Els pressupostos se centren en l’atenció a les persones i les «inversions de proximitat»

El pressupost municipal es redueix fins als 88,4 milions d’euros (-4%) i prioritzarà en l’atenció de les persones i el manteniment de l’espai públic, que inclourà en part un procés participatiu. 

L'Ajuntament destinarà més de 13 milions a neteja i manteniment de la ciutat // Ajuntament de Sant Boi

L’Ajuntament destinarà més de 13 milions a neteja i manteniment de la ciutat // Ajuntament de Sant Boi

El Ple municipal ha aprovat els pressupostos 2017, uns comptes de tendència continuista que se centraran en l’atenció a problemàtiques socials i al manteniment de l’espai públic. El pressupost consolidat (els comptes de l’Ajuntament i les empreses municipals) se situa als 88,4 milions d’euros, un 4% menys que l’any passat, en gran part perquè es redueix la partida d’inversions. «Volem mantenir el que tenim, és el moment de fer inversions de proximitat», ha explicat a Sant Boi Diari el refidor d’Hisenda, Juan Antonio Tamayo.

Les principals partides dels comptes per aquest any són el manteniment i neteja de l’espai públic, i el suport a les necessitats socials bàsiques. En primer lloc, la partida d’espai públic i neteja puja fins els 13,8 milions d’euros, i es dedicarà sobretot a l’arranjament de voreres i millores d’accessibilitat i a la neteja. «És una de les principals queixes de la ciutadania, tenim descuidat l’espai públic», ha afirmat Tamayo.

També es buscarà la implicació veïnal a través de pressupostos participatius. En concret, es destinaran 500.000 euros a que els veïns escullin quina actuació fer al seu respectiu barri. El procés encara no està clar i l’ajuntament ha assegurat que l’està acabant de treballar.

Pel que fa a l’atenció a necessitats socials, la partida s’enfila a pràcticament els 11 milions d’euros, i inclou pujades significatives en les partides d’assistència domiciliària (3 milions d’euros), i ajuts a famílies necessitades (1 milió d’euros). «Tot i que es redueixi l’atur, les necessitats de les famílies es cronifiquen perquè han empitjorat les condicions salarials», ha explicat el regidor, que ha afirmat que el consistori contracta unes 600 persones cada any que es troben en situació d’atur.

Puja l’IBI però la pressió fiscal es manté

Pel que fa al capítol d’ingressos, el consistori ha programat una pujada de l’1% de l’Impost de Béns Immobles (IBI), amb el que preveu recaptar més de 25 milions d’euros. «Tot i que ens diguin que pugem els impostos, el fet és que a Sant Boi els mantenim», ha assegurat Tamayo, que ha explicat que es redueix un 8% el recàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i per tant es compensa la pujada de l’impost. «Som dels municipis de que menys ha pujat l’IBI de la província», ha assegurat Tamayo.

Els comptes preveuen bonificacions per les famílies en risc d’exclusió social i per generar activitat econòmica a la ciutat, així com per l’ús de vehicles elèctrics o híbrids. A més, els pressupostos contemplen eixugar 3,8 milions més del deute de l’Ajuntament. que se situarà al 30% de nivell d’endeutament.

Els pressupostos s’han aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC i ICV-EUiA-ME-E), l’abstenció de GdSB-CUP-PA i CiU-AG i el vot en contra de C’s, ERC-AM i PP).

 

Recomanacions personalitzades