Sant Boi, Gavà, Castelldefels i Viladecans exigeixen una millora del servei d’autobús

Els ajuntaments han demanat a AVANZA, l’empresa adjudicatària dels serveis d’autobusos, i a l’AMB, que resolguin les deficiències per garantir un transport públic de qualitat. Aquest proper dissabte està prevista una manifestació organitzada per la Plataforma Per un Bus Digne.

Imatge d’arxiu d’un autobús en el seu pas per Gavà// Ajuntament de Gavà

Els ajuntaments de Sant Boi, Gavà, Castelldefels i Viladecans han exigit a l’empresa adjudicatària dels serveis d’autobusos AVANZA, i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que «resolguin les deficiències per garantir un transport públic de qualitat als quatre municipis«. Així ho asseguren en un comunicat conjunt.

En una reunió realitzada a Gavà, els tinents d’alcaldia de Sant Boi, Gavà, Castelldefels i Viladecans -José Ángel Carcelén, Èric Plaza, Jordi Planell i Jordi Mazón respectivament-, així com el regidor de Sant Boi Javier López, han qualificat «d’inacceptable el deteriorament que ha sofert el servei d’autobús gestionat per l’empresa AVANZA des de desembre del 2021«. 

Els consistoris han traslladat a aquesta empresa i a l’AMB la seva «indignació» per una situació que «lluny de millorar, ha anat empitjorant progressivament«, i que ha provocat queixes dels usuaris. Les principals problemàtiques que denuncien són una pèrdua de la freqüència de pas d’entre el 10 i el 15%, la falta de manteniment dels vehicles, problemes d’accés per a persones amb mobilitat reduïda i l’antiguitat de la flota.

Garantir l’accessibilitat i informar a l’usuari en tot moment, algunes de les demandes

Davant d’aquesta situació, els ajuntaments s’han adreçat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona perquè exigeixi a AVANZA diferents qüestions: L’augment dels recursos personals per fer el manteniment que requereixen els vehicles, i que es reparin amb urgència els que pateixen qualsevol avaria; incrementar els recursos materials perquè els vehicles avariats o retirats del servei es reposin immediatament; garantir l’accessibilitat en tots els vehicles a persones amb mobilitat reduïda; informar amb rapidesa i en tot moment als usuaris de possibles canvis d’horari o anul·lacions derivades d’incidències al servei; i, finalment, ampliar les expedicions de les línies L94 i L95 els caps de setmana i festius.

Els ajuntaments també reclamen a l’AMB que explori totes les eines legals que contempla la concessió «per garantir el compliment del contracte«, i que «no es descarti l’obertura d’un expedient sancionador«. A més, demanen que es realitzi un seguiment per garantir la renovació de flota prevista per contracte, que ha de suposar un relleu important de vehicles: 136 entre l’últim trimestre del 2022 i inicis del 2023.

Manifestació per demanar un servei d’autobús digne al Baix Llobregat Sud

Diferents entitats han organitzat per a aquest pròxim dissabte 9 de juliol una marxa reivindicativa. Es tracta de la Plataforma Per un Bus Digne, formada per la Plataforma de Foment del Transport Públic (PTP), Catalunya Camina (CC), els Sindicats CCOO, UGT, CGT i la Federació Comarcal d’Associacions de Veïns del Baix Llobregat (FAVBaix) i ECOM. 

La manifestació sortirà a les 9.30h del matí de l’estació de Rodalies de Gavà i arribarà a l’Ajuntament de Viladecans realitzant una marxa d’1,8 quilòmetres pel carril bus de la C-245. Des de l’organització demanen als participants portar un paraigües.

Cartell de la marxa reivindicativa // Plataforma Per un Bus Digne

La Plataforma explica en un comunicat que, des que l’empresa AVANZA va substituir a Mohn com a concessionària de les línies de bus del Baix Llobregat Sud al desembre del 2021, aquestes han vist molt deteriorat el seu funcionament. Per aquest motiu, exigeixen a les administracions responsables que es prenguin mesures per resoldre els problemes. 

Les exigències són posar a disposició de les línies afectades vehicles de segona mà de manera temporal, per prestar els serveis suficients; accelerar l’arribada de nous autobusos; incrementar la dotació de personal per atendre les necessitats de neteja i manteniment; impedir la circulació de vehicles sense les condicions de seguretat, accessibilitat i confort bàsiques; millorar el servei d’inspecció de l’AMB; i preveure i garantir la correcta substitució de les flotes. Els diferents ajuntaments afectats han donat el suport a la marxa reivindicativa de dissabte.

Recomanacions personalitzades