Convocada una marxa de Viladecans a Sant Boi per exigir millores urgents en el servei d’autobusos del Baix Llobregat

La marxa serà el pròxim 6 de juliol i es reclamaran millores urgents en la renovació de flotes i les condicions laborals dels treballadors així com al servei als usuaris.

Al juliol del 2022 la plataforma també va fer una marxa per demanar la millora del servei // Arxiu

La Plataforma per un servei digne de Bus al Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat ha convocat una marxa de protesta amb paraigües el pròxim 6 de juliol a dos quarts d’onze del matí. La marxa s’iniciarà a la plaça de la Vila de Viladecans i acabarà a la plaça de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. Aquesta manifestació correspon a la denúncia que ha fet la plataforma a través d’un comunicat de la gestió dels serveis d’autobusos de la regió per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Les crítiques se centren, segons apunten en l’escrit, «en la mala gestió i la irresponsabilitat de l’AMB que ha portat a un deteriorament significatiu del servei», afectant així, segons apunten, a milers d’usuaris.

Des de la plataforma denuncien que el sistema de contractació de la gestió del servei d’autobusos de l’AMB ha permès «que les empreses cerquin la rendibilitat en explotar més als treballadors i en estalviar tot el possible en el manteniment» provocant greus afectacions a la flota, així com conflictes laborals. A més, també apunten la ineficiència de l’administració per «exercir les funcions de mediació, control i inspecció a les empreses adjudicatàries, per impedir l’incompliment de manera sistemàtica de les seves obligacions contractuals, pel que fa als serveis i al manteniment».

En aquest sentit, apunten que els anys 2022 i 2023, a causa de la intervenció judicial dels concursos d’adjudicació de contractes, «va produir-se l’abandonament del manteniment de vehicles i no es van substituir els ja caducs». Això va provocar problemes de manteniment d’aquests vehicles, de la seva seguretat o la manca d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, situació que va arribar a provocar la supressió de molts serveis.

Continuen els problemes de manteniment 

La situació dels vehicles d’autobús el 2024 repeteix els problemes dels anys anteriors, amb una renovació de flota massa lenta que fa que circulin autobusos vells i amb problemes de manteniment. Aquest fet, juntament amb les baixes de les contractes, segons apunten des de la plataforma, continua provocant nombrosos conflictes laborals que sovint deriven en vagues, afectant els serveis d’autobusos i perjudicant els usuaris del transport públic del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.

A més, s’estan suprimint expedicions en diverses línies a causa de la reducció del nombre de vehicles, la manca de conductors, la precarietat creixent i la falta de formació adequada. En aquest sentit, denuncien que aquesta situació obliga els professionals a treballar sota estrès i ansietat, augmentant el risc per als viatgers.

Intervenció de l’AMB per garantir que les empreses compleixin els convenis

Des de la plataforma, fan una crida als alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats i als responsables polítics de l’AMB, on demanen diverses mesures per millorar el servei del bus del Baix Llobregat. De fet, segons apunten al comunicat, asseguren que l’AMB ha de rellevar els responsables tècnics actuals de la gestió dels contractes de serveis d’autobusos, i garantir que les empreses compleixin els convenis i la normativa laboral, evitant així conflictes i vagues innecessàries. També proposen la creació d’un departament de seguiment i inspecció per assegurar el manteniment adequat dels vehicles, el respecte a les condicions laborals, les normatives de seguretat laboral, i el bon estat dels sistemes d’informació i accessibilitat, així com de les parades.

Finalment, també demanen establir nous criteris de gestió i adjudicació de contractes per evitar adjudicacions en baixa temerària, renovant directament les flotes d’autobusos i adquirint públicament els terrenys i instal·lacions de les cotxeres per evitar l’envelliment de les flotes, despeses de lloguers desorbitats i la manca d’espais de proximitat per a les cotxeres.

Recomanacions personalitzades