L’Impost de Béns Immobles pujarà l’1% malgrat la rebaixa del valor cadastral

El Ple municipal ha aprovat inicialment les taxes per l’any vinent, que preveuen que l’impost més important, l’IBI, pugi un 1% malgrat que es rebaixa el valor cadastral dels immobles un 8%. Les ordenances fiscals preveuen bonificacions per famílies en risc i per activitat econòmica.

Bloc de pisos de Ciutat Cooperativa - Sant Boi Diari

Bloc de pisos de Ciutat Cooperativa // Arxiu

Com cada finals d’any els debats econòmics centren l’actualitat política. S’estan confeccionant els comptes per l’any vinent, i el primer que s’aprovarà al plenari municipal són les ordenances fiscals, que són els impostos i taxes que fixa l’Ajuntament i que li permeten recaptar ingressos. De moment, el Ple ha aprovat inicialment les ordenances, amb només els vots a favor de l’equip de govern (PSC + ICV).

La proposta del govern és una pujada de l’impost més important que recapta l’administració local: l’Impost de Béns Immobles (IBI), que l’any 2017 s’incrementarà un 1%, després que s’aprovés una pujada del coeficient del 0,514 al 0,524. Aquest coeficient és el que determina el que ha de pagar el ciutadà, en funció del valor cadastral del seu immoble. A més, està previst que el Ministeri d’Hisenda rebaixi el valor dels habitatges un 8% aquest any, després que l’any passat ja baixés un 18% després d’anys sense revisar-se.

«Estem en un escenari de molta incertesa», va assegurar el tinent d’alcalde i responsable d’Economia i Hisenda, Juan Antonio Tamayo. El fet és que l’Ajuntament està pendent que l’Estat determini via pressupostos generals quina serà la quantitat d’aportació econòmica que destinarà als ajuntaments, i també hauria d’incloure la rebaixa del valor cadastral. «Tot i aquesta incertesa presentem aquestes ordenances, que són continuistes respecte l’exercici anterior», va assegurar. La resta de les taxes i preus públics de l’Ajuntament «han patit ajustos tècnics, a excepció del comerç no sedentari», va explicar Tamayo, que va fer pública una rebaixa en la taxa d’instal·lació d’una parada comercial temporal a la via pública.

Per altra banda, Tamayo va explicar que els pressupostos per l’any vinent incorporaran diverses bonificacions en les taxes de l’Ajuntament. Les ordenances preveuen bonificacions en l’IBI per famílies nombroses (en funció del valor cadastral del seu habitatge) i que oscil·laran entre el 20 i el 90% d’estalvi. També hi haurà bonificacions en els habitatges que tinguin instal·lats sistemes d’aprofitament energètic i d’energia solar (fins el 50%).

A més, l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) tindrà una bonificació del 95% per la quota de les cooperatives, una bonificació pels locals que estiguin fent reformes majors, i pels locals que estiguin afectats per obres de la via pública. També les empreses que incrementin la seva plantilla un 10% (a partir d’un sol treballador) tindran una bonificació d’aquest impost. I com vam explicar Sant Boi Diari, l’impost de circulació pemiarà als vehicles elèctrics, híbrids i que funcionin amb gas, amb bonificacions del 75%.

Les ordenances fiscals per l’any 2017 han estat aprovades de manera inicial, i ara s’obre un període d’un mes per tal que el conjunt de la ciutadania, partits polítics i institucions hi puguin fer al·legacions. De fet, es dóna per descomptat que n’hi haurà perquè cap partit de l’oposició va donar suport a les previsions de taxes del govern, i el més criticat va ser l’augment de l’IBI. Al següent ple es debatran i s’aprovaran els comptes finals, i ja veurem si s’incorpora alguna aportació o romanen igual que en l’aprovació inicial.

Recomanacions personalitzades