L’Ajuntament arriba a un acord amb les entitats veïnals per fer front a l’antena de Marianao

Després de totes les mobilitzacions i retrets, el consistori suma forces amb les entitats implicades per intentar retirar l’antena de telefonia mòbil del carrer Rubió i Lluch. L’Ajuntament es compromet davant la ciutadania a «rescindir els contractes» amb Vodafone si la problemàtica no evoluciona.

D'esquerra a dreta, Juan Antonio Tamayo, Josep Puigdengolas i Xavier Padrós, a la reunió. // Elisenda Colell

D’esquerra a dreta, Juan Antonio Tamayo (PSC), Josep Puigdengolas (ICV) i Xavier Pedrós (F. Marianao), a la reunió. // Elisenda Colell

Tot i que l’antena de telefonia mòbil del carrer Rubió i Lluch encara no es retirarà, sembla que s’han acabat les hostilitats entre els veïns opositors i l’Ajuntament. Després de setmanes de mobilitzacions al carrer, protestes a la sala de plens i queixes reiterades, les entitats veïnals i el consistori han signat un acord de cooperació mútua per aturar-ne la instal·lació. El pacte, signat dilluns, el signen l’Ajuntament, l’associació de veïns El Poblet (Marianao) i la Plataforma de Marianao contra les antenes i s’ha donat a conèixer aquest dijous a l’associació de veïns del barri de Marianao, on s’hi han aplegat un centenar de persones.

En una imatge d’unitat, el tinent d’alcalde de Medi Ambient, Josep Puigdengolas (ICV), el regidor de Gestió Urbanística, Juan Antonio Tamayo (PSC), i el membre de l’associació de veïns, Xavier Pedrós, han explicat de manera conjunta l’acord amb el que tots acorden «treballar per tal que sigui retirada amb la màxima urgència l’antena» i han respost els dubtes dels veïns assistents. «La nostra lluita continua», afirmava Pedrós, que s’ha marcat l’objectiu de no només acabar amb l’antena del carrer Rubió i Lluch, sinó amb totes les del municipi ubicades al nucli urbà.

Ara, però, el consistori i els veïns han teixit complicitats, creant una comissió de seguiment. Seran trobades quinzenals en les quals es reuniran representants del consistori, l’Associació de Veïns El Poblet (Marianao) i la Plataforma de Marianao contra les antenes, a més de la comunitat de veïns del carrer Rubió i Lluch i les empreses de telefonia, si ho desitgen. Josep Puigdengolas ha recalcat que «ara cal demostrar capacitat per treballar plegats, mantenint la confiança mútua».

En mans del ministeri d’Indústria

«Se’ns ha retirat la potestat legal» recordava Juan Antonio Tamayo, que reconeixia que la llei de telecomunicacions que nega les competències a l’Ajuntament en aquesta temàtica va ser aprovada «amb el suport de diferents partits, entre ells el meu». Davant la negativa de Vodafone a eliminar l’antena, l’Ajuntament ha iniciat un expedient de protecció de la legalitat urbanística demanant la seva retirada en tant que incompleix el pla d’antenes municipal, encara vigent. S’ha aprofitat un forat legal que permet avenir-se al pla municipal d’antenes ja que aquest està vigent fins que transcorre un any des de l’entrada en vigor de la llei de telecomunicacions estatal, que justament aquest diumenge 24 de maig compleix un any. Si arriben a trigar una setmana més ja no hauria estat possible.

Mentrestant, «com a mesura provisional s’ha ordenat la suspensió de l’activitat i de l’ús de l’antena», ha apuntat Tamayo. Perquè això sigui real, cal que el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, que és qui té la competència en l’actualitat, emeti un informe favorable sobre el cas. Si el procés no evoluciona i Vodafone no retira l’antena, l’Ajuntament es compromet a rescindir tots els contractes existents amb l’empresa de telefonia.

Els veïns han pogut exposar els seus dubtes a l'equip de govern // Elisenda Colell

Els veïns han pogut exposar els seus dubtes a l’equip de govern // Elisenda Colell

Sant Boi, el Salzburg català

«És un moment històric, després de dos mesos i mig de mobilitzacions hem sumat esforços amb l’Ajuntament per un objectiu comú», afirmava Pedrós, encara que alguns veïns han manifestat les seves crítiques al haver estat els ciutadans amb la seva pressió els que han obligat al consistori a moure fitxa. Però la lluita veïnal vol anar més enllà de retirar una antena. «Igual que ens abanderem de ser la ciutat de la salut mental, també volem ser una ciutat lliure de radiacions», ha sentenciat el president veïnal.

De fet, des de les entitats es neguen a «aplicar la tecnologia en detriment de la salut» pel que demanen a l’Ajuntament que aposti per les radiacions netes, com ha fet la ciutat de Salzburg, a Àustria, on s’estan aplicant tècniques avançades que garanteixen la connectivitat mòbil i redueixen el risc per la salut.

La signatura d’aquest acord arriba quan, segons Xavier Pedrós, s’han generat «problemes de convivència» amb els veïns de la comunitat de pisos on s’instal·la l’antena. Tot i patir les hostilitats d’alguns membres de la plataforma veïnal contra les antenes, totes les parts signen el document en el que ofereixen «suport institucional, ciutadà i jurídic perquè aquesta decisió no suposi cap tipus de càrrega per a la comunitat», segons el comunicat donat a conèixer a l’assemblea i fet públic a la web de l’Ajuntament.

Els veïns de Marianao, però, no s’aturen, i fan una crida a seguir les mobilitzacions cada dimecres a la tarda «fins que desaparegui l’antena», deien alguns a crits en l’acte de trobada.

 

Recomanacions personalitzades