De Sant Boi al barri de Gràcia de Barcelona en 30 minuts

La Generalitat vol connectar les línies de FGC del Vallès i del Baix Llobregat i ha adjudicat la redacció del projecte, que contempla construir quatre quilòmetres de via i tres estacions entre Plaça Espanya i Gràcia. El resultat pot millorar substancialment la mobilitat dels santboians usuaris del carrilet. 

Imatge de l’estació de Sant Boi // Ajuntament de Sant Boi

Del centre de Sant Boi al centre de Barcelona en gairebé mitja hora amb carrilet. Això podria esdevenir realitat en els propers anys, després que el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha adjudicat per 1,7 milions d’euros la redacció del projecte bàsic de perllongament de la línia Llobregat – Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) entre les estacions de Plaça Espanya i Gràcia, a Barcelona. L’objectiu del govern és unir les línies de FGC del Baix Llobregat i del Vallès, i l`actuació consistirà en la construcció de 4,1 quilòmetres nous de túnel i de tres noves estacions i inclou la remodelació de la de Plaça Espanya, amb un pressupost estimat de 321 milions d’euros. El termini de redacció d’aquest projecte és de 10 mesos.

La Generalitat ha explicat que la línia Llobregat-Anoia d’FGC té en servei 98 quilòmetres i comprèn 42 estacions, amb una demanda de 23 milions de viatgers anuals. Connecta les comarques del Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat amb la ciutat de Barcelona, i resulta un dels sistemes de transport públic cabdals per Sant Boi per viatjar cap a la ciutat comtal. Segons dades de l’Ajuntament, les parades de Molí Nou i Sant Boi registren més de 2 milions de viatges l’any.

La redacció del projecte preveu la construcció de tres noves estacions a Barcelona: Hospital Clínic, al carrer d’Urgell (entre Rosselló i Còrsega), que permetrà l’intercanvi amb l’L5 del metro; Francesc Macià, al carrer d’Urgell (entre Buenos Aires i la plaça F. Macià), que facilitarà l’intercanvi amb el Trambaix; i Gràcia, a Travessera de Gràcia (entre Balmes i Via Augusta) que connectarà amb la línia d’FGC Barcelona-Vallès. A més, es remodelarà el vestíbul de l’estació d’FGC de Plaça Espanya i l’intercanviador amb l’L1 i l’L3 de metro.

Connexió de les línies Llobregat - Anoia i Vallès // Generalitat de Catalunya

Connexió de les línies Llobregat – Anoia i Vallès // Generalitat de Catalunya

Segons ha explicat el departament de Territori, amb el perllongament de la línia Llobregat – Anoia els usuaris tindran un accés més directe cap al centre de Barcelona, i es preveu beneficiar més de 19 milions de viatgers anuals (inclosos els usuaris actuals de la Llobregat-Anoia), més de 68.000 usuaris/dia. En paral·lel, el projecte pretén augmentar els usuaris en transport públic i reduir l’ús del vehicle privat (fins a 9.000 usuaris dia provindrien del vehicle privat) i, d’aquesta manera, contribuir a la descongestió del trànsit i la promoció d’una mobilitat sostenible.

Recomanacions personalitzades