El Síndic de Greuges entreveu “desigualtats” en el procés participatiu del Cosint Barris

Després d’examinar les queixes que la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi li va presentar l’any passat, Rafael Ribó creu que el procés participatiu per explicar el projecte Cosint Barris a la ciutadania va poder ser “desigual pel veïnatge dels barris de muntanya que per al del sector la Bòbila”. Per això, el Síndic suggereix revisar el projecte de participació per reparar “la indefensió causada”, així com repensar “tota obra que afecti connectors ecològics”.

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, en una imatge d’arxiu // Sindicatura de Greuges

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, insta l’equip de govern a revisar el procés participatiu que es va fer del projecte Cosint Barris. Segons Ribó, després d’examinar les queixes presentades per la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi, “sembla constatat que el procés de participació ciutadana corresponent a la modificació puntual del Pla General Metropolità per a la millora de la xarxa d’espais públics dels barris de muntanya va ser desigual per al sector de la Bòbila”.

El procés participatiu es va fer l’any 2017, quan feia pocs mesos que l’Ajuntament havia presentat el projecte Cosint Barris i va comptar amb la participació de 500 veïns que sobretot eren dels barris de Can Paulet, Canons i Les Orioles, les zones que inicialment quedaven més afectades perquè s’hi plantejava construir-hi fins a 436 habitatges.

De fet, fruit del procés participatiu, un any després el govern municipal va rebaixar la quantitat de pisos a 323. Com a contrapartida, però, va ampliar la zona de construcció a indrets com el Bori, el tram de la riera de la Bòbila fins a Marianao, i el solar d’equipaments que hi ha al barri de Camps Blancs.

Segons el Síndic, però, el veïnat d’aquestes noves zones afectades sembla que no van tenir les mateixes oportunitats de participació ja que, tot i que el procés fet era obert a tota la ciutadania, a parer de Ribó “estava especialment focalitzat als barris de muntanya de Can Paulet, Els Canons i Les Orioles”.

El Síndic creu que la difusió del procés participatiu va ser «desigual»

Una prova d’això, segons el Síndic, és que en aquests tres barris l’Ajuntament hi va fer un procés d’informació i difusió reforçat amb la distribució de fulls informatius a domicili i, fins i tot, amb trucades telefòniques als propietaris de les parcel·les afectades de la zona. En canvi, segons diu, aquest procés no es va produir a les noves zones afectades.

Per això, demana a l’Ajuntament restaurar la indefensió que s’hagi pogut causar al veïnat del Bori i la Bòbila, i engegar un procés participatiu “real i efectiu” per decidir el model urbanístic i territorial de la zona en base “al principi de sostenibilitat”.

De fet, tenint en compte la informació presentada per la plataforma veïnal sobre sentències judicials que podrien crear jurisprudència en matèria urbanística, Ribó també suggereix al consistori fer “una moratòria de dos anys de tota obra o projecte urbanístic que pugui afectar zones verdes i connectors ecològics”.

Votació al ple municipal per modificar el PGM

La resolució del Síndic s’ha donat a conèixer públicament aquest dijous, poques hores abans d’un ple municipal en què s’havia d’aprovar una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM), que justament ha de permetre que hi puguin haver més terrenys d’ús públic als barris de muntanya.

Per això, la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi ha demanat que, atesa la resolució del Síndic, es retirés el punt de l’ordre del dia del ple municipal, però no ha estat així. La modificació ha quedat aprovada amb els vots dels dos partits de govern –PSC i Sant Boi en Comú– i de Cs. En canvi, la regidora no adscrita Olga Puertas, Podem-Esquerra Unida Sant Boi i Esquerra Republicana Sant Boi hi han votat en contra.

El regidor de Noves formes de participació, Daniel Martínez, ha dit al ple que “la resolució del Síndic no és definitiva” i ha argumentat que “es tracta d’una petició d’informació” en què el Síndic demana al consistori que es revisi el procés de participació per saber si s’ha produït indefensió.

L’equip de govern respon al Síndic

Martínez ha explicat que ja han respost al Síndic i que li han aportat la documentació necessària que demostra que «no s’ha produït cap tipus de desigualtat». De fet, el regidor ha recalcat que «el procés participatiu va ser obert a tota la ciutadania» i que sí que es van tenir en compte els veïns del sector de la Bòbila: «Fruit de la seva participació, fins i tot vam incorporar modificacions al projecte», ha afirmat.

Tot i així, les reivindicacions de la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi, que aplega veïnat de la zona, fa temps que demana la retirada del projecte mentre que el govern municipal n’ennalteix els beneficis.

Recomanacions personalitzades