Més de 100 santboians s’impliquen en el futur de la ciutat

Al voltant de 120 persones han participat a les jornades ciutadanes per debatre com ha de ser Sant Boi els pròxims 4 anys. Els santboians agraeixen que l’Ajuntament els doni veu però demanen que el consistori sigui coherent i posteriorment apliqui les mesures.

Un moment d'un debat veïnal // Elisenda Colell

Un moment d’un debat veïnal // Elisenda Colell

«Som un barri oblidat, no existim per a l’Ajuntament» repeteixen com un mantra alguns dels més de 30 veïns abans de començar el taller de participació ciutadana al barri de Ciutat Cooperativa-Molí Nou. Molts dels participants han accedit a passar la tarda al casal del barri per veure si poden dir la seva en les jornades de participació ciutadana organitzades pel govern municipal, on es vol definir el pla de govern dels pròxims 4 anys. De fet, una gran majoria arriben amb llistes de temes pendents al barri, disposats a debatre i fer-se escoltar.

Durant tota la tarda del dimecres 12 de novembre quatre districtes de la ciutat han obert les portes per fomentar el debat ciutadà. El casal de la Ciutat Cooperativa-Molí Nou, però també el pavelló de l’Olivera, a Marianao, Can Massallera, a Vinyets i el Casal de Camps Blancs han estat l’escenari triat per compartir reptes, idees i propostes de tots els santboians que vulguin implicar-se a construir la ciutat.

«Em sembla una molt bona idea» comenta a Sant Boi Diari una veïna del barri de Ciutat Cooperativa. «Serà fenomenal si ens fan cas» afegeix una santboiana que fa més de 40 anys que viu al districte de Marianao. «S’han de fer més trobades com aquesta» diu una altra, que tot i no conèixer a ningú preferia aquesta via de debat. De fet, el procés participatiu ja fa dies que ha començat a través de les xarxes socials, però «el Facebook no em convenç» indica una altra veïna de Marianao, ja que considera que aquesta via «no dóna corda a opinar tant». En tot cas, el missatge és el mateix: «Esperem que ens escoltin i ens facin cas, sinó, no ens hi veuran més».

Una taula, poc abans d'acabar la sessió de treball // Elisenda Colell

Una taula, poc abans d’acabar la sessió de treball // Elisenda Colell

Només entrar els veïns s’han repartit en taules de cinc persones, folrades amb paper per poder-hi guixar tot el que calgués. A partir d’aquí, cada grup ha escollit un portaveu i la resta de persones s’han anat movent per les taules, desenvolupant diferents debats i escrivint en retoladors de colors. «Necessitem més espais culturals al barri, per exemple, un festival anual», ha demanat una veïna al casal de la Ciutat Cooperativa, mentre que el seu company de taula ha apuntat enla necessitat «d’urbanitzar els descampats». Tota opinió ha estat vàlida, recollida i anotada.

Una de les principals preocupacions que s’han llegit entre les propostes dels veïns de la Ciutat Cooperativa-Molí Nou és la de, precisament, millorar l’entorn. Fer més zones verdes, millorar l’accés al riu i al barri i urbanitzar espais deteriorats (com el cas entre el carrer 1r de Maig i Ramón Llull). També l’aspecte social ha estat reivindicat al barri, amb la demanda de més lloguer social o el foment de la integració entre les persones immigrants, entre altres.

Una taula, en ple debat // Elisenda Colell

Una taula, en ple debat // Elisenda Colell

«Hi ha molts projectes oblidats» explica una veïna mentre s’esplaiava amb altres companys que ja havien participat d’altres jornades similars «i després res». I és que l’arribada de la crisi i la reducció d’ajuts autonòmics i estatals han fet que molts d’aquests projectes s’hagin hagut de paralitzar. Ara el govern municipal té la intenció de reprendre’ls, poc a poc, i en la mesura que pugui afrontar-ho.

Un altre pol de debat intens ha estat el del districte de Marianao, on s’ha apel·lat molt a millorar l’educació i l’accessibilitat de la ciutat. Algunes demandes assenyalades: abaixar els preus de les instal·lacions esportives, flexibilitzar l’IBI en funció de la renda o augmentar els pisos tutelats. «Per poder nedar sense gastar un dineral me n’he d’anar a la piscina del Prat de Llobregat», apunta un veí. D’altra banda s’ha demanat més neteja, seguretat i il·luminació dels carrers, alhora que s’ha interpel·lat el consistori a recuperar l’antiga biblioteca de Can Castells i ajudar al comerç local. «Ningú coneix el Coboi«, ha assegurat un botiguer.

Uns veïns del districte de Marianao // Elisenda Colell

Uns veïns del districte de Marianao // Elisenda Colell

Evidentment, no han faltat a Marianao la proposta de controlar la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil, ja que la mobilització contra l’antena de Vodafone al barri és molt present. Altres reptes citats: millorar la comunicació entre ajuntament i ciutadans, ja sigui fent més àgil l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAP) o a través de contactes amb les associacions veïnals.

Totes aquestes propostes s’anotaran en un informe, que serà presentat a la ciutat el proper 26 de novembre a Can Massallera. Allà culminarà el procés de participació ciutadana, que també ha comptat amb una jornada dedicada al jovent. A partir de llavors començarà la feina pel govern de Lluïsa Moret. Caldrà veure si, al 2019, almenys algunes d’aquestes idees acaben fent-se realitat.

Recomanacions personalitzades