El 30è Festival Altaveu potenciarà la veu com a símbol de la llibertat d’expressió

La veu com a «vehicle de transmissió d’idees» serà el centre del Festival Altaveu 2018 de Sant Boi de Llobregat, que vol accentuar la presència de persones de Sant Boi perquè els santboians se’l sentin seu. El que és un dels festivals més antics de Catalunya no farà cap acció concreta per celebrar els 30 anys més enllà d’un documental i una exposició de cartells.

El director artístic de l’Altaveu, Jordi Turtós, i l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, van presentar el festival a Barcelona // Jordi Julià

«En un moment en què la llibertat d’expressió està amenaçada necessitem recordar que la música i la cançó sempre han dit coses, han molestat i ens han fet més lliures a tots», afirma el director artístic del Festival Altaveu de Sant Boi, Jordi Turtós. Per això, aquest 2018 portaran a grups i artistes que tinguin la veu com a protagonistes.

Però, sobretot, es farà visible a través d’un nou espectacle: ‘Alça la veu’. La cantant de Pastora Dolo Beltran -veïna del barri santboià de Ciutat Cooperativa- serà la mestra de cerimònies i veu principal d’aquest acte en què músics locals santboians s’uniran a artistes reconeguts en l’àmbit català.

Ja tenen confirmats artistes com Maria Arnal, Marcel Bagés, Quimi Portet, Rupert Ordorika, Enric Montefusco, Núria Graham, Roger Mas i fins i tot la Coral Renaixença de Sant Boi. «Demanarem a artistes coneguts que interpretin cançons del seu repertori en què sentin que transmeten alguna cosa», ha avançat Turtós. Possiblement, no seran els seus grans hits, sinó que permetran descobrir una altra faceta d’aquests artistes.

De fet, la descoberta serà encara més el centre de l’Altaveu 2018. En el seu segon any després d’arribar a la direcció artística del festival, ha volgut incidir-hi encara més. «Com a festival públic hem de fugir de la saturació i homogeneïtzació de festivals que s’està produint», afirma. Ha programat «noms que d’entrada no diguin res però en sortir ho diguin tot», i que «despertin la curiositat i facin feliç a la gent».

Un exemple d’aquesta idea és Vieux Farka Touré, originari de Mali, amb la seva veu nua, amb l’únic acompanyament de la seva guitarra. «Recordarà la tradició de la gent que va de poble en poble explicant històries només amb la veu», comenta Turtós. El seguirà Anna Ferrer, que porta cançons antigues de la tradició oral menorquina a l’època actual. O la francesa Morgane Ji, que interpreta cançons de la Illa de la Reunió d’on és originària, unint-los al so més actual del seu baix elèctric i al d’una banda de rock.

Accent santboià

El festival també vol «mirar a la ciutat, perquè no costa gaire trobar talent a prop». I és que segons Turtós Sant Boi «té un talent enorme, començant per una escola municipal de música amb 700 alumnes». Aquests alumnes participaran en l’acte ‘De Vilaboi a Federico’, on gent gran recitarà poemes de García Lorca, els alumnes de les escoles de música cantaran i una banda professional els acompanyarà, i tot plegat es gravarà en disc. També es repetirà el Sant Boi Urban Dance, el projecte comunitari amb joves santboians, que estaran units aquest any a Freenetiks.

També hi ha un grup de Sant Boi dins la programació regular de concerts: Trau. Presentaran el seu segon disc, ‘Dones i homes del cap dret’, que ha rebut molts reconeixements, també del director artístic de l’Altaveu. «Aquest disc és un pas de gegant increïble. És una autèntica meravella, cal escoltar-lo amb atenció», valora Turtós, que relama «reivindicar el talent que es fa a la ciutat». Actuaran acompanyats dels barcelonins Brighton 64 en una nit dedicada a «la cultura Mod, que la ciutat n’ha fet una senya d’identitat».

A més, hi haurà una nit per al power-pop, amb Boytoy, vinguts dels Estats Units, -recordaran a Talking Heads- i The Zephyr Bones, format per xilens residents a Barcelona -recordaran als Beach Boys-. Les unions de grups seguiran amb dos músics catalans. Un és del Baix Llobregat: Ferran Palau, de Collbató. L’altre és El Petit de Cal Eril, de Guissona (la Segarra). «Són dues veus que s’han conjuntat en el panorama català que juntes donaran un plus de complicitat», diu el programador.

El cartell del 30è Festival Altaveu reforça la idea de la veu com a transmissor d’idees // Jordi Julià

Documental pels 30 anys

No faran cap acte especial per celebrar el 30è aniversari. «Fem 30 anys mirant endavant. No som amics de la nostàlgia», afirma Turtós. L’any passat van començar a gravar un documental que continuaran enregistrant en aquesta edició on no expliquen l’evolució històrica sinó què ofereix actualment. L’altra activitat especial és una exposició sobre els 30 cartells que hi haurà al vestíbul de Can Massallera.

Can Massallera fins ara només acollia l’entrega de premis i els concerts exteriors en cas de pluja. Aquest any passarà a tenir concerts programats degut a les obres de l’Ateneu Santboià. Pel que fa als Premis Altaveu, eliminen el premi a la millor lletra –«s’estava enquistant i prenent unes dinàmiques dolentes»– i creen el nou premi ‘Alça la veu’, per reconèixer a «artistes o col·lectius que treballen per dir coses, en un sector que últimament està molt adormit».

Que els santboians se’l sentin seu

El festival no es vol fixar en el nombre d’espectadors. «Som un festival públic, el nostre objectiu ha de ser la qualitat, la innovació, la descoberta i la visibilització del talent local», ha recordat l’alcaldessa, Lluïsa Moret, recordant les aportacions econòmiques que l’Ajuntament ha anat fent any rere any.

Però tot i això esperen que els canvis permetin superar els 9.000 espectadors dels últims anys. «Volem arribar als 10.000 espectadors gràcies a la gent de Sant Boi perquè se’l sentiran seu. Molts santboians no se sentien interpel·lats, i incorporar gent de Sant Boi al festival ha fet que molts santboians sentin que també és el seu festival».

Recomanacions personalitzades