La Fira de la Puríssima tindrà per primer cop tot un sector dedicat al vehicle elèctric

Els 20 metres que fins ara es dedicaven a la mobilitat elèctrica es multipliquen fins als 735 i ocuparan tota la part del carrer Baldiri Aleu que dona a la ronda de Sant Ramon. Així, hi haurà el doble d’espai dedicat a l’automoció. La Fira de la Puríssima 2017 potenciarà la marca ‘Sant Boi saludable i sostenible’ amb l’exposició municipal.

Espai del Made in Sant Boi al final de Baldiri Aleu // Marc Pidelaserra

L’espai que l’any passat va ocupar el Made in Sant Boi serà la ubicació de la zona de mobilitat sostenible // Arxiu — Marc Pidelaserra

Aquest divendres entren en vigor les restriccions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per als vehicles més contaminants en episodis de contaminació, que s’aplicaran des d’aquest divendres 1 de desembre a Barcelona. Escassos dies després, el 6, 7 i 8 de desembre tindrà lloc la 71a Fira de la Puríssima de Sant Boi. I la principal novetat d’aquesta edició tindrà molt a veure amb aquest context: hi haurà tot un sector firal dedicat a la mobilitat sostenible.

Des de fa dos anys, la Puríssima ja incloïa un espai dedicat a vehicles elèctrics, però era només un apartat de la fira de l’automoció en un espai molt més petit, d’uns 10 metres quadrats aproximadament, als quals se sumaven 10 més de l’espai per provar bicicletes elèctriques. Ara, en canvi, serà tot un sector firal, el de la Mobilitat Sostenible i Saludable -en línia amb la marca que l’Ajuntament vol vendre de Sant Boi- de 735 metres lineals. Ocuparà la part de darrere de la gran carpa comercial i d’alimentació del carrer Baldiri Aleu, en el tram del carrer més proper a la ronda de Sant Ramon i on l’any passat es va situar el Made in Sant Boi, que ara es trasllada a Can Torrents.

D’aquesta manera, el carrer Baldiri Aleu tindrà el doble d’espai dedicat a l’automoció, ja que la part més propera al carrer Pau Claris seguirà sent per als vehicles convencionals. També canvia la concepció de la zona de vehicles elèctrics: «Els últims dos anys era un espai d’exposició, ara serà d’experiència», ha avançat la regidora de Comerç, Turisme i Fires, Elena Amat. El nou espai tindrà la participació de quatre concessionaris que faran exposició i venda de vehicles elèctrics i híbrids, però anirà més enllà.

Hi haurà motos, bicis i patinets elèctrics. En un circuit es podran provar bicicletes i patinets i es farà educació viària infantil. I per qui vulgui sentir com es condueix un vehicle elèctric, faran recorreguts de conducció per la ciutat. A més, dues empreses ensenyaran com funcionen els punts de recàrrega i es donarà informació, precisament, sobre la restricció a vehicles més contaminants que es comença a aplicar a Barcelona. També es promouran mitjans de transports sostenibles: anar a peu i en bicicleta.

L'alcaldessa, Lluïsa Moret, en la presentació de la Puríssima // Jose Polo

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, en la presentació de la Puríssima 2017 // Jose Polo

Promoció de la ciutat saludable i sostenible

La creació d’aquest sector lliga completament amb la promoció de Sant Boi com a ciutat Sostenible i Saludable, que serà un altre dels punts que es potenciaran aquest any. L’Ajuntament s’ha proposat vendre aquesta marca de cara a l’exterior -de fet, és l’eix principal del Pla de Turisme– i ha d’«aprofitar qualsevol element de la ciutat per reflectir aquesta estratègia», segons l’alcaldessa, Lluïsa Moret. Considera que una de les millors oportunitats és el «gran aparador de la Puríssima».

Per això, aprofitant les visites que rep la fira, l’estand municipal situat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer explicarà aquesta nova marca de ciutat, amb el títol ‘Sant Boi respira un altre aire’, en relació als estudis que diuen que Sant Boi té millor qualitat de l’aire. Inclourà vídeos, fotografies i instal·lacions per explicar les raons que vinculen Sant Boi amb aquests valors. Entre elles, hi haurà un vídeo on parlaran personalitats que fan que Sant Boi sigui una ciutat saludable i sostenible.

Consulta el programa de la Puríssima 2017:

Cinema al ‘Made in Sant Boi’

Pel que fa al ‘Made in Sant Boi’, l’espai creat l’any passat per promocionar el talent santboià, no només canvia d’ubicació sinó també d’orientació. Si l’any passat va estar més centrat a donar a conèixer la creació musical i el disseny artístic fet a Sant Boi, aquest any es centrarà en la creació audiovisual i cinematogràfica. Es podran veure creacions de realitzadors locals i hi haurà un set de rodatge on s’explicaran les filmacions en viu. La nova ubicació, als jardins de Can Torrents, permetrà «donar continuïtat al ViCult», ha dit l’alcaldessa.

Retorn econòmic de 6,9 milions d’euros

Els carrers s’omplen per la Puríssima // Arxiu — Jose Polo

Segons dades de l’Ajuntament de Sant Boi, la mostra té un retorn econòmic per a la ciutat de 6,9 milions d’euros. El consistori inverteix un total de 316.000 euros. S’esperen al voltant de 260.000 visitants. Aquests fan una despesa mitjana de 26,5 euros. El 25% dels visitants són de fora de Sant Boi. El recinte firal és de 52.000 metres quadrats, 12.000 dels quals són superfície d’exposició ocupada per 485 expositors.

Un martí pescador al cartell

El cartell d’aquest any és una il·lustració de Joana Santamans, una artista barcelonina amb família a Esparreguera que ha repensat l’escut de Sant Boi. La característica campana va acompanyada d’un ocell, un martí pescador. Aquesta espècie es pot veure a Sant Boi perquè «s’han preservat els entorns naturals i es pot trobar al riu o a les Basses de Can Dimoni», ha explicat la regidora Amat. I, també això, lliga un cop més amb l’estratègia de ciutat saludable. No és casual: aquesta Puríssima donarà el tret d’inici d’aquesta marca amb la qual es pretén millorar la percepció exterior de la ciutat amb una estratègia conjunta.

Un blauet sobre la campana de Sant Boi és la imatge de la Puríssima 2017 // Joana Santamans / Ajuntament de Sant Boi

Recomanacions personalitzades