El govern municipal cuina el Pla de Ciutat a foc lent

El procés participatiu sobre el Pla de Ciutat culmina amb una jornada on els regidors opten per disfressar-se de cuiners. El 64% de les propostes fetes per la ciutadania s’inclouran a l’estratègia de govern, mentre que un 20% han quedat descartades.

Lluïsa Moret ha agraït la participació // Elisenda Colell

L’alcaldessa Lluïsa Moret ha agraït la participació // Elisenda Colell

El govern municipal de Sant Boi s’ha compromès a aplicar un 64% de les propostes dels santboians pels pròxims quatre anys en el procés participatiu sobre el Pla de Ciutat. I ho ha fet jugant amb la gastronomia. Tots els regidors s’han plantat davant de 200 santboians i, disfressats de cuiners, han explicat els reptes que tenen cadascuna de les àrees que dirigeixen. De fet, aquesta és la manera com ha acabat el procés participatiu.

En total, s’han recollit 415 aportacions de la ciutadania, el 64% de les quals s’incorporen al plantejament que emprendrà el govern. En aquest sentit, l’alcaldessa Lluïsa Moret, ha destacat que les aportacions ciutadanes «coincideixen molt» amb les prioritats de l’equip municipal, un fet que demostra, segons Moret, que hi ha una «gran sintonia amb les necessitats dels ciutadans». Del 36% restant, un 25% han estat rebutjades directament, ja sigui perquè l’Ajuntament no té competències en aquest àmbit, o perquè suposen una despesa pressupostària que no és assumible.

Els regidors i regidores de l'equip de govern s'han presentat com un equip d'experts en cuina // Elisenda Colell

Els regidors i regidores de l’equip de govern s’han presentat com un equip d’experts en cuina // Elisenda Colell

L’11% sobrant es trobava en una categoria catalogada com «propostes indecises». I un altre cop els assistents han tornat a prendre la paraula. Se’ls ha plantejat les 25 diferents propostes de les quals l’equip de govern dubta sobre la seva viabilitat, i, per grups i amb la implicació dels regidors, han destriat les cinc actuacions que consideren «més importants». Això no vol dir que l’equip de Moret ho acabi aplicant, sinó que es comprometen a «revisar-ne la viabilitat».

Els assistents han pogut debatre sobre el futur de la ciutat amb la mateixa alcaldessa // Elisenda Colell

Els assistents han pogut debatre sobre el futur de la ciutat amb l’alcaldessa // Elisenda Colell

Per fer més amena tota la presentació, tres animadors han dinamitzat la jornada com si els regidors fossin un selecte jurat d’experts en gastronomia que ajudaven tres joves cuiners a tirar endavant un projecte de restaurant. Aquest plat, que cal cuinar a foc lent i amb molt d’amor, ha de ser el futur Sant Boi durant els pròxims quatre anys. Tot i que els regidors no han fet referència expressa a les millores que inclouran als seus departaments després del procés ciutadà, han destacat alguns ingredients estrella.

El regidor de Finances, Juan Antonio Tamayo, ha parlat de la necessitat de renovar l’Ateneu; el primer tinent d’alcalde, José Ángel Carcelén, s’ha referit al foment de l’ocupació digna; el regidor de Ciutat Sostenible, Josep Puigdengolas, ha considerat que cal augmentar la recollida selectiva de residus. Altres elements que es milloraran, segons la regidora de Mobilitat, Elena Amat,serà el foment del transport en bicicleta. Alba Martínez, regidora d’Educació, ha considerat que cal que Sant Boi esdevingui una ciutat educadora per fomentar la igualtat d’oportunitats i acabar amb les desigualtats.

Amb tot, el consistori s’ha compromès a fer públic un informe on constin totes les propostes fetes per la ciutadania. Ja sigui les incloses al pla de govern, però també on s’hi exposin les més de cent propostes rebutjades, i el motiu pel qual no es tiraran endavant.

Recomanacions personalitzades