La cultura popular santboiana protagonitza el pregó de la Festa Major

Colles de diables, geganters, trabucaires i grallers donen el tret de sortida a la Festa Major amb un pregó que reivindica la cultura popular santboiana. En clau poètica, representants de les entitats fan un repàs a la història de les entitats de la ciutat.

Pere Lorente, pregoner de la Festa Major d'enguany ha reivindicat la cultura popular santboiana // Maria Roda

Pere Lorente, pregoner de la Festa Major d’enguany ha reivindicat la cultura popular santboiana // Maria Roda

Les 10 de la nit i la plaça de l’Ajuntament plena. Més d’un miler de persones esperen el pregó, el tret de sortida habitual a la Festa Major de Sant Boi. Damunt l’escenari, els representants de tots els partits polítics, acompanyant a la nova alcaldessa, Lluïsa Moret. Al seu costat, present l’exalcalde Jaume Bosch.

La cultura popular santboiana ha estat la protagonista d’un pregó diferent al d’altres anys. Conduit per Pere Lorente, mític santboià vinculat al barri de Casablanca, el discurs ha donat veu a les colles de diables de la ciutat, als trabucaires així com als grallers i les colles geganteres de Sant Boi i Casablanca.

A ritme de poesia, el pregoner ha fet una cronologia històrica detallant el naixement de cadascuna de les entitats que avui eren al escenari. Amb el Baldiri i la Ramona, gegants de Sant Boi, i la Blanca i el Manel, gegants de Casablanca, custodiant l’escenari, representants de la cultura popular han fet «una crida festiva i inofensiva perquè els santboians d’aquí i d’allà puguin seguir gaudint d’aquestes entitats culturals».

L’alcaldessa, per la seva banda, ha agraït als pregoners «el seu esforç per mantenir viva la cultura als barris i vincular als joves a unes tradicions com aquestes». Moret ha remarcat la importància de mantenir una festa major on tinguin cabuda tots i totes els santboians.

Recomanacions personalitzades