L’oposició critica la pujada de l’IBI i gira l’esquena als pressupostos

Cap partit de l’oposició ha votat a favor dels pressupostos de l’ajuntament del 2017, ja que contemplen una pujada de l’Impost de Béns Immobles. Els grups, però, celebren que part dels comptes siguin participatius.

Imatge delple municipal on es van aprovar els pressupostos // Ajuntament de Sant Boi

Imatge del ple municipal on es van aprovar els pressupostos // Ajuntament de Sant Boi

Els partits de l’oposició van tornar a girar l’esquena al govern municipal (PSC i ICV) en la votació més important de l’any, la dels pressupostos. PDEcat i GdSB es van abstenir, mentre que PP, C’s i ERC hi van votar en contra. El debat en el ple municipal va evidenciar les discrepàncies, sobretot, per les vies d’ingressos de l’Ajuntament, i en concret per la pujada de l’Impost de Béns Immobles (IBI).

Jorge Romero (GdSB) va ser el més contunent en el debat sobre ordenances fiscals, afirmant que «cada cop s’escanya més a les famílies a través de l’IBI», i va expressar que no donarien mai suport a una pujada d’impostos mentre que l’equip de govern «no semblen estar treballant per retallar despeses supèrflues».  En una mateixa línia es va moure el portaveu d’ERC, Miquel Salip, que va afirmar que els pressupostos «depenen massa de l’IBI, i ara les famílies haurien de veure com els baixa el rebut».

Salip, per altra banda, va criticar la política de subvencions a entitats del govern municipal. Per un costat, el portaveu republicà veia «que algunes subvencions es donen per externalitzar serveis que hauria d’oferir l’ajuntament», i per un altre, considerava que s’atorguen diners públics «a dit» a «per mantenir a determinats sectors tranquils».

Jordi Garcia, regidor del PDECat, no va votar a favor dels comptes perquè considerava que el consistori «no explica perquè baixen determinades partides, com les de l’Escola de Música o el Festival Altaveu», i només se centra en explicar «on s’invertirà més». Per la seva banda, Olga Puertas (Ciutadans) va critica la baixada de pressupost de la ràdio municipal i va acusar-ne la direcció «d’excloure les veus de l’oposició».

Tot i les crítiques, el que sí van veure amb bons ulls els partits és que mig milió d’euros del pressupost es destinin a un procés participatiu perquè els ciutadans decideixin inversions. Tot i això, Jordi Garcia va témer que el que trii la ciutadania «no es pugui executar aquest any» perquè considerava que «a vegades l’administració no va tan ràpid com voldríem» a l’hora d’executar projectes, i Miquel Salip va demanar que de cara l’any vinent es destinin més diners a la participació veïnal «i es vagi més enllà d’escollir quin carrer arreglar».

 

Recomanacions personalitzades