Sant Boi divideix els positius de Covid-19 coincidint amb el cribatge massiu

Tanmateix, la velocitat de reproducció del virus continua de pujada, en la línia del que passa al conjunt de Catalunya. També s’han registrat set ingressos hospitalaris i una mort en els darrers set dies.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Salut

Les proves per detectar persones sense símptomes però amb la Covid-19 han fet disminuir el percentatge de positius a Sant Boi de Llobregat. Durant els darrers dies s’han realitzat cribratges massius destinats a trobar persones portadores del virus asimptomàtiques. Les indicacions eren clares: les persones amb simptomatologia vinculada amb la Covid-19 no estaven cridades a participar-hi.

Això ha tingut el seu efecte sobre el percentatge de positius confirmats. Durant la setmana del 30 de novembre al 6 de desembre s’han realitzat a la ciutat 2.784 proves diagnòstiques, només el 2.06% de les quals han mostrat un resultat positiu.

Això comporta que el percentatge de positius s’ha dividit per la meitat en comparació amb la setmana anterior, quan també es van fer la meitat de proves diagnòstiques. Es veu clarament, per tant, l’afectació de l’arribada dels cribratges massius.

En el mateix sentit, només 49 persones han donat positiu per prova diagnòstica, una vintena menys que la setmana anterior. Això comporta també que la taxa que calcula la mitjana de contagiats per cada 100.000 habitants s’hagi reduït als 57,59.

Set ingressos i una mort

Set persones han hagut d’ingressar a l’hospital durant aquesta darrera setmana i un santboià ha perdut la vida a causa del virus.

Des de l’inici de la pandèmia 4.194 persones s’han contagiat, 360 han passat per la Unitat de Cures Intensives (UCI) i 242 han mort.

Cau la incidència acumulada i el risc de rebrot

Pel que fa a la incidència acumulada (IA), s’ha situat en el 137,51. Aquest indicador mira enrere i calcula quina ha estat l’afectació que el virus ha tingut en els últims 14 dies. En comparació amb l’anterior, ha millorat en 76 punts.

El risc de rebrot també està millor que la setmana anterior. Actualment se situa en 120, 30 punts per sota. Aquest indicador, contràriament a la IA, fa una projecció estimada de les dues setmanes pròximes.

La Rt, de pujada

Mentre que el fet de tenir més informació sobre la població asimptomàtica ha fet millorar tant les dades com les taxes de contagis, la velocitat de contagi continua augmentant.

El conjunt de Catalunya ja mostra una acceleració d’aquest indicador des de fa uns dies. De fet, aquest augment es va evidenciar quan, el 3 de desembre, el govern de la Generalitat anunciava que Catalunya no passaria de fase en la nova desescalada el dia 7, tal com estava previst al pla.

I ha estat durant la primera setmana de desembre que aquesta dinàmica s’ha traslladat clarament a Sant Boi de Llobregat, amb una Rt que se situa al 0,89. És cert que, tot i que el frega, no supera el llindar del 0,9. Tanmateix, ha augmentat considerablement en relació amb la setmana anterior, quan se situava en 0,73.

Els epidemiòlegs consideren que una Rt per sobre de l’1 mostra que s’ha perdut el control sobre la pandèmia. A efectes pràctics, un 0,89 significa que per cada 10 persones de Sant Boi contagiades a dia 6 de desembre, pràcticament 9 més es contagiaran 5 dies després, és a dir, a dia 11 de desembre.

Recomanacions personalitzades