Sant Boi amplia els productes de la ‘Carxofada’ incorporant un paté i una cervesa de carxofa

La festa celebra el seu 20è aniversari amb un menú de degustació de cinc plats elaborat per 18 restaurants de la ciutat i un ‘showcooking’ a càrrec d’una cuinera marroquina. La Cooperativa Santboiana demana facilitats a l’Ajuntament perquè els joves puguin accedir al conreu de la terra.

Les autoritats, restauradors i la Cooperativa, durant la presentació // David Rodríguez

La carxofa continuarà sent la protagonista a Sant Boi. A més de la celebració de la ‘Carxofada’, que es durà a terme el diumenge 31, durant tot el mes, el producte estarà present als restaurants i bars de la ciutat, acompanyant les creacions dels cuiners i Xefs. A més, amb la voluntat de consolidar i augmentar la presència de visitants a la festa gastronòmica, l’Associació Sant Boi Degusta i la Cooperativa Santboiana han presentat un paté i una cervesa elaborats amb l’hortalissa per excel·lència de Sant Boi.

Durant la presentació de la 20a edició de la ‘Carxofada’, l’alcadessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha destacat “l’esforç realitzat per restauradors i agricultors per oferir productes de proximitat i convertir la Carxofada en una festa de país”. Moret aspira que a l’esdeveniment es repeteixen les xifres de visitants de l’any passat, en què un 36% de les persones que va assistir a la ‘Carxofada’ procedia de fora de Sant Boi.

Menú amb carxofes i ‘showcooking’

Enguany, un total de 18 restaurants i bars de Sant Boi oferiran un menú de degustació gastronòmica, amb cinc plats on la carxofa és la protagonista: Fadrí salat de carxofa casolà, Panet farcit de fricandó de vedella, mandonguilles de sardina i carxofa amb espècies, carxofa i calçot a la brasa amb salsa romesco, arròs melós amb sipieta i carxofes i postres fetes amb carxofa. A més, com a novetat, el 31 de març, dia de la ‘Carxofada’, la cuinera marroquina Noura El-Kerrach farà una demostració d’un plat del Marroc amb carxofa santboiana, acompanyada de cuiners de l’associació Degusta, que maridaran el producte amb la nova cervesa Carxofa Beer.

En aquest sentit, el regidor d’Economia de Sant Boi, José Ángel Carcelén, ha elogiat la “col·laboració entre pagesos i restauradors per portar a terme una iniciativa que incorpora valors com la proximitat, la salut, l’alimentació i la innovació”.

Més terreny per plantar carxofes

Per la seva banda, el president de la Cooperativa Santboiana, Lluís Solanas, ha demanat a l’Ajuntament que ofereixi més terrenys als productors per facilitar el relleu generacional i que es mantingui una activitat econòmica cabdal per Sant Boi. Solanas ha recordat que l’entitat, que enguany fa 110 anys, és pionera a la comarca del Baix Llobregat en la classificació de la carxofa en funció de la qualitat i a disposar d’un banc de terres per dinamitzar el traspàs de la propietat agrícola.

La Cooperativa Santboiana, que comercialitza la carxofa amb la marca Flor d’Hivern, conrea la varietat blanca de Tudela i produeix al voltant d’uns 700.000 quilograms en una superfície de 60 hectàrees. Tot i que aquesta campanya la collita serà inferior per les pluges de la passada tardor, Solanas ha assegurat que “els majoristes de Mercabarna ja han començat a rebre els primers camions de carxofa de la nostra cooperativa”.

Formació en agricultura

En un context caracteritzat per la preocupació per la salut i l’alimentació, la regidora de Política Agrària de Sant Boi, Ció Lerma, ha remarcat que el municipi s’ha convertit en un referent en l’àmbit primari gràcies al Parc Agrari. Per aquest motiu, i amb la intenció de garantir el futur per l’activitat agrària, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat demanarà al Departament d’Educació de la Generalitat que disseny cicles formatius que atorgui el títol de Grau en Agricultura i fomenti el relleu generacional. D’aquesta forma, el consistori vol tancar el cercle amb la carxofa, potenciant la formació, l’activitat agrícola a través del conreu, la venda realitzada per la Cooperativa Santboiana i la promoció mitjançant la restauració i la ‘Carxofada’.

Recomanacions personalitzades