Sant Boi, en risc baix de rebrot per primer cop des de fa més d’un any

En una setmana, el risc de rebrot al municipi ha disminuït 41 punts i se situa en risc baix per primer cop des de juliol del 2020. A més, gairebé el 75% de la població ja està totalment vacunada.

Evolució del risc de rebrot de covid a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

Les últimes dades del departament de Salut de la Generalitat -que fan referència al període comprès entre el 14 i el 20 de setembre- mostren una lleugera disminució en el risc de rebrot amb respecte al període anterior. Concretament s’ha reduït 41 punts i se situa en 40, és a dir, en risc baix.

Sant Boi de Llobregat no tenia un risc de rebrot tan baix des juliol de l’any passat, quan la pandèmia estava molt controlada. A més, també ha disminuït la velocitat de propagació del virus, l’anomenada Rt, que torna a estar per sota de l’1 i és de 0,88. Aquesta dada, però, no ha deixat de fluctuar en les últimes setmanes, tot i que els epidemiològics consideren que la pandèmia està controlada quan aquest indicador és inferior a 1.

Baixen la incidència acumulada i el nombre de positius

La incidència acumulada, la dada que recull el nombre de casos nous que ha hagut en els darrers set dies i permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia, ha anat baixant setmana rere setmana d’ençà que al mes de juliol arribés als pics més alts. Actualment és de 15,30 casos per cada 100.000 habitants, quan el ministeri de Sanitat i el Centre Europeu per al control de malalties determinen que el màxim abans de considerar-se preocupant han de ser 150 casos per cada 100.000 habitants.

A més el nombre de nous positius també ha disminuït força, 13 en comparació als 25 de l’anterior actualització, i actualment només hi ha dues persones de Sant Boi ingressades a l’hospital per Covid.

Gairebé el 75% de la població està totalment vacunada

Les dades de Salut també mostren que a Sant Boi ja hi ha un 74,9% de la població amb la pauta de vacunació completa. Una dada que augmenta setmana rere setmana, però que incrementa cada vegada a un ritme més lent. Cal tenir en compte, a més, que algunes de les persones que es troben en aquest grup és perquè només han necessitat d’una punxada; ja sigui per haver passat la Covid-19 o perquè se’ls ha administrat un producte monodosi com la vacuna Janssen. La xifra de vacunats amb ambdues dosis és del 65,5%.

Evolució de la vacunació a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

Actualment, a més, hi ha 66.148 santboians i santboianes vacunats amb la primera dosi, el que suposa un 77,4% del total d’habitants de Sant Boi. I hi ha 55.986 inoculats amb la segona. Els habitants del municipi amb la pauta completa de vacunació arriben, però, als 64.065. A més, cal destacar que a la ciutat ja s’han començat a vacunar a algunes persones amb una tercera dosi de la vacuna, concretament 437. Segons el ministeri de Sanitat, estan rebent una nova dosi les persones en les que existeix un risc elevat de què es produeixi una resposta immunitària inadequada a la pauta convencional.

Tot i així, el ritme de vacunació s’està alentint considerablement, ja que des de fa dues setmanes només hi ha 1.733 persones més totalment vacunades. Fa un mes, comparant el mateix període de diferència, hi havia un augment de més de 3.000 persones vacunades.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut de la ciutat.

Vacunació sense cita prèvia al CAP Camps Blancs

L’Ajuntament de Sant Boi ha anunciat des de fa setmanes que tothom major de 12 anys que vulgui vacunar-se pot adreçar-se al Centre d’Atenció Primària Camps Blancs -on ja s’han dut a terme diverses jornades de vacunació massiva– a rebre la vacuna sense cita prèvia. Es poden consultar els horaris i punts de vacunació en aquest enllaç.

El CAP Camps Blancs està acollint diferents jornades de vacunació massiva // Ajuntament de Sant Boi

Recomanacions personalitzades