Sant Boi constitueix un ple municipal amb 7 partits predisposats a arribar a acords

Tots els grups municipals de l’oposició demostren es mostren oberts a arribar a acords puntuals amb el govern municipal format per PSC i ICV. Els partits que tornen o s’estrenen a la sala de plens fan els discursos més contundents però sempre deixant la porta oberta a l’entesa.

Amb 14 vots, Lluïsa Moret ha estat proclamada alcaldessa de Sant Boi a l’acte de constitució de l’Ajuntament celebrat aquest dissabte 13 de juny a Can Massallera. La majoria absoluta s’ha aconseguit amb els 10 vots provinents dels regidors del PSC, i quatre més d’ICV, que ha renovat oficialment el pacte de govern amb els socialistes poques hores abans del ple. Altres partits, com CiU i Gent de Sant Boi, han votat en blanc, mentre que ERC, PP i Ciutadans han optat per votar als seus candidats. Tot i això, tots els partits a l’oposició han mostrat la seva voluntat per arribar a pactes amb el govern liderat pel PSC.

Fotografia de tots els regidors que conformen el ple municipal // Ajuntament de Sant Boi

Fotografia de tots els regidors que conformen el ple municipal // Ajuntament de Sant Boi

«Som un partit amb història, i ho dic amb orgull», ha afirmat el portaveu del PSC, José Ángel Carcelén, en el seu discurs de constitució del ple, abans de donar la paraula a l’alcaldessa, que ha promès «compromís, exemplaritat i proximitat». Carcelén, número 2 del govern municipal i responsable de l’agrupació socialista local, asegura tenir la certesa que l’alcaldessa «es deixarà la pell» per la ciutat. Com a representant del partit guanyador de les eleccions, ha tret pit dels resultats, justificant saber-se «adaptar a les necessitats de la gent». Carcelén també ha volgut deixar un missatge a les altres forces polítiques remarcant la «necessitat de signar acords col·lectius».

ICV vol fer de l’Ajuntament un «espai de resistència»

Els cinc regidors d'ICV // Maria Rubio

Els quatre regidors d’ICV // Maria Rubio

Resistir a les retallades del PP a l’Estat i de CiU i ERC a la Generalitat, aquest és l’objectiu que s’ha marcat la portaveu d’ICV, Alba Martínez, que formarà part de l’equip de govern municipal amb el PSC. «No deixarem a ningú enrere per motius econòmics, de procedència ni de gènere» ha assegurat Martínez, que ha volgut impregnar la ciutat dels valors de «l’esquerra, l’ecologisme i l’antifeixisme». Martínez també ha donat importància a la constitució del nou ple municipal i ha volgut mantenir viu el record de totes les persones que «van arriscar la vida» per la democràcia.

Ciutadans, centrats en la gestió

Després de congratular el PSC pels bons resultats obtinguts, la portaveu de Ciutadans, Olga Puertas, ha centrat el seu full de ruta al consistori basant-se en els paràmetres de l’eficiència i les despeses públiques. El que s’ha convertit en la tercera força més votada i principal partit de l’oposició, s’ha compromès a fer una oposició activa: «Hem d’aportar solucions al que critiquem», ha assegurat, deixant la porta oberta a «col·laborar» en temes puntuals amb el govern municipal per «fer millor les coses».

ERC torna fent soroll

El col·lectiu independentista, present entre el públic // Maria Rubio

El col·lectiu independentista, present entre el públic // Maria Rubio

Amb la voluntat de «posar en valor el republicanisme quotidià», ERC torna a ser present al ple municipal. El portaveu de la formació republicana, Miquel Salip, també ha afirmat que mantindrà una «voluntat d’entesa» amb el govern de Lluïsa Moret. La vessant independentista del partit ha estat molt visible al ple de constitució del consistori. Els tres regidors, en el moment de prendre possessió del càrrec, han promès estar «a la disposició del nou Parlament» que sorgeixi del 27 de setembre per  «exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar la República catalana lliure i sobirana», seguint les consignes de l’Assemblea Nacional Catalana. A més durant tota la sessió de constitució del consistori, una vintena de persones del públic han onejat estelades i cridat consignes independentistes.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Gent de Sant Boi impregna el ple de revolució

Les crítiques més dures a l’equip de govern han arribat des de la candidatura d’esquerra alternativa de Gent de Sant Boi. El portaveu del grup, Joan Domènech, ha justificat els dos vots en blanc de la sva formació assenyalant als socialistes de practicar les «portes giratòries» i actuar seguint «lògiques partidistes». Domènech ha criticat el govern municipal per «no haver fet res per sancionar els pisos buits de la banca» i per, segons Domènech, haver estat a favor de «sepultar el parc agrari en favor d’Eurovegas».

Tot i això, el portaveu de Gent de Sant Boi també ha participat de la picada d’ullet generalitzada al govern municipal afirmant que Gent de Sant Boi donarà el seu suport en «accions concretes que suposin un pas endavant pel municipi» i ha encoratjat al PSC a «fer front a la inèrcia partidista».

El PP, amb cares llargues

«Hem passat de ser la segona força al sisè lloc» ha reconegut la portaveu popular, Marina Lozano, només començar el seu discurs. L’autocrítica pels mals resultats electorals han marcat les paraules del PP, on Lozano ha acusat a les «impopulars mesures per treure el país de la fallida» i els casos de corrupció com els causants de la pèrdua de vots que ha castigat durament als populars a Sant Boi.

CiU confia en Moret

Jordi Garcia, en el moment de jurar el seu càrrec com a regidor // Maria Rubio

Jordi Garcia, en el moment de jurar el seu càrrec com a regidor // Maria Rubio

Tampoc li ha anat gens bé a CiU. Després de quedar-se amb un únic regidor, Jordi Garcia, de la candidatura de Convergència i Unó- Ara Guanyarem, ha optat per votar en blanc. «Volem respectar la veu del poble» ha assegurat el convergent, que alhora qualifica aquesta acció per fer un «vot de confiança» al govern d’esquerres.  De cara a la propera legislatura, CiU confia en reforçar les vies de diàleg en una oposició «constructiva». «No tenim res en contra d’altres partits si garanteixen un millor Sant Boi» ha deixat anar Garcia, que també ha volgut recordar la tasca feta pels regidors de CiU que no repetiran el seu mandat.

Petita manifestació

Un grup de familiars i activistes s’han concentrat a les portes de Can Massallera per demanar l’absolució de les persones encausades pel setge al Parlament. Un d’ells, Jose Vázquez, és santboià. «El nou Ajuntament ha de veure que hi ha una injustícia flagrant» deia un dels activistes, que han comptat amb el suport de la candidatura municipal Gent de Sant Boi.

Recomanacions personalitzades