La velocitat de reproducció de la Covid-19 augmenta a Sant Boi

Les dades epidemiològiques han millorat, però són pitjors que les registrades al conjunt de Catalunya i al Baix Llobregat. La taxa de reproducció del virus torna a fregar l’1, que és la xifra a partir de la qual es considera que la pandèmia comença a estar descontrolada.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Salut

Tot i que l’evolució epidemiològica a Sant Boi de Llobregat és positiva en comparació amb períodes anteriors, hi ha una dada clau que ha empitjorat: la taxa de reproducció del virus, coneguda com la Rt.

Durant els dies 15 i 21 de novembre aquesta xifra s’ha situat en el 0,95, fregant l’1, que és el llindar que els experts estableixen per determinar quan la pandèmia comença a estar descontrolada. La setmana anterior, aquesta xifra se situava en el 0,70.

Segons els criteris del departament de Salut de la Generalitat, quan la Rt baixa de l’1 es considera que la pandèmia està controlada. Per tant, un valor de 0,95 pot ser preocupant.

Dit d’una altra manera: una Rt del 0,95 significa que, per cada deu persones infectades a dia 21 de novembre, gairebé deu més se’n contagiaran cinc dies més tard, és a dir, a dia 26.

Segons les dades de Salut, durant la tercera setmana de novembre 121 persones han donat positiu del virus, una persona ha mort i deu més han hagut de ser hospitalitzades.

La mitjana de les persones contagiades s’ha situat en els 42 anys i un 52% han estat dones. Des de l’inici de la pandèmia, 4.064 persones han donat positiu a la ciutat i 241 han mort.

Menys tests diagnòstics

La tercera setmana de novembre també ha destacat perquè s’han fet menys test diagnòstics que en els set dies anteriors. Concretament, s’han realitzat 1.381 PCR i 542 tests antigènics. En total, són 1.923 tests de detecció del coronavirus, 467 menys que la setmana anterior.

De tots ells, 121 han donat positius per Covid-19, el que conforma un 7,58% del total, un percentatge pràcticament igual en comparació amb el de la setmana anterior. Calculat sobre una base de 100.000 habitants, 142,21 persones haurien estat diagnosticades amb Covid-19 a Sant Boi en els darrers set dies.

Menor incidència i risc de rebrot

La incidència acumulada en 14 dies també ha baixat i s’ha situat en 332,60 punts, 175 per sota si es compara amb la de la setmana anterior. Es tracta d’un valor que també estima la quantitat mitjana de persones que contrauen el virus en base a 100.000 habitants, però en un període de 14 dies. És una dada que permet veure l’evolució de la pandèmia.

Amb la incidència acumulada i la taxa de reproducció (Rt) els experts calculen el risc de rebrot, una xifra que augura l’escenari epidemiològic en els propers 14 dies.

En dades, Sant Boi registra un risc de rebrot de 304 punts, gairebé 40 punts per sota en relació amb els set dies anteriors. Tot i així, Salut considera d’alt risc tots aquells valors que superin el centenar.

Pitjors dades que a Catalunya i la resta de la comarca

Les dades epidemiològiques de la ciutat són pitjors que les de la mitjana de Catalunya i la del Baix Llobregat. Mentre que a Sant Boi el risc de rebrot supera els 300 punts, a Catalunya i al Baix Llobregat el risc de propagació del virus se situa en 262 i 275 punts, respectivament.

Pel que fa a la velocitat de reproducció, a Catalunya la Rt no arriba al 0,8 i al Baix Llobregat és d’unes dècimes superiors, però lluny de l’1. A Sant Boi, però es frega aquest 1.

Recomanacions personalitzades