El pregó de Josep Puigdengolas a l’Aplec de Sant Ramon

El tinent d’alcaldia de Ciutat Sostenible, Josep Puigdengolas, ha estat l’encarregat de fer el pregó en el tradicional Aplec de Sant Ramon. El reproduïm a continuació.

Puigdengolas durant la lectura del pregó // Cristina Diestro – Ajuntament

Bon dia.

En primer lloc no puc fer una altra cosa que agrair la oportunitat que tinc avui de fer la Crida en aquest Aplec.

És un moment emocionant per tots i totes nosaltres, és el moment en el que iniciem el curs, i ho fem d’una manera molt sana: gaudint del nostre entorn natural i d’un dels nostres majors símbols a la ciutat: la muntanya de Sant Ramon, del Montbaig i de la seva ermita.

També vull dir que no parlo en nom propi, ni en primera persona, sinó que vinc a parlar en nom de totes aquelles persones que avui feu possible el bon estat d’aquesta ermita, d’aquesta muntanya i d’aquesta festivitat.

Aquest any no és un any qualsevol. Aquest any és l’any que aquesta ciutat ha rebut un dels premis i reconeixements més importants de la seva història.

Aquest premi, a la ciutat més sostenible d’Espanya no és cap casualitat ni cap fet fortuït. És el resultat d’anys d’esforç i de idees clares. Anys amb la idea fixa de que calia treballar per un Sant Boi més sostenible, més verd, en el que poder gaudir d’espais com el que estem gaudint avui.

Són molts veïns i veïnes les culpables d’aquest reconeixement, són moltes les entitats de la ciutat les culpables d’aquest reconeixement, són molts regidors i regidores i molts governs municipals els culpables d’aquest reconeixement, són tots els grups municipals d’aquest ajuntament, avui presents, els culpables d’aquest reconeixement. Perquè el consens i l’aposta decidida per aquest objectiu comú ha estat la clau per fer de Sant Boi un municipi capdavanter en la sostenibilitat i en la lluita contra el canvi climàtic.

Fa tot just unes setmanes, gràcies a la implicació d’una entitat i de veïns i veïnes de la ciutat, aquest ajuntament amb el vist-i-plau de tots els grups municipals aprovava una moció que no era qualsevol moció. Aprovàvem un text on ens comprometíem a no només vetllar pel medi ambient i per la situació actual sinó que ens comprometíem a vetllar en els drets de les generacions futures. El dret a respirar un aire sa, el dret a poder gaudir d’uns espais verds, el dret a continuar gaudint de la biodiversitat del planeta, el dret a un futur millor que el que ens ha tocat viure, el dret a no haver d’escollir entre salvar el planeta o al desenvolupament econòmic.

És important doncs ser exigents, però també tenim dret a ser optimistes, a tenir esperança. És cert que el planeta s’escalfa, és cert que fa dècades que vivim desastres ecològics provocats per la nostra estupidesa però també és cert que els nostres boscos es recuperen, que els nostres rius estan més nets, que ens tornen a visitar animals que feia anys que no ens havien perdonat el mal que els havíem fet: ara l’os es recupera als Pirineus, els llops s’apropen, la llúdriga ha tornat als nostres rius, al Llobregat i fins i tot a la costa, els isards que han arribat a Montserrat, el cabirol a l’Ordal, el llangardaix verd que vam alliberar fa uns anys a Sant Ramon torna a colonitzar els nostres marges de pedra seca i fins i tot el linx ibèric que feia un segle que havia desaparegut a Catalunya, el Litio, va creuar tota la península des de Portugal per fer-nos una visita i dir-nos que els nostres boscos són un luxe, que és possible respirar aire sa tan a prop de Barcelona, i a recordar-nos també que ens fem nostres els èxits però també els reptes. El repte de conservar els nostres boscos, de mantenir-los nets, el repte de deixar-hi viure, el repte de no donar cap oportunitat al foc de cremar un dels nostres més preuats tresors.

Per aquest motiu ens ajuden els rucs, ens ajuden les ovelles, ens ajuda la nostra responsabilitat i bon comportament, i ens ajuda fer gestió forestal, mantenint els nostres boscos sans i nets i capaços de generar biomassa, per alimentar les nostres calderes i per escalfar en el futur els nostres equipaments. La biomassa serà en el futur la segona energia renovable més important al nostre país i Sant Boi està preparat per no perdre aquesta oportunitat.

Fa només unes setmanes alcaldes i alcaldesses de tots els municipis de l’entorn signàvem en aquesta mateixa ermita un pla, un compromís per treballar conjuntament la promoció i conservació de les Muntanyes del Baix. Després de molts anys tots els municipis mostràvem la voluntat de treballar conjuntament per conservar el que és patrimoni de tothom, mitjançant compromisos i fets concrets.
I és que aquesta és la clau. La unitat per treballar per un objectiu comú. Per treballar per allò que tant ens estimem, les nostres muntanyes, Sant Ramon i el nostre Aplec.

Treballem per un món millor, treballem per les generacions futures, però de moment i sobretot, gaudiu moltíssim d’aquest dia, el vostre dia.

Visca l’Aplec!

L’aplec de Sant Ramon acomiada l’estiu a Sant Boi

Recomanacions personalitzades