Lluïsa Moret torna a ser investida alcaldessa i ‘obre la porta’ del govern a Sant Boi en Comú

Els ‘comuns’ voten a favor de la líder del PSC com “un gest” per reeditar la col·laboració de la darrera legislatura i Podem ho fa en blanc. ERC i C’s elegeixen els seus propis candidats.

Lluïsa Moret, amb la vara d’alcaldessa de Sant Boi // David Rodríguez

Amb els 13 vots dels regidors del PSC i els dos de Sant Boi en Comú, Lluïsa Moret ha sigut reelegida alcaldessa de Sant Boi. La líder dels socialistes ha ofert la mà estesa de la seva formació per “teixir aliances” en el si del govern municipal, tot i disposar de la majoria absoluta del ple. En l’acte de constitució del Ple Municipal, celebrat a Can Massallera, Moret s’ha compromès a continuar la tasca duta a terme fins ara en “la defensa dels drets i les dignitats”. I per aconseguir aquest propòsit ha plantejat a Sant Boi en Comú reeditar l’acord de col·laboració d’aquesta darrera legislatura. Aquest oferiment s’ha produït després que els regidors de la formació d’esquerres (Alba Martínez i Dani Martínez) hagin votat a favor de Moret en la sessió d’investidura.

A la votació, Moret ha rebut 15 vots a favor (els 13 del PSC i dos de Sant Boi en Comú) i dos en blanc (els de Podem), ja que els cincs regidors d’ERC i els 3 de C’s han votat als seus propis candidats, Miquel Salip, i Olga Puertas, respectivament. Els 25 regidors han promès o jurat exercir el càrrec amb fidelitat a la Constitució i al Rei, excepte els republicans que ho han fet per imperatiu legal i els de Podem que han promès el respecte al cap de l’Estat fins que s’assoleixi la República.

Lluïsa Moret, en el seu discurs després de tornar a ser escollida alcadessa // David Rodríguez

A l’inici del ple, un grup de persones del públic ha desplegat dues banderes (una estelada i un altre amb la inscripció ‘Llibertat presos polítics), interrompent uns instants els parlaments de les integrants de la taula d’edat, formada per la regidora més gran, Olga Puertas (C’s) i la més jove, Andrea Martínez (ERC).

Vídeo complet del ple de constitució de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Moret, que és alcaldessa des de l’any 2014, ha assegurat després de prendre possessió del càrrec que “els ciutadans a les eleccions ens han demanat diàleg i han apostat per forces progressistes d’esquerres”. En aquesta línia, ha insistit en l’”experiència de complicitat i treball” assolida amb Sant Boi en Comú per repetir les línies de col·laboració. Seguint l’estratègia de la darrera legislatura, l’alcaldessa ha dibuixat els eixos bàsics de la seva futura acció de govern: Sant Boi com una ciutat saludable i sostenible, posar les persones al centre de la política municipal, fomentar la cultura i l’educació com a palanques de canvi, apostar per la conservació del planeta i afavorir el desenvolupament ètic.

Els regidors del nou Ple Municipal de Sant Boi // David Rodríguez

ERC i C’s es voten a si mateixos

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Sant Boi, Miquel Salip, ha recordat que els republicans són els altres guanyadors de les eleccions, ja que han passat de tres a cinc regidors, assolint l’estatus de principal partit de l’oposició. ERC ha votat Salip com a candidat a la sessió constitutiva i ho ha justificat “perquè la majoria absoluta del PSC no suposa una alternança de canvi”. Salip s’ha compromès a exercir de cap de l’oposició amb responsabilitat i sent conscient que “no només assumeixo un càrrec, sinó que també és un encàrrec”. Després d’admetre que, tot i estar a l’oposició són el pal de paller del canvi polític”, Salip ha volgut fer un homenatge als polítics i activistes independentistes presos o a l’exili després del referèndum de l’1 d’Octubre. Per la seva banda, C’s també ha votat per la seva candidata, Olga Puertas. La líder del partit taronja ha assegurat que “farem una oposició constructiva i lleial”, encara que ha enumerat tots els reptes encara pendents en polítiques socials, educatives i urbanístiques que han impedit votar a favor de Moret com alcaldessa.

El Cant dels Segadors ha servit per cloure l’acte de constitució de l’Ajuntament // David Rodríguez

El «gest” de Sant Boi en Comú

Sant Boi en Comú, fins ara soci del PSC a l’Ajuntament, ha votat a favor de Lluïsa Moret com alcaldessa en “un gest per continuar amb les polítiques socials, de ciutat educadora i de drets de les persones refugiades que hem implantat fins ara”. Així s’ha expressat la regidora de la formació i fins ara responsable d’Educació del consistori, Alba Martínez. Tot i que Martínez ha reconegut que encara no hi ha cap pacte establert amb els socialistes, ha assegurat que existeix la voluntat de repetir-lo.

Podem vota en blanc

Podem Sant Boi ha votat en blanc i no ha presentat el seu candidat, Jorge Romero, com a alcaldable. Romero ha valorat els esforços, especialment en polítiques socials del govern del PSC, però ha rebutjat la privatització de determinats serveis municipals, demanant que “la gestió torni a mans públiques”.

Amb el cant dels Segadors, himne oficial de Catalunya, unes dues hores després de començar, ha finalitzat el ple de constitució de la XI legislatura a Sant Boi. Els 25 regidors de les cinc formacions polítiques (PSC, ERC, C’s, Sant Boi en Comú i Podem Sant Boi) inicien així un camí que finalitzarà l’any 2023.

Fotos: David Rodríguez

Recomanacions personalitzades