La mobilització veïnal obliga a retirar una antena de telefonia al barri de Marianao

La polèmica antena de telefonia que Vodafone va instal·lar en una comunitat de veïns del barri de Marianao s’ha precintat després d’uns mesos de reiterades mobilitzacions veïnals. El Pla d’Antenes elaborat per l’Ajuntament fa uns anys ha prevalgut per sobre de la nova normativa del ministeri d’Indústria.

Imatge de la polèmica antena // Plataforma contra Les

Imatge de la polèmica antena // Marianao contra les antenes

El passat mes de març els veïns del barri de Marianao veien com, per sorpresa i sense previ avís, apareixia una antena de telefonia mòbil en el número 9 del carrer Antoni Rubio i Lluch. Era l’inici d’una història de mobilització veïnal que ha polaritzat els veïns entre partidaris i detractors de la instal·lació i que ha acabat amb l’antena precintada a mitjans del mes de setembre, després que el ministeri d’Indústria donés validesa al Pla d’Antenes de Sant Boi per damunt de la nova llei de telecomunicacions. Vodafone, la multinacional propietària de l’antena col·locada amb només el vistiplau de la comunitat de veïns, s’havia negat sempre a retirar-la. El debat obert és si l’antena és nociva o no per a la salut.

“Davant el dubte hem volgut prendre precaucions”, explica a Sant Boi Diari Jordi Biel, un dels portaveus de la plataforma Marianao contra les Antenes, protagonista de manifestacions cada dimecres durant el període de temps que ha estat activa. Tot i que finalment s’han sortit amb la seva, reconeix que al principi els va costar aglutinar la gent. “No fa soroll ni mala olor, a alguns els costava creure que podien tenir un problema”, diu recordant els inicis del moviment que, a més de portar-los a fer manifestacions no molt nombroses però sí constants, ha fet que el ple de l’Ajuntament aprovés per unanimitat una moció en què es comprometia a trobar una solució a la demanda veïnal. “Hem hagut d’insistir molt però al final m’ha sobtat el gran recolzament que hem tingut”, sentencia Biel, després de veure que el moviment veïnal s’ha sortit amb la seva.

L’antena precintada té en un radi de 500 metres equipaments com dues escoles bressol, l’institut Marianao, la Fundació Marianao, tres centres escolars de primària i el col·legi Sant Josep. Ara Vodafone té fins al proper mes de novembre per retirar-la definitivament. A l’espera que es faci efectiva la seva retirada, la plataforma, expectant, es continua reunint cada dimarts per fer seguiment.

Una de les múltiples concentracions contra les antenes // Javi Sánchez

Una de les múltiples concentracions contra les antenes // Javi Sánchez

Legislació municipal o estatal

L’antena de Marianao també és un enfrontament entre marcs legals on la legislació municipal i l’estatal es contradiuen. En un principi, Vodafone actuava dins dels marges de la legalitat emparant-se en la nova llei estatal de telecomunicacions, canviada recentment al Congrés dels Diputats amb els vots a favor del PP, el PSOE i CiU. El nou marc jurídic deixava sense competències a l’administració local, que no podia regular la situació.

En un context de mobilització veïnal just abans de les eleccions municipals, l’Ajuntament va decidir enfrontar-se a la multinacional, obrint un expedient i portant el cas davant del ministeri d’Indústria. Fins i tot, va amenaçar amb la possibilitat de rescindir els contractes que el vinculen a Vodafone com a mesura de pressió cap a l’empresa.

Però no ha estat necessari arribar a aquest extrem. El govern espanyol ha considerat que el Pla d’Antenes Sant Boi, aprovat el 2005 i reformulat el 2010 arran d’un altre conflicte similar també al barri de Marianao, segueix vigent fins un any després de l’aprovació de la nova llei de telecomunicacions. Així doncs, de moment, la llei municipal s’imposa. “Sense el pla d’antenes no s’hauria pogut precintar”, destaca l’alcaldessa, Lluïsa Moret, qui es mostra sorpresa positivament per la decisió del ministeri d’Indústria i destaca que les mobilitzacions veïnals han estat “molt importants”.

“Inicialment ens va costar molt rebre respostes de l’Ajuntament però finalment ens hem sentit recolzats”, opina Biel valorant el paper del consistori. “El que volem és consens veïnal, el desplegament d’antenes no ha de comportar conflicte”, declara Moret resumint la postura institucional, que no amaga la necessitat d’una millor cobertura telefònica al barri. “Aprofitarem la situació per tornar a revisar el pla d’antenes local i veure les coses que segueixen vigents i les que no”, anuncia explicant les pròximes passes del govern que encapçala.

Tot i aquesta victòria, la plataforma contra les antenes no s’ha aturat. Continuen treballant amb un objectiu clar: “retirar totes les antenes del nucli urbà de Sant Boi”. L’acord entre els veïns, les telefòniques i l’Ajuntament en una reordenació de les antenes no serà fàcil. “Volem bona cobertura, però amb control”, indica Biel. Fins que això sigui una realitat la plataforma veïnal està rebent moltes crítiques de molts altres ciutadans del barri de Marianao que no disposen de cobertura al seu telèfon mòbil.

Des del col·lectiu es posa com a exemple la ciutat de Salzburg, a Àustria, on s’han aplicat tècniques avançades que garanteixen una bona connectivitat dels telèfons i, a la vegada, redueixen el risc per a la salut. En tot cas, ara per ara tothom vol tenir bona cobertura però en canvi són pocs els que accepten tenir antenes al costat de casa.

Recomanacions personalitzades