El 30è Festival Altaveu remarca l’accent santboià

Aquest cap de setmana es celebra a Sant Boi la 30a edició del Festival Altaveu, en què hi haurà més presència de persones de Sant Boi perquè els veïns se’l sentin seu. Aquesta edició potenciarà la veu com a «vehicle de transmissió d’idees».

Concert en una edició anterior del Festival Altaveu // Arxiu — Jordi Julià

El Festival Altaveu 2018 tindrà com un dels objectius apropar-se al públic local. Ho han iniciat portant el festival als barris durant l’any amb el ‘Primavera als barris’, i ara que arriba el festival en si durant el cap de setmana del 7, 8 i 9 de setembre, ho faran a través d’una programació amb molta presència de persones de Sant Boi.

L’objectiu és que els santboians se’l sentin seu, segons l’alcaldessa, Lluïsa Moret: «Molts santboians no se sentien interpel·lats, i incorporar gent de Sant Boi al festival farà que molts santboians sentin que també és el seu festival», afirmava en la presentació d’aquesta edició. Moret espera que l’augment de públic local permeti superar els 9.000 espectadors que han vingut tenint els últims anys i superar la barrera psicològica dels 10.000 assistents.

Lorca recitat i musicat per joves i grans

El programador artístic del festival, Jordi Turtós, hi ha apostat des d’un punt de vista de la qualitat musical. «Hem volgut mirar a la ciutat, perquè no costa gaire trobar talent a prop». I és que segons Turtós Sant Boi «té un talent enorme, començant per una escola municipal de música amb 700 alumnes». Aquests alumnes participaran en l’acte ‘De Vilaboi a Federico’ (diumenge 9 a les 18 hores a la plaça de l’Ajuntament), on gent gran recitarà poemes de García Lorca, els alumnes de les escoles de música cantaran i una banda professional els acompanyarà, i tot plegat es gravarà en disc. També es repetirà el Sant Boi Urban Dance, el projecte comunitari amb joves santboians, que estaran units aquest any a Freenetiks (dissabte 8 a les 21:40 a la plaça de l’Ajuntament).

Trau, el grup santboià del moment

També hi ha un grup de Sant Boi dins la programació regular de concerts: Trau. Presentaran el seu segon disc, ‘Dones i homes del cap dret’, que ha rebut molts reconeixements, també del director artístic de l’Altaveu. «Aquest disc és un pas de gegant increïble. És una autèntica meravella, cal escoltar-lo amb atenció», valora Turtós, que reclama «reivindicar el talent que es fa a la ciutat». Actuaran acompanyats dels barcelonins Brighton 64 en una nit dedicada a «la cultura Mod, que la ciutat n’ha fet una senya d’identitat» (dissabte 8 a les 00:35 a Can Massallera).

Espectacle amb la veu de protagonista

El director artístic de l’Altaveu, Jordi Turtós, i l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, presentant el festival // Jordi Julià

També tindrà presència santboiana l’espectacle ‘Alça la veu’ (divendres 7 a les 21 hores a la plaça de l’Ajuntament). La cantant de Pastora Dolo Beltran -veïna del barri de Ciutat Cooperativa- serà la mestra de cerimònies i veu principal d’aquest acte en què músics locals santboians s’uniran a artistes reconeguts en l’àmbit català.

Hi participaran artistes com Maria Arnal, Marcel Bagés, Quimi Portet, Rupert Ordorika, Enric Montefusco, Núria Graham, Roger Mas i fins i tot la Coral Renaixença de Sant Boi. «Demanarem a artistes coneguts que interpretin cançons del seu repertori en què sentin que transmeten alguna cosa», ha avançat Turtós. Possiblement, no seran els seus grans hits, sinó que permetran descobrir una altra faceta d’aquests artistes.

Veu i llibertat d’expressió

Aquest espectacle condensarà l’eix conductor de bona part de la programació d’aquest any: la veu com a símbol de la llibertat d’expressió. «En un moment en què la llibertat d’expressió està amenaçada necessitem recordar que la música i la cançó sempre han dit coses, han molestat i ens han fet més lliures a tots», afirma Turtós. Per això, aquest 2018 portaran a grups i artistes que tinguin la veu com a protagonistes.

A més, la descoberta serà encara més el centre de l’Altaveu 2018. En el seu segon any després d’arribar a la direcció artística del festival, ha volgut incidir-hi encara més. «Com a festival públic hem de fugir de la saturació i homogeneïtzació de festivals que s’està produint», afirma. Ha programat «noms que d’entrada no diguin res però en sortir ho diguin tot», i que «despertin la curiositat i facin feliç a la gent».

Recuperar la tradició oral

Un exemple d’aquesta idea és Vieux Farka Touré, originari de Mali, amb la seva veu nua, amb l’únic acompanyament de la seva guitarra (divendres 7 a les 23 hores a Cal Ninyo). «Recordarà la tradició de la gent que va de poble en poble explicant històries només amb la veu», comenta Turtós. El precedirà Anna Ferrer (21:30 hores), que porta cançons antigues de la tradició oral menorquina a l’època actual. O la francesa Morgane Ji, que interpreta cançons de la Illa de la Reunió d’on és originària, unint-los al so més actual del seu baix elèctric i al d’una banda de rock (divendres 7 a les 22:30 a la plaça de l’Ajuntament).

Nits temàtiques

També hi haurà una nit per al power-pop (divendres 7 a les 0:35 a Can Massallera), amb Boytoy, vinguts dels Estats Units i que recordaran a Talking Heads; i The Zephyr Bones, format per xilens residents a Barcelona i que recordaran als Beach Boys. Les unions de grups seguiran amb dos músics catalans (dissabte 8 a les 21:30 a Cal Ninyo). Un és del Baix Llobregat: Ferran Palau, de Collbató. L’altre és El Petit de Cal Eril, de Guissona (la Segarra). «Són dues veus que s’han conjuntat en el panorama català que juntes donaran un plus de complicitat», diu el programador.

Documental pels 30 anys

El festival fa 30 anys però no faran cap acte especial per celebrar el 30è aniversari. «Fem 30 anys mirant endavant. No som amics de la nostàlgia», afirma Turtós. L’any passat van començar a gravar un documental que continuaran enregistrant en aquesta edició on no expliquen l’evolució històrica sinó què ofereix actualment. L’altra activitat especial és una exposició sobre els 30 cartells que hi haurà al vestíbul de Can Massallera. Can Massallera fins ara només acollia l’entrega de premis i els concerts exteriors en cas de pluja. Aquest any passarà a tenir concerts programats degut a les obres de l’Ateneu Santboià.

Recomanacions personalitzades