat dels motius de consulta. L’Ajuntament de Sant Boi ha fet una aposta clarísima per dedicar recursos a aquest àmbit. El volum pressupostari de Benestar és de 6 milions d’euros i compta amb un equip que està fent una feina extraordinària. L’any 2007, quan vaig assumir la responsabilitat de l’àrea eren 800.000 euros. Hi ha famílies que pateixen i ho estan passant molt malament, però sense l’acció i l’aposta decidida per dedicar recursos a aquest àmbit el context seria molt més greu.

Hi ha algunes veus que parlen ja de la recuperació econòmica. Podem dir que s’ha tocat fons a Sant Boi i la cosa millora?

Sóc una mica crítica amb això dels brots verds tal i com es planteja des del govern central, però sí que hi ha una realitat objectiva que és la reducció de l’atur. En els últims mesos s’ha reduït el nombre d’aturats a la ciutat en gairebé mil persones. Això és una realitat, vol dir que alguna cosa es mou, que s’està generant ocupació. Tot i així, nosaltres posem l’alerta perquè encara que sembli que hi hagi cert moviment econòmic estem molt preocupats davant la precarietat de l’ocupació que s’està produint.

En el ple d’investidura, Iniciativa li va donar suport però es va mostrar crític amb el canvi d’alcaldia a un any del final del mandat. Com és la relació amb el seu soci de govern?

Molt bona, el dia a dia de treball amb els quatre regidors que formen part de l’equip de govern és excel·lent. Ens entenem, estem treballant frec a frec polítiques com les d’habitatge. Tenim clara l’aposta per les polítiques socials. És un pacte sòlid i el pla de govern que es va aprovar en el minut 0 s’està implementant correctament. Les noves mesures acordades també han estat consensuades.

I amb l’oposició quina és la relació?

Al consistori hi ha un bon clima. Amb Convergència i Unió hi ha un bon clima, amb el Partit Popular hi ha un clima de respecte i tolerància i amb Plataforma per Catalunya hi ha un clima de coexistència democràtica.

L’exalcalde Jaume Bosch, en la seva última entrevista, feta precisament en aquest mitjà, va assegurar que estaria al seu costat sempre que el necessités. Compta amb ell o ja vola sola?

Ha sigut un procés molt plàcid, com ell va explicar en el seu moment. Hem tingut la oportunitat de fer un traspàs, especialment dels grans temes de ciutat que continuen pendents o en procés de desenvolupament. He tingut la sort de comptar amb el seu acompanyament, però ara ja està.

L'alcaldessa Lluïsa Moret durant l'entrevista amb dSantBoi // David Guerrero

L’alcaldessa Lluïsa Moret durant l’entrevista amb dSantBoi // David Guerrero

Ha anunciat que pren 10 mesures només començar. A què es deuen?

Per aquest final de mandat vaig consensuar amb la resta de l’equip que havíem de posar l’èmfasi en una sèrie d’elements que són prioritaris i d’aquí van sorgir les 10 mesures. Volem traslladar la voluntat de l’equip de govern de ser propers i útils a la ciutadania i hem d’aconseguir fer arribar aquesta percepció a la gent.

Sembla evident, per les seves paraules i per les seves accions, que vol projectar una imatge d’alcaldessa de proximitat.

En aquest final de mandat és molt important per a mi una alcaldia relacional i social, i aquesta alcaldia ha d’estar a peu de carrer. La meva acció no ha d’estar al despatx, per això hem desenvolupat el projecte d’Alcaldia als barris.

Una d’aquestes 10 mesures és la desaparició del gabinet d’alcaldia. Això vol dir que era innecessari?

No era innecessari, però estem al final d’un mandat. No és el mateix que quan comences. Davant el final del mandat vam considerar que hi havia una sèrie d’elements i recursos que no és que no fossin importants, simplement que en aquest moment eren menys importants, prescindibles, i vam decidir dedicar els recursos a accions vinculades amb les necessitats de la ciutadania. Si aquesta alcaldia és a peu de carrer, la gestió s’ha de diluir i repartir en l’organització. El cotxe oficial i alguns càrrecs vinculats a l’entorn més directe de l’alcaldia no eren necessaris en aquest moment i podíem posar èmfasi en altres coses.

L’eliminació del cotxe oficial és una mesura per estalviar diners i destinar-los a altres necessitats més imperioses o és per potenciar una imatge de política més propera?

Les dues coses. És una mesura d’estalvi real, són uns diners que s’han injectat a partides socials, i per altra banda és una mesura simbòlica. Jo sóc una ciutadana més, una persona normal amb una vida normal que en un moment determinat del seu cicle vital assumeix una responsabilitat extraordinària però que no deixa mai de ser una ciutadana normal. Per tant, les meves condicions de treball han de ser les de qualsevol altre veí de la ciutat.

Totes aquestes accions van encaminades a recuperar una confiança perduda amb la ciutadania? Té la sensació de que l’Ajuntament s’ha allunyat dels veïns?

