Una empresa inicia els tràmits per trencar el monopoli funerari a Sant Boi

Una empresa de Mansera té intenció d’oferir serveis funeraris a tot el Delta del Llobregat amb seu a Sant Boi i promet preus el 50% més barats. Tot i això, la normativa urbanística encara posa alguna trava a poder operar al municipi.

Àltima deixarà de ser la única empresa que ofereix serveis funeraris a Sant Boi // Marc Pidelaserra

Àltima deixarà de ser la única empresa que ofereix serveis funeraris a Sant Boi // Marc Pidelaserra

Possible punt i final a la situació de monopoli dels serveis funeraris a Sant Boi. En el primer trimestre del 2017 l’empresa Eternam obrirà una seu a la ciutat i oferirà serveis a tot el Delta del Llobregat, segons ha pogut saber Sant Boi Diari. «Els oligopolis funeraris han disparat els preus», explica Aureli Sánchez, president de la companyia i de l’Associació Esfune, que agrupa diverses petites empreses funeràries. «Un servei que s’està cobrant a 5.000 euros l’oferim per 2.500», afirma.

Eternam oferirà serveis de recollida i trasllat del difunt, comercialització de taüts, preparació del difunt i tràmits administratius per a l’enterrament. En cap cas té prevista la construcció d’un tanatori, i si una família vol una sala de vetlla pel seu difunt, Eternam llogarà una de les sales que gestiona l’actual empresa que ofereix aquest serveis, Àltima, al tanatori de Sant Boi. «Obrirem una oficina al centre de la ciutat, tindrem quatre treballadors, vuit vehicles i Sant Boi serà el nostre centre logístic del Delta», explica Sánchez, que estima fer una inversió d’uns 250.000 euros.

Tot plegat és resultat de la reforma de les ordenances de serveis funeraris de Sant Boi, que l’Ajuntament va abordar per adequar-se a la llei catalana. La reforma facilita que qualsevol empresa funerària acreditada pugui operar al municipi, sense requisits de solvència econòmica ni fiances més enllà de les adequades a la prestació dels servei. Tampoc implica requisits de personal, flota de vehicles ni instal·lacions. D’aquesta manera, el consistori va voler abaratir els preus dels serveis funeraris de la ciutat facilitant la competència en aquest sector, ja que actualment els santboians paguen un preu molt alt per enterrar als seus familiars.

Normativa desactualitzada

Però malgrat aquesta liberalització, encara hi ha alguns impediments. La normativa urbanística de la ciutat no contempla que es puguin desenvolupar serveis funeraris en cap zona de la ciutat, més enllà del tanatori de Sant Boi. Així, Eternam no pot, de moment, instal·lar en cap nau un magatzem pels vehicles, els fèretres i un espai per tractar els difunts. Sánchez ha explicat que l’Ajuntament de Sant Boi encara està adequant la normativa d’usos urbans i estima que encara resta un any per poder admetre serveis funeraris. Tot i això, es mostra «agraït per la bona predisposició» del consistori per solventar aquest fet l’abans possible. Així, mentre no pugui obrir aquestes instal·lacions, haurà de realitzar aquests serveis en algun dels seus centres de Manresa i Tarragona.

El preu dels serveis funeraris a Sant Boi

Mentrestant, l’Associació Funerarias Abusos No continua denunciant la situació dels serveis funeraris de la ciutat. En un recent estudi que han publicat al seu lloc web, assenyalen que l’empresa Àltima està cobrant 6.200€ per un servei funerari «bàsic». A més, han explicat a Sant Boi Diari que els han arribat denúncies ciutadanes de factures per sobre dels 9.000 euros per serveis sense massa floritures. Per la seva banda, l’empresa sempre ha negat aquestes afirmacions i explica que el preu d’un servei normal (que inclou trasllats, tractament del difunt, vetlla i tràmits), costa uns 3.500 euros, que és el preu que l’organització de consumidors OCU considera de mitjana a Espanya.

Recomanacions personalitzades