El ple rebutja paralitzar el projecte d’urbanització del Bori

La decisió no ha agradat als membres de la Plataforma en defensa dels béns comuns de Sant Boi, que asseguren que la iniciativa no respecta l’entorn històric i natural del Bori.

La ‘casa gran’ del Bori // Google street view

El ple municipal del mes de maig ha rebutjat una moció que demanava una moratòria urbanística de les actuacions previstes per l’entorn del Bori. Des de la Plataforma en defensa dels béns comuns de Sant Boi demanen que s’engegui un altre procés participatiu on tota la ciutadania de la ciutat sigui cridada a col·laborar.

A més, critiquen que el projecte actual no és respectuós amb l’entorn històric i natural de la zona. «Les finestres del CEIP Benviure, que ara donen a la muntanya, en un futur donaran al menjador d’alguna persona», ha lamentat un representant de la plataforma, Javier Laredo, durant la sessió plenària.

La moció ha obtingut el suport explícit d’ERC i de Podem EUiA. «Des d’Esquerra no volem cap mena de construcció en aquell espai, ni al Bori ni als voltants de Benviure», ha indicat el regidor Jaume Sans. Des de Podem, Xavier Alexandre ha recordat que «el conjunt urbanístic i les zones verdes s’han de protegir».

Ciutadans i la regidora no adscrita, Olga Puertas, s’han abstingut. El vot en contra del govern del PSC i Sant Boi en Comú ha propiciat que la moció no prosperés. A hores d’ara, per tant, els tècnics municipals ja estan realitzant l’avaluació ambiental, cosa que permetrà, properament, procedir a l’aprovació provisional. El projecte tirarà endavant un cop obtingui l’aprovació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya.

2.000 metres quadrats d’edificació residencial

Segons ha explicat primer tinent d’alcald, José Ángel Carcelén, a Sant Boi Diari, aquest territori està inserit en un global de vuit hectàrees que es convertiran en zona verda pública. D’aquest total, hi ha una part de 8.991 metres quadrats que pertanyen a la zona situada davant les conegudes com a cases del Bori. Dels gairebé 9.000 metres, 2.066 seran d’edificació residencial i, els 6.925 restants, romandran com a sòl públic urbanitzat.

A aquesta conclusió es va arribar mitjançant el projecte participatiu Teixint Barris, iniciat el 2017 i que va tenir una duració de dos anys. La plataforma insisteix que el projecte no va comptar amb la participació de la totalitat dels veïns de Sant Boi mentre que el govern indica que va ser un autèntic «exemple» reconegut per la Societat Catalana d’Ordenació del Territori.

Al plànol de més avall s’observen, pintades de vermell, les zones que seran edificades. La part polèmica del projecte és que preveu la construcció d’un conjunt de cases adossades i, a la part inferior de la zona, dos blocs de pisos. Tota la part restant serà un parc públic, segons ha assegurat Carcelén.

pla del bori
Pla del Bori // Ajuntament de Sant Boi

A banda de la influència que això pot tenir sobre l’entorn, la plataforma lamenta també que «dels 27 habitatges nous que es projecten només 5 seran de protecció oficial». «No entenem que es recuperi zona privada» per a després «tornar-la a privatitzar», reflexionen els membres.

«El Bori ja està salvat»

Carcelén critica que la plataforma els acusi de menystenir els entorns del Bori i indica que el projecte és «absolutament respectuós». En aquest sentit, assegura que tota la zona de les cases del Bori està protegida per un pla especial des de l’any 1991. Per tant, les cases «no es toquen», ha insistit. «El Bori ja està salvat», ha conclòs.

Recomanacions personalitzades