L’antena de Marianao ja és història

Aquest dijous al matí Vodafone ha desmantellat l’antena del barri de Marianao, posant fi a dos anys de lluita veïnal.

Els operaris s'han emportat l'antena aquest dijous // Jordi Biel

Els operaris s’han emportat l’antena aquest dijous // Jordi Biel

La mobilització veïnal ha aconseguit derrotar Vodafone. Un grup d’operaris s’ha presentat aquest dijous al matí al bloc de pisos del carrer Antoni Rubió i Lluch número 9 i han desmuntat l’antena de telefonia mòbil que la multinacional va instal·lar el 2015.

S’ha posat fi així a dos anys de reivindicació del grup de veïns que va crear la ‘Plataforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil’. L’expedient que va obrir l’Ajuntament a l’empresa ha permès que, després d’una decisió judicial, el Pla d’Antenes municipal hagi prevalgut sobre la llei estatal, tot i que no ho podrà evitar en un futur.

«Entre totes i tots hem fet possible que aquesta vegada el petit David venci el Gran Goliat», han exclamat en un comunicat conjunt l’Associcació de Veïns El Poblet – Marianao i la plataforma contra les antenes. Les entitats han agraït el suport de tots els veïns, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i de l’Ajuntament: tant del govern com dels tècnics municipals, els serveis jurídics i tots els partits polítics.

Posted by Jordi Biel on dijous, 27 / abril / 2017

Dos anys de lluita

Tot va començar el 5 de març del 2015, quan un grup de veïns del barri de Marianao va veure com s’instal·lava una antena de telefonia amb l’únic consentiment de la comunitat de veïns de l’edifici. Preocupats per la salut i per la presència de moltes escoles a la zona, van crear una plataforma que en demanava el desmantellament.

La reivindicació va arribar al ple municipal un mes després. Els veïns van enviar-hi les seves demanes, i tots els partits van posicionar-se en contra de l’antena. Llavors demanaven un canvi de llei perquè els ajuntaments tinguin competències, ja que la Llei Estatal de Telecomunicacions, aprovada el 2014 per PP, PSOE i CiU, havia donat el poder a les operadores, tot i que finalment no ha estat així per la decisió judicial.

Vodafone ha acabat ordenant la retirada dos anys després d'instal·lar l'antena // Jordi Biel

Vodafone ha acabat ordenant la retirada dos anys després d’instal·lar l’antena // Jordi Biel

Les mobilitzacions de la plataforma van seguir els mesos següents en forma de manifestacions cada dimecres. Constants, fins a aconseguir l’objectiu.

Un mes clau va ser el maig del 2015. A principis de mes hi va haver una possibilitat d’entesa: Vodafone es va reunir amb l’Ajuntament. Tot i això, no va servir de res: va dir que es negava a retirar l’antena. Els veïns es van mostrar llavors decebuts per la «passivitat» de tots els partits polítics. Uns dies després, la relació entre veïns i Ajuntament millorava al firmar un conveni de cooperació entre la plataforma, l’Associació de Veïns El Poblet (Marianao) i l’Ajuntament per fer front comú per la retirada de l’antena.

L’escletxa legal: el Pla d’Antenes municipal

El consistori va iniciar llavors un expedient de protecció de la legalitat urbanística per incompliment del Pla d’Antenes. Va ser aquest el forat legal que van trobar i que ha acabat permetent el desmantellament. La clau és que el Pla d’Antenes municipal seguia vigent fins un any després de l’entrada en vigor de la llei estatal que retirava les competències municipals. Així doncs, el termini acabava el 24 de maig de 2015, i tenien fins aquesta data per presentar la demanda.

Juntament amb l’expedient, es va ordenar la suspensió de l’activitat i de l’ús de l’antena, tot i que la decisió depenia del Ministeri d’Indústria. I així va acabar sent: el 16 de juny el Ministeri va emetre un informe favorable per l’Ajuntament de Sant Boi.

Veïns de Marianao durant la concentració contra la instal·lació de l'antena // Javi Sánchez

Veïns de Marianao durant una concentració contra la instal·lació de l’antena // Arxiu — Javi Sánchez

Requeriment de l’Ajuntament

Per això, l’Ajuntament va presentar llavors un requeriment que donava tres mesos a Vodafone per precintar-la i desmantellar-la. Com que l’empresa no va complir-ho, al setembre del mateix 2015 inspectors de l’Ajuntament van desconnectar i precintar l’antena.

Però la lluita encara no havia acabat. La multinacional va respondre amb un recurs judicial contra l’Ajuntament que demanava la suspensió cautelar de la mesura, però els jutges el van desestimar el 20 d’octubre.

La decisió judicial donava, per tant, la raó a l’Ajuntament. Començava llavors el procés per fer que Vodafone la desmantellés. El temps va anar passant, i al gener del 2016 la plataforma demanava més celeritat en la retirada definitiva de l’antena. Ha calgut esperar més d’un any, però finalment, el dia ha arribat aquest mes d’abril. La lluita servirà d’exemple a altres llocs: la plataforma ha acabat fent el salt a tot Catalunya.

Recomanacions personalitzades