El curt santboià ‘Mi amigo Naim’ s’utilitzarà a les escoles per parlar d’immigració i pobresa

350 persones han vist el curtmetratge ‘Mi amigo Naim’ en l’estrena que s’ha fet a Sant Boi. El film, fet i interpretat per santboians i rodat a la ciutat, s’adaptarà per ser utilitzat com a material educatiu a les escoles per conscienciar sobre la immigració i la pobresa.

Els actors Roland Fosso i Jesús Puchol; l'alcaldessa, Lluïsa Moret; el director, José Luis López; l'actriu Candela Moreno i el músic Roger Subirana en la presentació de 'Mi amigo Naim' // Jordi Julià

Els actors Roland Fosso i Jesús Puchol; l’alcaldessa, Lluïsa Moret; el director, José Luis López; l’actriu Candela Moreno i el músic Roger Subirana // Jordi Julià

Una història senzilla però molt efectiva per remoure consciències. Així és «Mi amigo Naim», el curtmetratge amb el qual el publicista de Sant Boi de Llobregat José Luis López ha fet el pas al cinema. El curt posa el focus en dues realitats que tenim molt a prop però a les quals molt sovint es gira l’esquena: la immigració i la pobresa. Encarna aquests dos elements Naim, un immigrant que remena en un contenidor, interpretat per Roland Fosso, santboià nascut a Camerun. La situació deixa d’entrar dins la normalitat quan una nena, Alba, que interpreta Candela Moreno, li parla fins que s’acaben fent amics.

«Volia unir dos elements presents en la societat actual: l’increment de la pobresa al primer món i la vinguda de nous ciutadans», explica el director. Per fer-ho, s’ha volgut guiar per un principi molt clar: «denúncia amb un punt d’esperança». Això es nota en l’argument del curt en si, però també en el desig final del director: que serveixi per «educar noves generacions».

Perquè sigui així, es convertirà en material educatiu per a les escoles. Així, un cop acabi el recorregut pels festivals, «l’Ajuntament de Sant Boi serà el primer» a poder-lo fer servir. Segons l’alcaldessa, Lluïsa Moret, el missatge del curt encaixa perfectament perquè serveix per «parlar de pobresa i exclusió social». Així, es signarà un conveni de col·laboració per adaptar el contingut fent unitats didàctiques per poder-se treballar a l’aula, com ja han fet amb altres continguts.

No obstant, de moment caldrà esperar perquè, segons José Luis López, des que van anar a Cannes a promocionar el curt els han sortit més oportunitats de mostrar-lo en altres festivals. A l’emblemàtic festival francès no hi van ser seleccionats, sinó que van formar part del Short Film Corner, un mercat per a la promoció de curtmetratges. Aniran a Bari (Itàlia), Los Angeles i Sao Paulo. A Catalunya, anirà al Filmets de Badalona i al Festival de Cinema de Sant Andreu de la Barca.

Història universal feta a Sant Boi

El curt està rodat majoritàriament al barri de Casablanca de Sant Boi. L’argument no està relacionat amb la ciutat en si -sí amb Espanya, ja que en diverses escenes la ràdio explica la situació de pobresa al país i les entrades d’immigrants a la tanca de Melilla. Tot i això, hi ha un pla que fa identificar completament Sant Boi: la icònica església de Sant Baldiri. Un altre pla general de la ciutat a la zona del museu també el fa identificable.

El curt és «una manera de projectar la nostra ciutat», per l’alcaldessa. Tenint en compte que tant el director com els actors són a Sant Boi, és «un producte fet a Sant Boi» que mostra «que hi ha persones que fan coses interessants a la nostra ciutat». «El nostre compromís és donar suport al talent local», va dir Moret en la presentació del film a Sant Boi, on va destacar per damunt de tot que «és un curt amb valors».

La cinta es va preestrenar a Sant Boi dijous passat als Cinemes Can Castells. 350 persones van omplir aquests cinemes, repartides en tres sales, el dia abans que es fes la presentació al mateix lloc. Entre elles, les nenes que van participar al càsting per al personatge que interpreta Candela Moreno, que es va fer a les escoles Casablanca (l’antiga María Fernández Lara) i Amat Verdú.

Proper pas: una pel·lícula

Allà, López va avançar que l’èxit del curtmetratge l’ha fet animar-se a treure d’un calaix un llargmetratge que ja tenia pensat de fer abans que «Mi amigo Naim»«Tracta de problemàtiques del dia a dia que la gent no veu i hi són», va avançar López. De fet, exactament igual que el curt.

A la pel·lícula repetirà com a actor Jesús Puchol, que ha fet de pare de la protagonista al curt. Per a Puchol l’experiència ha suposat «fer realitat el somni de veure’s a la gran pantalla». El curt li ha mostrat que «encara és possible canviar el món». En el cas de Roland Fosso (que interpreta a Naim) ha estat encara més profund. A la presentació del curt va agrair al director que l’hagi «empès a aquesta piscina d’alegria» que ha estat el curt.

Fosso admet sentir-se «totalment identificat amb el personatge». Ja fa 12 anys que va arribar des del Camerun i es va acabar instal·lant a Sant Boi. Igual que li passa al personatge s’ha «sentit discriminat» per ser de fora i tenir la pell negra, i per això no va dubtar un moment a acceptar el paper. «Jo em sento santboià, però tot i això segueixo sentint rebuig. Cal fer accions per eradicar-ho». Sens dubte, «Mi amigo Naim» hi ajudarà.

Recomanacions personalitzades