L’augment de la velocitat de contagis de Covid-19 de moment no arriba a Sant Boi

Sant Boi ha reduït la taxa de propagació del virus fins al 0,67 durant l’última setmana de novembre. Al conjunt de Catalunya ja ha superat el llindar del 0,9, fet que té conseqüències en la nova desescalada. Això no significa, en cap cas, que la ciutat no pugui seguir la tendència catalana en els pròxims dies.

Evolució del risc de rebrot // Departament de Salut

La Generalitat de Catalunya ha frenat la desescalada perquè la velocitat de propagació del virus (Rt) s’ha incrementat i s’apropa perillosament a l’1. Mentrestant, Sant Boi de Llobregat aconsegueix millorar la situació epidemiològica. Ara bé, això no significa, en cap cas, que la ciutat no pugui seguir la tendència catalana durant els pròxims dies.

Durant la tercera setmana de novembre la velocitat de reproducció (Rt) de la Covid-19 fregava l’1 a Sant Boi. Entre el 23 i el 29 de novembre ha tornat a baixar fins al 0,67, segons les dades obertes del Departament de Salut.

La Generalitat utilitza aquesta dada per determinar els canvis de fase de la desescalada. Si evoluciona positivament, s’aixecarà el confinament domiciliari de cap de setmana per Nadal. Tot i això, les dades a la resta de Catalunya han empitjorat en els últims dies. De fet, ja s’ha anunciat que no es passarà a la segona fase el dia 7 de desembre.

Cal recordar que una velocitat de propagació del 0,67 indica que per cada 10 santboians contagiats el dia 29, hi haurà sis contagis nous en els pròxims cinc dies, de mitjana. Per això, els experts consideren que una Rt per sota de l’1 implica que la pandèmia està controlada.

La resta de dades que analitzen l’evolució de la pandèmia també han millorat en l’última setmana de novembre. Pel que fa als nous contagis, han baixat fins als 64, 50 menys que la setmana anterior. Hi ha hagut 14 nous ingressos hospitalaris, 5 més que durant la tercera setmana de novembre, però no s’ha lamentat cap defunció.

El risc de rebrot, a la meitat

Dues dades que mostren l’evolució positiva de la pandèmia en l’última setmana de novembre són la incidència acumulada i el risc de rebrot. La incidència acumulada calcula la mitjana de persones que contrauen el virus en una àrea de 100.000 habitants en els últims 14 dies. A Sant Boi s’ha baixat dels 331,43 a mitjans de novembre fins als 209,20 calculats en els darrers dies de mes.

La incidència acumulada es multiplica a la Rt per trobar el risc de rebrot. Aquesta xifra s’ha dividit entre dos: si entre el 16 i el 22 de novembre es trobava als 307 punts, a finals de novembre era de 137. El risc de rebrot calcula la probabilitat de patir un nou brot en els pròxims dies. La Generalitat considera alt qualsevol risc per sobre dels 100 punts. D’aquesta manera, a Sant Boi segueix sent alt, però només es troba 37 punts per sobre del llindar.

El cribratge massiu augmentarà les probes diagnòstiques

Tot i la reducció de nous casos, també ha baixat el nombre de tests diagnòstics. L’última setmana de novembre es van realitzar 941 proves PCR, 438 menys que la setmana anterior. La diferència no és tan àmplia pel que fa als tests d’antígens, que han passat de 536 a 480. De totes aquestes proves, només el 4,7% han sortit positives.

Amb aquestes dades es calcula la taxa de casos confirmats per PCR i tests ràpids, que analitza la mitjana de nous casos per cada 100.000 habitants trobats en els últims set dies. A Sant Boi s’ha dividit entre dos, passant dels 133,98 calculats entre el 16 i el 22 de novembre als 75,22 en l’última setmana del mes.

Tot i això, aquest dilluns ha començat una nova campanya de cribratges massius a la ciutat per trobar casos asimptomàtics. Es preveu que en els pròxims dies els tests diagnòstics es multipliquin.

Per sota de la mitjana

La setmana passada les dades de Sant Boi es trobaven per sobre de la mitjana catalana i de la comarca. Aquesta setmana, però, la ciutat presenta una situació més positiva que a la resta del territori. Tant a Catalunya com al Baix Llobregat, el risc de rebrot es troba per sobre dels 200 punts. Concretament, als 217 i 207 respectivament, 70 punts més que a Sant Boi.

La taxa de reproducció mitjana de tota Catalunya ha escalat fins al 0,92, una xifra propera a l’1. Per aquest motiu, la Generalitat ja ha anunciat que no passarà a la fase dos de la desescalada el dia 7 de desembre. A la comarca també ha pujat, però en menor proporció, fins als 0,89. A Sant Boi no arriba al 0,7.

Només 4 grups confinats

D’entre tots els centres educatius de la ciutat, només dos han hagut de confinar alguna classe per positiu entre els alumnes, segons el portal Escola Segura del Departament d’Educació. Es tracten del col·legi Joan Bardina, que ha aïllat 3 grups, i de l’escola d’adults de Sant Boi amb un grup confinat.

Per altra banda, hi ha 97 persones de l’entorn educatiu confinades preventivament per haver estat en contacte amb un positiu. La majoria formen part de les classes que s’han confinat senceres, excepte dos alumnes de l’escola Antoni Gaudí, dos del Barrufet i un dels Salesians.

Recomanacions personalitzades