La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns recull 80kg de brossa a la zona del Bori

El col·lectiu santboià va fer diumenge una batuda per la bassa del Bori, el prat que hi ha al costat i els aparcaments del Camí de Golbes i del davant de Can Xixol, que va recollir 80kg de residus. La plataforma acusa el govern municipal d’abandonar la zona per després justificar-hi l’explotació urbanística com a forma de «dignificació».

Una vintena de voluntaris van participar en la batuda tot i la pluja // Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi

Fins a 80kg de brossa recollits en una hora. Aquest és el balanç de la batuda que diumenge van fer una vintena de voluntaris convocats per la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi per recollir residus a la falda del Montbaig de Sant Ramon, però que per la pluja es van centrar sobretot a recollir deixalla a la parcel·la municipal del Bori.

Es tracta d’una zona de 8.731 metres quadrats de sòl municipal on hi ha dos aparcaments públics (el del Camí de Golbes i el de Can Xixol), un prat i la bassa del Bori, i que els voluntaris van pentinar per recollir residus diversos com ampolles de vidre i, fins i tot, una cisterna de vàter.

Tot i haver hagut de reduir el radi d’acció de la batuda per la pluja, el col·lectiu està satisfet amb el resultat. Per això, des de la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns tenen previst impulsar més accions d’aquest tipus en el futur.

Acusen el govern municipal d’abandonar la zona per justificar l’explotació urbanística

Però, el col·lectiu també està preocupat per l’abandonament de la zona. En un comunicat, recorden que a només 220 metres de la parcel·la municipal del Bori hi ha al carrer Benviure, i que mentre que en aquest carrer hi passen les brigades de neteja municipals, a l’àrea del Bori amb prou feines se’n poden veure.

Afirmen que el govern municipal de PSC i Comuns té abandonats els barris de muntanya i que “el deteriorament de l’espai sembla l’única fórmula per convèncer el veïnat que cal dignificar la zona amb la construcció de nous pisos”.

Pels membres de la plataforma, però, la clau no és utilitzar el deteriorament de la zona per promoure l’explotació urbanística com a solució a l’abandonament, sinó apostar per “salut, neteja, natura i equipaments”. Per això, en el comunicat reclamen que en comptes de voler construir 323 nous habitatges a la zona, l’espai natural es mantingui i es cuidi.

Piles abandonades a la zona // Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi

Deixalles a la bassa del Bori

Des del col·lectiu, per exemple, lamenten que la bassa del Bori sigui “l’enèsim patrimoni oblidat”. Tot i que la basa o llac del Bori data del segle XIX i el 1990 va ser inclosa en el catàleg de béns d’interès local a Sant Boi, la plataforma critica que “el seu deteriorament va en augment any rere any després de la nul·la inversió de manteniment i difusió del mateix govern local en aquest tipus de patrimoni”.

De fet, diuen que fruit de la deixadesa la bassa actua ara com a deixalleria, ja que s’hi han trobat rodes de cotxe i partícules d’amiant abandonades. També de discoteca oberta durant els caps de setmana perquè, segons diuen, s’hi apleguen desenes de persones en “macrobotellots permesos per les autoritats locals”.

Deixalles a l’interior de la bassa del Bori // Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi

Contingut relacionat:

Recomanacions personalitzades