La Diputació de Barcelona destina 173.000 euros al barri Camps Blancs

El programa pretén constituir una de comunitat de propietaris del barri perquè puguin gestionar aspectes relatius a les finques i millorar les relacions de convivència. També compta amb l’objectiu de descentralitzar la cultura i apropar-la al barri.

Imatge de l’ambulatori del barri Camps Blancs // Arxiu

La Diputació de Barcelona invertirà 172.900 euros en la revitalització social i cultural del barri Camps Blancs en el marc del seu propi pla de barris. Es tracta d’un projecte anomenat ‘Barris i Comunitats: motors de transformació social’ que consisteix en un fons dotat de 2,2 milions d’euros a repartir a parts iguals entre 13 municipis de la província. El programa està inspirat en la Llei de Barris de la Generalitat, que destinava diners a la renovació física dels barris i va invertir 13.336.199 d’euros en el barri de Casablanca. Per contra, el programa de la Diputació vol generar programes per millorar la convivència veïnal.

Segons ha informat l’administració supramunicipal en un comunicat, a Camps Blancs el programa planteja acompanyar els veïns en un procés de constitució de comunitat de propietaris del barri a partir d’assessorament i tallers formatius. El principal objectiu és que adquireixin la capacitat de gestionar qüestions relatives a les finques i que promoguin una millora de les relacions de convivència i usos de l’espai públic. El segon punt del pla planteja descentralitzar l’activitat cultural de la ciutat per reduir les desigualtats d’accés a la formació cultural i utilitzar la cultura popular com a eina d’inclusió social. El programa s’executarà anualment fins a l’any 2023, ha explicat la Diputació.

Inversió en la comunitat

Segons va explicar l’alcaldessa Lluïsa Moret, que també és diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, durant la seva presentació, el pla s’emmarca en l’aposta per una convivència inclusiva i per fer front a la segregació social i urbana, sobretot en àrees que concentren situacions de vulnerabilitat social, econòmica, residencial i urbana.

Pel que fa al tipus de mesures que es duran a terme, Moret va assegurar que es tracta d’una «inversió en les persones i en les comunitats». «No són recursos que es dediquen a la millora física dels barris, però sí a generar processos organitzatius i d’empoderament que afavoreixen en la millora de la convivència, la igualtat d’oportunitats i, indirectament també, en les oportunitats de millora física dels barris, com per exemple amb comunitats de veïnat organitzades», va explicar l’alcaldessa.

Lluïsa Moret i la resta d’alcaldes de les ciutats on es destinaran els 2,2 milions d’euros del fons // Diputació de Barcelona

El pla va destinat a ajuntaments majors de 65.000 habitants amb un Índex de Vulnerabilitat Social inferior a 100, que es calcula a partir de la taxa d’atur, el nivell d’ingressos, l’accés a l’habitatge, la població gran que viu sola, la població migrada i la taxa d’escolarització als 17 anys. A banda de Camps Blancs, han estat seleccionats els barris de Ca n’Anglada (Terrassa), Torre Romeu (Sabadell), Sant Cosme (El Prat), Sant Ildefons (Cornellà de Llobregat), Pare Ignasi Puig-El Xup (Manresa), Cerdanyola (Mataró), La Salut (Badalona), El Fondo (Santa Coloma de Gramenet), Les Planes (l’Hospitalet de Llobregat), Eixample Centre (Viladecans), El Tacó i Amanyà (Vilanova i la Geltrú) i Les Torres (Rubí).

Recomanacions personalitzades