Un grup de veïns de Marianao es manifesta contra l’antena de telefonia mòbil

Una cinquantena de veïns es concentren davant l’edifici de Marianao on Vodafone ha instal·lat una antena de telefonia mòbil. És la segona setmana que ho fan i pensen mantenir la protesta fins que es retiri l’antena. Representants de la plataforma veïnal es reuniran amb l’Ajuntament per reclamar una solució.

Veïns de Marianao durant la concentració contra la instal·lació de l'antena // Javi Sánchez

Veïns de Marianao durant la concentració contra la instal·lació de l’antena // Javi Sánchez

La plataforma veïnal de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil s’ha manifestat aquest dimecres per segon dimecres consecutiu contra l’antena que Vodafone ha instal·lat a un bloc de pisos del barri. A la concentració han assistit una cinquantena de veïns i veïnes del barri amb cassoles per fer visible el seu malestar davant els efectes que pot provocar l’antena sobre la seva salut.

La manifestació ha aplegat a una cinquantena de persones davant el bloc de pisos del carrer Antoni Rubió i Lluch on Vodafone va instal·lar el passat 5 de març una antena de telefonia mòbil que ha despertat les protestes. Pancartes als balcons i enganxines a tot el barri mostren el rebuig més enllà de la concentració setmanal que la plataforma veïnal té previst mantenir fins que es retiri l’antena.

Segons els manifestants, «la irradiació d’ones radioactives afecten greument a la salut de les persones grans i dels més petits a més de provocar malestar general, mals de cap, infart de miocardi o, fins i tot, leucèmia» i recorden que a l’àrea d’afectació de l’antena es troben més de vuit centres escolars, la fundació Marianao i el camp de futbol del barri.

El vicepresident de la plataforma, Rafael Garcia, apunta que ells «no van en contra de les companyies mòbils, sinó de les antenes». Per això, la plataforma ja ha presentat una proposta alternativa: col·locar unes mini antenes als terrats que reben i repliquen les ones emeses per grans antenes ubicades a les afores de les ciutats. Aquest mètode, segons Garcia, «és molt més segur per a la salut» i ja s’ha posat en funcionament a grans ciutats d’Alemanya encara que la seva instal·lació és més cara.

Reunió amb l’Ajuntament

Rafa López en representació dels veïns afectats per l'antena durant el ple municipal de març // Elisenda Colell

Rafael Garcia en representació dels veïns afectats per l’antena durant el ple municipal de març // Elisenda Colell

Representants de la plataforma es reuniran durant els propers dies amb l’alcaldessa, Lluïsa Moret, per tractar de solucionar la situació. El ple municipal va aprovar per unanimitat una moció per reclamar un canvi de llei que doni potestat a l’Ajuntament a poder dir la seva però amb la Llei General de Telecomunicacions vigent a la mà -aprovada l’any passat al Congrés dels Diputats amb els vots de PP, PSOE i CiU- poca cosa poden fer ja que la companyia telefònica només necessita l’acord amb la comunitat de propietaris de l’edifici sense necessitat de passar pel consistori ni cap altra administració. «La llei dóna total llibertat a les companyies», lamenta Rafael Garcia. Des de la plataforma asseguren que aprofitaran el calendari i miren d’arribar a un acord abans que comenci la campanya electoral.

Recomanacions personalitzades