La promoció d’habitatge assequible H2 del Saló Central: 79 pisos innovadors, sostenibles i amb perspectiva de gènere

Tretze anys després d’haver estat projectat, l’edifici de protecció oficial promogut per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) al barri del Saló Central de Sant Boi de Llobregat ha començat a rebre els primers veïns i veïnes. El fet que l’immoble ja estigui habitat contribuirà a consolidar la revitalització d’aquesta zona limítrofa amb terrenys agrícoles i industrials, on està prevista la construcció de més habitatges pròximament.

Habitatges al sector Saló Central, Sant Boi de Llobregat // AMB

La majoria dels 79 pisos (75 de compra i 4 per llogar) d’aquest bloc contundent -que ha estat reconegut amb el prestigiós premi FAD d’arquitectura 2020- ja han estat adjudicats als propietaris i llogaters. La nova promoció també compta amb dos locals situats a la planta baixa, 118 places de garatge i 10 trasters, a més d’espais destinats a l’aparcament de bicicletes.

Tot i que els habitatges —gairebé tots de tres i dues habitacions— es van dissenyar abans de la pandèmia, els criteris de construcció s’adeqüen als principals requeriments que el confinament a causa de la covid-19 van posar de manifest: més espai interior i exterior, lluminositat abundant i un major estalvi energètic.

Habitatges al sector Saló Central, Sant Boi de Llobregat // AMB

La de Sant Boi és una de les primeres promocions acabades de més d’una vintena que desenvolupa l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) -organisme públic depenent de l’AMB- en diversos municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, la majoria ubicats al Baix Llobregat. “Aquesta nova generació de projectes és força trencadora amb els models tradicionals a què estem acostumats”, valora Josep Maria Borrell, coordinador tècnic de l’IMPSOL.

L’IMPSOL és, juntament amb Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) i el Consorci Metropolità de l’Habitatge, un dels principals instruments de l’AMB per fomentar habitatge públic assequible, innovador i de qualitat a la metròpolis de Barcelona, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge. També té com a reptes potenciar la cohesió social, disminuir els desequilibris territorials i millorar la qualitat de vida dels habitants metropolitans.

Un projecte adient per a la demanda postconfinament

En el cas de l’H2, el procés per passar de projecte a edifici habitat ha estat marcat per dues crisis: la primera, l’econòmica i immobiliària de finals de la dècada passada, que va paralitzar durant anys el seu desenvolupament. La segona, la pandèmia de la Covid-19 d’enguany, que va endarrerir la conclusió de les obres (iniciades el 2017) quan ja estaven molt avançades.

Un cop superades les dificultats, Sant Boi ha incorporat al seu parc residencial un edifici emblemàtic, inclusiu i innovador que, tot i haver estat dissenyat el 2007, respon a gran part de les necessitats actuals dels usuaris. De fet, la pandèmia ha confirmat la funcionalitat i vigència dels tipus d’habitatges proposats des de fa anys per l’AMB: amb molta llum natural (totes les estances principals donen a l’exterior), incorporant mesures d’eficiència energètica, amb habitacions amples i aptes per a diferents usos i eliminant barreres i passadissos. Totes les llars estan disposades al voltant de dos grans patis comunitaris des dels quals es veu l’exterior.

Habitatges al sector Saló Central, Sant Boi de Llobregat // AMB

Josep Maria Borrell recalca que l’edifici dóna resposta a la transformació d’una societat que requereix noves tipologies de llars: “Els habitatges que fèiem la dècada passada estaven pensats per a un model de família tradicional i tenien una estructura molt marcada d’una sala, una habitació de 6 m2 , una de 8 m2 i una de 10 m2. En canvi, aquí el que es planteja és una sèrie d’estances més àmplies i que són polifuncionals. I, per tant, que admeten moltes més variables sobre les formes d’habitar. A més, els habitatges han estat dissenyats tenint en compte la perspectiva de gènere: hem posat la cuina al centre de la casa com un espai distribuïdor en lloc d’una cuina tancada, que d’alguna manera invisibilitza les tasques domèstiques i hem potenciat els espais intermedis entre l’interior i l’exterior de l’edifici”.

A banda de la innovació tipològica, altres trets característics de la nova construcció són, segons Borrell, “la qualitat arquitectònica, la innovació tecnològica i la sostenibilitat”.

Èmfasi en l’estalvi energètic

La reducció del consum energètic i el màxim aprofitament dels recursos naturals han estat criteris essencials en la construcció de l’edifici H2 de Sant Boi: el sistema constructiu està basat en el trencament del pont tèrmic, que evita l’entrada i la sortida tant de calor com de fred, aconseguint que l’edifici tingui menys pèrdua energètica. A més, els porticons a la façana fan de protectors solars i hi ha plaques fotovoltaiques a la coberta.

Les estances principals presenten grans obertures per maximitzar el nivell lumínic a l’interior dels habitatges, i les finestres estan col·locades als extrems dels habitatges perquè hi hagi ventilació creuada per tal que es generi corrent d’aire. També hi ha aparells d’alta eficiència energètica, com les bombes aerotèrmiques que serveixen per proveir tot el bloc d’aigua calenta sanitària (ACS) i calefacció.

Gràcies a aquests elements, l’edifici ha obtingut una qualificació energètica A i s’aproxima a l’estàndard d’edificis NZEB (edificis de consum gairebé nul). 

L’edifici -projectat pels arquitectes Mariona Benedito, Martí Sanz i l’estudi Herreros, i construït per l’empresa Acsa Sorigué- compta amb un altre valor afegit: està situat enmig d’un parc de gran qualitat, també promogut per l’IMPSOL. Aquest espai públic, de 27.468 m2, està constituït per àmplies zones verdes i pèrgoles, representatives d’aquest barri. 

Més lloguer social de l’AMB a Sant Boi

El municipi es beneficiarà pròximament de la construcció de 110 nous habitatges per a lloguer de protecció oficial de l’AMB a la zona del Saló Central. En aquest cas, les obres formen part de la primera fase del projecte impulsat des d’Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) per fer front a l’emergència habitacional i a l’alça de preus de lloguer a l’àrea metropolitana de Barcelona. La segona fase d’aquest fulll de ruta preveu 55 nous habitatges de lloguer al carrer Baldiri Figueres.

Una forta inversió al Baix Llobregat

L’IMPSOL està desenvolupant 16 promocions en nou municipis del Baix Llobregat: Sant Feliu, Cornellà, Molins de Rei, Gavà, Sant Boi, Castelldefels, Sant Andreu de la Barca, Sant Just Desvern i Viladecans. En total, 929 habitatges socials.

Habitatges al sector Saló Central, Sant Boi de Llobregat // AMB

El Barcelonès (Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet) i el Maresme (Montgat i el Masnou) són les altres comarques que es beneficien del Pla d’Habitatge Assequible de l’AMB vigent.

Com es pot optar a un habitatge assequible de l’AMB?

Per optar a un pis de protecció oficial, en primer lloc cal estar inscrit i acceptat al Registre de Sol·licitants (https://www.registresolicitants.cat/registre/). Acabat el termini de sol·licituds, hi ha un sorteig entre les candidatures validades. A la web de l’AMB es pot trobar informació de totes les promocions, i dins de les bases de cada una s’expliquen els detalls del procés: https://www.amb.cat/web/habitatge/impsol/cercador

Algunes dades

1.327 habitatges (583 de venda i 744 de  lloguer) desenvolupa l’IMPSOL a l’àrea metropolitana de Barcelona, 929 dels quals al Baix Llobregat.

Recomanacions personalitzades