El govern municipal aprova el pressupost del 2016 amb el vot en contra de tota l’oposició

L’equip de govern, format per PSC i ICV, aprova el pressupost municipal per l’exercici 2016 amb el vot en contra de la resta de partits amb representació al ple municipal. L’oposició critica una falta de diàleg previ que el regidor d’Economia reconeix.

Fotografia d'un ple municipal de Sant Boi // Arxiu -- Jose Polo

Fotografia d’un ple municipal de Sant Boi // Arxiu — Jose Polo

El govern municipal format per PSC i ICV-EUiA no ha tingut la capacitat de persuadir cap altre partit en el debat de pressupostos. L’oposició en bloc ha votat en contra de la proposta presentada pel govern, que ha hagut de recórrer a la seva majoria absoluta.

El PP ha qualificat el pressupost 2016 com un «copiar-enganxar» del de l’any anterior i ha demanat retallades en «campanyes informatives i despeses de representació». Esquerra ha considerat que el pressupost s’hauria d’haver discutit al mateix temps que el Pla d’Acció Municipal (PAM). Ciutadans ha denunciat, en la mateixa línia que el PP, que les partides «salten d’un lloc a un altre com conills però sense canvis». Gent de Sant Boi també ha criticat la política del govern considerant que els pressupostos han estat el·laborats «d’esquenes a les veïnes i veïns». «Si el govern vol que l’oposició voti a favor del pressupost s’hauria d’asseure amb nosaltres mesos abans per debatre», ha opinat Convergència. Tots ells, sense excepció, han votat en contra.

El regidor d’Economia i Hisenda i tercer tinent d’alcalde, Juan Antonio Tamayo (PSC), ha reconegut que ha faltat debat amb l’oposició per falta de temps, al mateix temps que s’ha mostrat disposat a corregir-ho. Segons Tamayo, el pressupost del 2016 fa «un esforç per mantenir els ajuts a les famílies». Concretament, 7,5 milions d’euros estaran destinats a la cobertura de les necessitats socials bàsiques, amb 2,8 milions per al servei d’ajuda a domicili i 1,1 milions a ajuts econòmics i assistència social.

La millora de la neteja i l’espai públic (zones verdes i arbrat, enllumenat públic…) són altres dels eixos principals del pressupost, amb 11,2 milions d’euros. També es realitzarà el canvi de sistema de recollida de residus, que passarà a tenir un sistema bilateral. En aquest sentit, el regidor de Ciutat Sostenible i segon tinent d’alcalde, Josep Puigdengolas (ICV), ha revelat que aquesta modificació serà realitzada a partir de setembre. «És un dels canvis més importants», ha considerat l’ecosocialista.

El pressupost creix un 5,4% respecte al de l’any anterior fins a situar-se en els 92,5 milions d’euros. Pel que fa al deute -24 milions d’euros-, segons les previsions del consistori a final de l’exercici el deute quedarà reduït a la meitat del que hi havia l’any 2010 i a una cinquena part del que permet la normativa vigent.

L’IBI, congelat tot i la rebaixa del valor cadastral

Durant el mateix ple municipal també s’ha aprovat de la mateixa manera que el pressupost -amb tota l’oposició en contra- una modificació de les ordenances fiscals. Tot i la reducció del valor cadastral dels immobles santboians feta pel Ministeri d’Hisenda d’un 18%, l’Ajuntament continuarà recaptant els mateixos diners per l’IBI, l’impost més important per qualsevol consistori.

Recomanacions personalitzades