L’economia i l’atenció social centren el pacte local contra la crisi de la Covid

Les forces polítiques del ple municipal, que a l’estiu van subscriure un pacte de ciutat per fer front als efectes de la Covid-19, es conjuren amb entitats de la localitat per fomentar el consum local, la reactivació del teixit empresarial, reforçar l’atenció de joves i adolescents, i enfortir l’atenció preventiva de la salut mental, entre altres mesures.

Grup promotor Pacte de Ciutat SB
Membres del grup promotor del pacte de la ciutat, que ha elaborat les línies mestres de l’acord // Ajuntament

Sant Boi té des de l’estiu passat un pacte de ciutat firmat per totes les forces polítiques de la localitat per donar resposta a la crisi de la Covid-19. Fins ara es tractava només d’un acord per escrit que no tenia cap pla d’acció concretat, només la voluntat de consensuar una resposta als efectes econòmics i socials de la pandèmia.

Però, en els últims mesos s’han fet passos endavant. Per exemple, a la tardor es va establir un grup de treball amb representants de partits polítics i d’entitats del municipi per començar a dibuixar les línies mestres del pacte, que s’ha volgut que fos el més transversal possible.

Mesos després, sembla que la feina ha donat fruit i el grup de treball ha establert en 10 eixos les prioritats de l’acord, que sobretot vol refer les bases de l’economia local i combatre les desigualtats socials que la pandèmia ha accentuat. Les línies mestres es distribueixen en tres dimensions: l’econòmica, la social i una altra de transversal sobre digitalització.

Per exemple, una de les principals mesures del pacte de ciutat és reactivar el consum local i el de productes de Km 0, així com facilitar la digitalització i l’adaptació a nous contextos empresarials dels sectors econòmics més perjudicats per la pandèmia.

Una altra dels eixos que proposen és millorar la comunicació i l’acompanyament de les empreses i impulsar els sectors econòmics emergents, a banda de l’oferta formativa perquè el teixit econòmic pugui oferir llocs de treball de més qualitat.

L’atenció als més vulnerables

L’altre cavall de batalla del pacte és l’atenció social, sobretot a adolescents i joves afectats per la pandèmia, així com a altres persones en situació de vulnerabilitat. De fet, el pacte es proposa millorar la coordinació entre els serveis que atenguin aquests col·lectius per enfortir els mecanismes de protecció, així com repensar alguns espais de la ciutat i també l’oferta cultural perquè puguin ser “actius que contribueixin a la millora del benestar emocional”.

Un altre dels eixos és justament potenciar l’atenció preventiva en salut mental i emocional, a banda de la recuperació de les persones que s’hagin vist afectades per la pandèmia.

Més grups de treball per afinar l’acord

De moment, però, tot són línies mestres que marquen el rumb del pacte, però que encara no concreten mesures específiques. De fet, des del grup motor esperen que properament es puguin constituir tres comissions de treball que s’encarreguin de traduir aquests eixos en accions concretes per a cadascuna de les tres dimensions de l’acord.

Recomanacions personalitzades