La plataforma en Defensa dels Béns Comuns nega que el Cosint Barris comporti més zones verdes públiques

La plataforma veïnal critica que el primer tinent d’alcalde, José Ángel Carcelén, presenti el projecte Cosint Barris com una “iniciativa consensuada amb la ciutadania” i com un guany en zones verdes per a Sant Boi: “El govern municipal afavoreix els interessos privats en detriment de l’espai natural”.

La plataforma fa temps que lluita per evitar la urbanització d’espais naturals // Cedida

Malestar entre els membres de la plataforma en Defensa dels Béns Comuns després que el primer tinent d’alcalde, José Ángel Carcelén, expressés a Sant Boi Diari que el projecte Cosint Barris, sobre la urbanització dels barris de muntanya les Orioles, Can Paulet i els Canons, representa un guany en zones verdes públiques per Sant Boi de Llobregat.

En un comunicat, la plataforma afirma que el consistori vol fer una modificació del Pla General Metropolità (PGM) com un “canvi de cromos” per beneficiar els propietaris d’espais actualment qualificats com a zones verdes i equipaments pel PGM a costa que “la població de Sant Boi perdi zones públiques d’equipaments, com l’antiga escola Milà i Gelabert al barri de Camps Blancs”, diuen des la plataforma.

També lamenten que l’Ajuntament estigui intercanviant les zones verdes del Bori i Marianao per “altres terrenys molts d’ells situats de difícil accés i en barrancs”, i que estan catalogats com a zona forestal a la muntanya de Sant Ramon. “Quin sentit té destruir espais que actualment estan catalogats com a zones verdes en el PGM i traslladar-los a l’entorn de la Muntanya de Sant Ramon, que ja és un pulmó verd?”, es pregunten en el comunicat.

La plataforma tampoc entén que Carcelén vegi el projecte Cosint Barris com una oportunitat per revertir la “degradació dels espais públics de muntanya” quan, per a ells, la deixadesa d’aquestes zones és producte de “la nul·la inversió del govern local en aquests anys”.

Per això, creuen que augmentar la ràtio de població en barris històricament ja deficitaris justament agreujarà la situació, en comptes de millorar-la: “Acceptar que primer es construeixi i que després es planifiquin els serveis necessaris és confiar en la bona voluntat del govern municipal, que fins ara no ha estat capaç de dotar aquestes zones de serveis”.

Neguen que la ciutat necessiti habitatge de nova construcció

Un altre dels cavalls de batalla del govern municipal a l’hora de defensar el projecte Cosint Barris és que permetrà construir 323 habitatges nous i això farà disminuir la “pressió habitacional” que viu la ciutat. Des de la plataforma, però, neguen que Sant Boi necessiti aquests pisos de nova construcció.

Argumenten que hi ha més de 2.800 habitatges buits a Sant Boi i que “no cal construir més habitatge, el que cal és invertir per rehabilitar els que són buits”. Des del col·lectiu veïnal, que fa temps que estan en peu de guerra davant dels plans de l’Ajuntament, també qüestionen que el projecte gaudeixi del suport veïnal que li atribueix el consistori.

De fet, la plataforma explica que en el procés de participació ciutadana, en què hi van participar 500 veïns dels tres barris de muntanya, no es va proposar el replantejament general del projecte urbanístic que reclamaven els veïns i només es van modificar aspectes secundaris com l’alçària d’alguns edificis.

Per a ells, justament el fet que molts veïns integrin la plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi és una prova de “la manca d’acord”. A més, argumenten que el procés no va comptar amb altres col·lectius afectats com les associacions veïnals dels barris de Marianao, Bori i Camps Blancs. Per això reiteren que cal un taula de treball amb experts i una representació ciutadana més àmplia.

Notícies relacionades:

Recomanacions personalitzades