Lluïsa Moret agafa el relleu de Jaume Bosch a l’alcaldia

Jaume Bosch renuncia al càrrec d’alcalde i Lluïsa Moret agafa el relleu en un ple extraordinari celebrat a Can Massallera. ICV ha donat suport al canvi i garanteix la continuïtat de l’acord de govern per «responsabilitat». L’oposició carrega contra els errors del mandat de Bosch, criticant la seva gestió i la falta d’assumpció de responsabilitats.

Lluïsa Moret rep de Jaume Bosch el bastó de comandament // Maria Roda

Lluïsa Moret rep de Jaume Bosch el bastó de comandament // Maria Roda

Lluïsa Moret i Sabidó, fins ara tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania, és la nova alcaldessa de Sant Boi de Llobregat. Can Massallera ha estat l’escenari on s’han celebrat dues sessions extraordinàries del ple municipal: a la primera, Jaume Bosch ha presentat la seva renúncia al càrrec, i a la segona, Lluïsa Moret ha estat proclamada alcaldessa. Ho han fet davant una sala plena, amb nombrosos dirigents i alcaldes del PSC del Baix Llobregat a primera fila.

Moret ha estat escollida alcaldessa amb els vots del PSC i d’ICV, el que suposa el recolzament de 14 dels 25 regidors de l’Ajuntament. Els tres regidors de CiU han votat en blanc, mentre que el PP i PxC han votat als seus propis portaveus.

Jaume Bosch ha marxat donant les gràcies als actuals socis de govern i als anteriors, amb els que s’ha mostrat agraït. Citant a Plató, ha defensat la seva decisió de marxar «quan sents que ha arribat el moment de fer-ho». Bosch s’ha quedat amb tres conceptes destacats al seu mandat: «Compromís, credibilitat i confiança».

L’alcalde sortint ha destacat el treball fet en el camp de la salut mental i la lluita per la cohesió social en un moment de dificultats econòmiques.«Crec en les utopies perquè fan avançar la humanitat, però per fer-ho s’han de crear eutopies, llocs bons que ens ajuden a aconseguir-ho», ha indicat Bosch, demanant també disculpes a totes aquelles persones que consideren que no ha respost a les expectatives. El comiat ha estat citant a Salvador Espriu i visiblement emocionat.

El relleu l’agafa Lluïsa Moret, a qui Bosch li va entregar el bastó de comandament. La nova alcaldessa és llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i especialitzada en Psicologia Social. Regidora des de l’any 2007, abans d’arribar a l’alcaldia ocupava el càrrec de tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania. Peça important de l’equip de govern, assegura rebre el seu nou càrrec «amb orgull i convicció» i ha definit el projecte liderat fins ara per Jaume Bosch com «transformador, d’esquerres i progressista». Totes les paraules destinades al seu antecessor en el càrrec han estat d’afecte i agraïment, definint a Bosch com «exemple de rigor, compromís i honestedat».

Lluïsa Moret en el moment de la presa de possessió com a nova alcaldessa // Maria Roda

Lluïsa Moret en el moment de la presa de possessió com a nova alcaldessa // Maria Roda

Un cop ratificada en el nou càrrec, Moret s’ha definit com «dona, ciutadana de Sant Boi i socialista». Molt vinculada als moviments de dones, ha citat a Clara Campoamor per referir-se als anys de lluita feminista que permeten avui en dia que homes i dones accedeixin en igualtat de condicions a l’alcaldia. Conceptes com la justícia social s’han reiterat en el seu discurs d’investidura. «S’ha de fer compatible el desenvolupament de l’economia amb la justícia social», ha assegurat. També ha fet una defensa aferrissada dels serveis públics i ha posat exemples de la seva vida quotidiana com a santboiana per reivindicar aspectes com l’escola pública, els espais públics de qualitat al carrer i la importància dels equipaments esportius municipals.

La nova alcaldessa s’ha compromès a estar al costat dels veïns, amb una proximitat real a la comunitat. «Vull dur l’alcaldia als barris, a peu de carrer«, ha anunciat Lluïsa Moret, que ha garantit el seu compromís personal de treballar per Sant Boi. Ho ha fet estenent la mà a l’oposició, oferint diàleg i obrint la porta a «totes aquelles aliances amb els que vulguin construir ciutat».

ICV manté el suport

L’acord de govern entre PSC i ICV es manté tot i el canvi d’alcalde. Tot i això, el portaveu dels ecosocialistes, Luis Pérez, no es va mostrar especialment satisfet amb el canvi fet a un any de les properes eleccions. Ho va deixar clar: «Hi ha més sentit de la responsabilitat que entusiasme», va assegurar Pérez, lamentant que «es dóna peu a interpretar el relleu com una manera de guanyar avantatge de cara a les properes eleccions municipals».

ICV va mostrar el seu compromís amb el pacte de govern vigent per l’actual mandat i va destacar la «gestió eficient i l’escolta activa» de Jaume Bosch. «Has aguantat atacats ferotges i un assetjament mediàtic intolerable i has sostingut el gest sempre», ha destacat Pérez, qui també va donar la benvinguda a la nova alcaldessa posant-se a la seva disposició per «treballar colze a colze pel bé de la ciutat».

L’oposició carrega contra els errors

Jaume Bosch durant el ple de comiat als seus 7 anys   al capdavant de l'Ajuntament // Maria Roda

Jaume Bosch durant el ple de comiat als seus 7 anys al capdavant de l’Ajuntament // Maria Roda

David Parada, portaveu de Plataforma per Catalunya va ser el primer de l’oposició en parlar. «Se’n va l’alcalde però continua la comèdia» va ser el títol escollit per la seva intervenció, molt crítica amb la gestió de l’alcalde durant aquests 7 anys. Parada va enumerar, un cop més, la gestió de l’empresa municipal Coressa i dels cinemes Can Castellet, així com l’existència de bandes llatines a la ciutat. Aquest últim tema va provocar malestar entre el públic, on fins i tot un ciutadà el va escridassar demanant-li que canvies ja el seu discurs.

Convergència i Unió va dedicar la seva breu intervenció a donar veu, segons el seu portaveu Jordi Garcia, «als molts ciutadans santboians que s’apropen a nosaltres per demanar-nos solució als seus problemes». Les principals queixes de la formació catalanista van sorprendre als assistents ja que van anar dirigides a demanar a la nova alcaldessa «millores en el nucli antic de la ciutat, una zona oblidada», va sentenciar Garcia.

El to dur de les intervencions de l’oposició va anar pujant fins que en algun moment de les intervencions de PP i PxC es van sentir queixes entre el públic assistent, especialment quan la portaveu del PP, Marina Lozano va fer referència a la tragèdia de l’esfondrament del túnel de bateig de beisbol, el 2009, en què van morir quatre nens. «Ningú n’ha assumit la responsabilitat», va dir Lozano. A més la formació popular va demanar al govern municipal «més humilitat i més autocrítica».

Recomanacions personalitzades