No, l’Ajuntament no s’ha allunyat de la ciutadania. En aquests moments, per moltes raons, la ciutadania en general veu lluny als governs i l’administració pública. Hem de fer molta feina per aconseguir que la ciutadania percebi que el bé públic és un bé comú i que les administracions públiques són l’instrument per garantir els serveis públics. Hem d’intentar que la gent percebi que els serveis públics són fonamentals, que tota l’administració i el govern local som servidors públics a la seva disposició per donar resposta als drets fonamentals de la ciutadania. Això és una responsabilitat absoluta i últimament queda com emmascarat i diluït. Hi ha una sensació de distància i l’hem de recuperar o reforçar. Hem de posar el valor en el servei públic.

En aquest sentit, a les últimes eleccions europees Podemos va aconseguir un nombre de vots important a Sant Boi. Interpreta això com un toc d’atenció?

El que va passar a Sant Boi és una mica el que va passar a tot arreu i està passant a tot el país. És una reacció més de tot aquest malestar que ja ve de fa temps. Molts ciutadans ho estan passant malament i no veuen solucionades ni tant sols les seves necessitats bàsiques, els joves tenen moltes dificultats per construir un projecte vital de futur en l’actual context i els casos de corrupció… tot això provoca un malestar que Podemos està recollint.

Creu que es materialitzarà en canvis en les properes eleccions?

Abans parlàvem de dreta – esquerra, Espanya – Catalunya, però ara hi ha un nou eix polític que és: vell – nou. No crec que sigui així, però hi ha aquesta percepció que separa entre l’establishment i les organitzacions polítiques que no tenen experiència de govern i es consideren noves. És un error des del meu punt de vista; en aquests moments fa més falta que mai la política, s’ha de posar en valor el període que ens ha portat a gaudir de la democràcia. Tot és susceptible de millorar i aprofundir, però hi ha valors que no podem posar en crisi. A organitzacions polítiques com la que jo represento tenim clar que hi ha uns valors essencials identitaris als quals no renunciarem mai: el que té a veure amb la igualtat d’oportunitats, la defensa de la llibertat, la defensa dels més vulnerables… Per a les forces polítiques que estem governant Sant Boi és el nostre objectiu fonamental. No en tenim cap més que millorar la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans.

Ara que es parla tant de confluències entre partits d’esquerres, a Sant Boi hi ha hagut governs de coalició amb diversos partits, amb la dreta inclosa. De cara al 2015 es plantegen anar a les urnes amb algun govern conjunt ja en ment?

No ho hem parlat, estem molt focalitzats de moment en acabar el mandat. Amb l’aparició de les noves forces polítiques els escenaris poden ser completament nous. El que tinc clar és que la meva aposta és per un govern d’esquerres que ens permeti implementar polítiques progressistes i clarament direccionades a garantir les necessitats i els drets fonamentals dels ciutadans. Aquesta serà la direcció des del PSC. Si pogués ser un govern en la mateixa línia que el d’aquest últim mandat seria perfecte, perquè hi ha sintonia i plantejaments coincidents. Seria l’estat ideal, però ves a saber el que pot passar.

Ja que estem parlant del panorama polític general, té confiança en la nova executiva del PSC?

El PSC després d’aquest congrés extraordinari i amb la nova executiva ha d’encetar un nou moment. Sortim reforçats amb un lideratge més clar, un equip més sòlid i una executiva més cohesionada. A partir d’aquí tenim l’oportunitat de dir amb més claredat el nostre posicionament i la nostra acció d’oposició al Parlament.

 I la cara nova del PSOE?

Ha sortit el secretari general que els militants de tot l’Estat han volgut, és un exercici de màxima democràcia interna. L’executiva és jove, renovada, capacitada i molt cohesionada. És una nova oportunitat de fer front a la dreta. El PP ara mateix és la dreta més recalcitrant de la nostra història. Tenim el repte de sumar esforços amb l’esquerra, amb qui tenim un objectiu comú, que és fer fora els governs de dretes que hi ha tant a Catalunya com Espanya.

S’apropa l’11 de setembre. L’exalcalde s’havia destacat els últims anys per uns discursos que es podrien encuadrar en l’ala catalanista del PSC. Com seran les paraules a la seva primera Diada?

El PSC és catalanista, jo sóc catalanista, no hi haurà cap canvi en aquest sentit. Evidentment el que nosaltres no som independentistes. Jo no sóc independentista. El meu discurs serà catalanista, sense cap mena de dubte, posant en valor la importància del país i el paper que ha de jugar a nivell estatal i internacional, però el meu èmfasi l’11 de setembre no serà independentista.

Si finalment el 9 de novembre hi ha consulta, l’Ajuntament la facilitarà?

Cada cop s’obren més incògnites respecte el 9 de novembre, estem a l’expectativa. L’Ajuntament de Sant Boi farà el rol que s’acordi que han de tenir les administracions locals en un context més ampli. El que no es prendran seran decisions unilaterals. Ni posarem urnes ni deixarem de posar, farem el que ens toqui, evitant el conflicte.

Recomanacions personalitzades