Sant Boi es reivindica com a ciutat de cinema per la Puríssima

Creadors audiovisuals de Sant Boi han exposat la seva feina de forma interactiva a l’espai Fet a Sant Boi de la Fira de la Puríssima, que s’ha traslladat a Can Torrents. El nou espai, més recollit i alhora separat de la fira, ha projectat films santobians mentre els creadors feien tallers que incloïen la gravació d’escenes.

David Murga ha estat gravant escenes per a ‘El viaje de nuestras vidas’ // Ajuntament de Sant Boi

Sant Boi és, també, una ciutat de cinema i d’audiovisual. Primer, com a espai de rodatge, a partir dels anys 70. I actualment, amb una generació d’artistes que s’han dedicat a la creació audiovisual. Així s’ha pogut veure al Fet a Sant Boi, l’espai que des de l’any passat es dedica a difondre el talent santboià per la Fira de la Puríssima.

Si la primera edició va centrar-se en la creació musical i el disseny artístic en grans contenidors industrials al final del carrer de Baldiri Aleu, aquest any ha estat un entorn oposat, molt més recollit: l’antiga casa pairal de Can Torrents i els seus jardins. Mentre que era un espai molt més càlid i acollidor que l’any passat, també quedava més apartat de la fira.

La mostra volia posar en valor que el treball d’aquests creadors està «posicionant Sant Boi en el mapa de la creació audiovisual i, alhora, són la prova que la nostra és una ciutat que s’estima el cinema», deia el text introductori de l’espai.

I per ensenyar-ho, el Fet a Sant Boi ha posat junts tots aquests creadors ensenyant com fan la seva feina i amb la col·laboració dels visitants. S’han estat als jardins de Can Torrents, mentre que a l’interior de l’antiga casa pairal es projectaven curts i migmetratges de Fran Granada, David Murga, Pere Koniec, Laura del Valle, Unwhu Produccions i la productora Artichoke Stopmotion.

L’activitat que han fet aquests últims ha estat, segons fonts municipals, una de les que ha atret més gent. Era un taller per fer una felicitació de Nadal amb la tècnica de la pixilació, una variant de l’stop-motion, en què es fa una animació fent diferents fotografies realitzant diferents canvis entre cada imatge però on, en comptes de fer servir ninots, l’objecte són les pròpies persones. Amb aquesta tècnica i jugant amb objectes nadalencs, els visitants de la fira podien endur-se a casa una felicitació protagonitzada per ells mateixos.

Televisió de fusta

Eduardo Ruiz i Aitor González han construït aquest televisor de fusta, que permet ‘reproduir’ els dibuixos sobre la Puríssima que han fet els nens // Jordi Julià

Un altre taller amb el qual els participants s’enduien algun element era el que van organitzar Altell3D, format per dos artistes santboians amb seu a Can Castells Centre d’Art: Eduardo Ruiz i Aitor González. Els nens fabricaven les seves pròpies petites televisions de joguina mentre els dos artistes construïen un gran televisor de fusta. S’inspiraven en les televisions que es fan els nens d’Etiòpia, unes caixes que fan servir per mostrar-hi les seves històries dibuixades en paper.

«Buscàvem donar autonomia als nens», explicava Eduardo Ruiz a Sant Boi Diari, just després d’acabar de construir el televisor, l’últim dia de la Puríssima: «hem intentat que els pares ensenyessin als nens com havien de fer el televisor, i que els nens ensenyin què és la Puríssima per ells», continua. I és que, mentre els artistes anaven construint el televisor gran, els nens han anat dibuixant una història sobre la fira en una bobina de paper i que ha acabat sent el contingut d’aquesta particular televisió.

La bobina es movia gràcies a la força humana, cosa que serveix per «trencar amb les limitacions de la tecnologia digital». L’aparell es quedarà a Can Castells i tenen intenció que es pugui repetir l’experiència amb altres actes, i que els nens expliquin històries de Sant Jordi o el Carnaval. Ruiz, que fa recerca sobre els materials, reflexiona que amb això donen una nova vida a «una fusta de baixa qualitat, que ha anat a servir com a palets, i després de ser rebutjada també per la indústria, se li dona un nou contingut».

Experiments, gravacions i càstings

Els jardins de Can Torrents s’han convertit en plató de rodatge // CR – Ajuntament de Sant Boi

També ha fet experimentació Laura del Valle, que amb ‘XXX’ ha fet una «cartografia de les emocions», posant el públic en una cambra fosca i gravant amb una càmera Gopro la seva reacció a una pregunta molt personal. David Murga ha muntat un set de rodatge on els visitants podien gravar una escena de la seva websèrie ‘El viaje de nuestras vidas’. El mateix ha fet José Luis López amb el seu curt Mi amigo Naim, que també ha aprofitat per fer un càsting.

Fran Granada, creador de ‘The Voids’ «la primera web sèrie musical d’Espanya», segons descriu ell mateix- tenia previst fer una cosa semblant: gravar-hi un capítol extra, però no ha estat possible per la mort d’un familiar d’un dels actors. Sí que s’han pogut veure el primer i el segon capítol a les projeccions.

També hi ha hagut presència de la part més històrica del Sant Boi plató de rodatge. Pere Koniec ha parlat de les produccions que s’hi han gravat, des de les de sèrie B dels 80, fins a arribar a l’actualitat. També s’exposaven cartells d’aquestes pel·lícules, com ara ‘La ciutat cremada’, ‘Policromía’, ‘Difuminado’, ‘Angustia’ o ‘Tengo ganas de ti’.

Pros i contres del nou espai

Si l’any passat l’espai no acabava de captar l’interès dels passejants, aquest cop el que ha costat més en algunes hores és que el públic s’hi apropés. El cap del departament de Cultura de l’Ajuntament de Sant Boi, Oscar Muñoz, admet que eren conscients dels pros i els contres de la nova ubicació: «No deixa de formar part d’una de les zones de la Puríssima que té més acceptació», diu en referència a l’entorn del Mercadal Gastronòmic. «Hem volgut sumar un contingut interessant en aquesta àrea, però també és cert que l’espai queda una mica fora del circuit de la Puríssima», valora.

Està «molt satisfet» del resultat, ja que han aconseguit «donar a conèixer un sector de l’àmbit de la creació cultural que no és tan conegut com altres de Sant Boi». L’experiència ha aconseguit, alhora, que tots els creadors es coneguin entre ells i fins i tot fruit d’això han sortit projectes amb l’Ajuntament. De cara a l’any que ve, la idea és que el Fet a Sant Boi es centri en un àmbit diferent de la creació artística dels que ja s’han tocat.

Recomanacions personalitzades